x
 

Κύριο Άρθρο

Ποτέ ξανά περιπέτειες

25 Ιουλίου 2021
Κύριο Αρθρο

Πριν 54 χρόνια επιβλήθηκε μία άχρηστη και καταστροφική για την Ελλάδα και την Κύπρο στρατιωτική δικτατορία. Και πριν 47 χρόνια κατέπεσε από τα εγκληματικά της λάθη, τα οποία ο Ελληνισμός ακόμη πληρώνει.

Η ανοικτή πληγή του Κυπριακού είναι το σοβαρότερο από αυτά.

Η μεταπολίτευση, όσο και να την κατηγορούμε, με τις ηγεσίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου διαμόρφωσε μία γερή Δημοκρατία που τότε ήταν το ζητούμενο και ένα από τα πιο δημοκρατικά Συντάγματα παγκοσμίως.

Με το πέρασμα των δεκαετιών τα αστικά κόμματα διδάχτηκαν πολλά και άρχισαν να σοβαρεύονται. Μόνη εξαίρεση η Αριστερά, που απέφυγε την σε βάθος αυτοκριτική της.

Το κομουνιστικό της κομμάτι απλά δεν διδάχτηκε τίποτα και το δημοκρατικό της κομμάτι, που εκφράστηκε με τον Συνασπισμό και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δείχνει να έχει απορροφήσει όλο τον λαϊκισμό που μπορεί να παράγει η πολιτική και ο οποίος με τα ψεύτικα συνθήματα, βοηθούσης και της εποχής δείχνει να επικρατεί σε πολλές χώρες.

Ετσι, στο ερώτημα αν πρόσφερε κάτι η μεταπολίτευση, η απάντηση είναι θετική. Τα πρώτα χρόνια αποκαταστάθηκε και θεμελιώθηκε η Δημοκρατία. Καταργήθηκαν οι διακρίσεις και δομήθηκε η ισονομία. Επιδιώχθηκε η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Και με την είσοδο της νέας χιλιετίας η Ελλάδα είχε ήδη κάνει τεράστια βήματα προόδου και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και βεβαίως εισήλθε η Κύπρος στην ΕΕ.

Είναι η περίοδος που τα αστικά κόμματα απέβαλλαν τον αρχηγικό τους χαρακτήρα και έγιναν απόλυτα δημοκρατικά.

Απέτυχαν όλοι όμως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και της ανεπάρκειας τη δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς, όλες αυτές τις δεκαετίες τα κόμματα δεν εμπλουτίσθηκαν με στελέχη που μπορούσαν να προωθήσουν τη χώρα. Λίγες οι εξαιρέσεις. Και έτσι καλλιεργήθηκε ο λαϊκισμός. Το βλέπουμε και σήμερα. Από τα συνθήματα, που δεν κατάλαβαν ότι ο λαός τα έχει ξεπεράσει, μέχρι τους συνδικαλιστές που έμειναν στη δεκαετία του ’80.

Μένουν πολλά να γίνουν και την ευθύνη την έχει η πολιτική τάξη.

Η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας σωστά γιορτάζεται, αλλά πρέπει και να αποτελεί πηγή διδαγμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναμενόμενη θύελλα αντιδράσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, από τις γνωστές πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν σε «πατριωτικές» θέσεις και συνθήματα, προκάλεσε η φράση του κυπριακής καταγωγής υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη, ότι «η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική», σε ομιλία του τις προάλλες στη Βουλή των Ελλήνων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ