x
 

Οικονομία

Πού κατευθύνονται η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους;

17 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η τελευταία τριμηνιαία έρευνα της «Wall Street Journal» σε οικονομολόγους επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς δείχνει ότι αυξάνουν τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και το επίπεδο των επιτοκίων στο μέλλον.

Ανάπτυξη

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πίστευαν ότι η επιθετική εκστρατεία της Fed για την αύξηση των επιτοκίων θα επιβράδυνε την Οικονομία πολύ περισσότερο από ό,τι έκανε.

Η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες, βασιζόμενη σε έναν συνδυασμό κρατικών δαπανών, αυξημένης μετανάστευσης και ανθεκτικής καταναλωτικής ζήτησης. Οι εργαζόμενοι αισθάνονται αρκετά σίγουροι για τις δουλειές τους ώστε να συνεχίσουν τις αγοραστικές τους συνήθειες. Τώρα οι οικονομολόγοι γενικά πιστεύουν ότι η Οικονομία δεν πρόκειται να πλησιάσει σε ύφεση κατά το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την τριμηνιαία αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ υπολείπονται της πραγματικής ανάπτυξης κατά το προηγούμενο έτος. Αναμένουν επιβράδυνση κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, αν και οι τρέχουσες προβλέψεις τους για το 2024 είναι πιο αισιόδοξες από ό,τι σε προηγούμενες έρευνες.

Αγορά εργασίας

Η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει επίσης ξεπεράσει κατά πολύ τις προβλέψεις, πιθανώς εν μέρει λόγω της αύξησης του πληθυσμού λόγω της μετανάστευσης. Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η επιβράδυνση θα έρθει άμεσα, έστω και μόνο επειδή οι επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τη δεξαμενή των διαθέσιμων εργαζομένων.

Πληθωρισμός

Τα τελευταία χρόνια, ούτε οι οικονομολόγοι, ούτε οι επενδυτές είχαν σοβαρές αμφιβολίες ότι η Fed θα κατάφερνε να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Το ερώτημα ήταν τι θα χρειαζόταν για να επιτευχθεί αυτό.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, αύξησαν συγκρατημένα τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2024, ακόμη και πριν από τον τελευταίο γύρο των υψηλότερων από το αναμενόμενο στοιχείων για τις τιμές. (Η έρευνα της «Wall Street Journal» ολοκληρώθηκε στις 9 Απριλίου, λίγο πριν ανακοινωθεί η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαρτίου).

Επιτόκια

Για περισσότερο από δύο χρόνια, οι οικονομολόγοι ανέβαζαν σταθερά τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια, καθώς η ανάπτυξη έδειχνε ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης και ο πληθωρισμός παρέμενε πάνω από το στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) του 2%.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Ιανουάριος, όταν οι οικονομολόγοι προέβλεψαν πιο απότομες μειώσεις επιτοκίων απ’ ό,τι τρεις μήνες νωρίτερα, με την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός είχε σχεδόν καταπολεμηθεί. Αυτή τη φορά, επέστρεψαν στην εκτίμηση για μια ανοδική πορεία των επιτοκίων.

Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην πιο πρόσφατη αυτή έρευνα προέβλεψε ότι τα επιτόκια θα κλείσουν το έτος στο 4,75% ή υψηλότερα, γεγονός που υποδηλώνει μόλις δύο μειώσεις -από 11% τον Ιανουάριο.

Πηγή: «The Wall Street Journal»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ