x
 

Κοινωνία

Πού βαδίζει το Ντιτρόιτ, 10 χρόνια μετά την πτώχευσή του;

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. Ο Μάικ Μπέρεντ (Mike Berent) έχει περάσει πάνω από 27 χρόνια της ζωής του σπεύδοντας σε φλεγόμενα σπίτια στο Ντιτρόιτ, βγάζοντας ανθρώπους με ασφάλεια και εξασφαλίζοντας ότι οι συνάδελφοί του πυροσβέστες θα βγουν ζωντανοί.

Αλλά καθώς ο 52χρονος υπαξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ντιτρόιτ πλησιάζει στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών, λέει ότι ένα πράγμα είναι σαφές: θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να τα βγάλει πέρα.

«Προσπαθώ να βάλω όσα περισσότερα χρήματα μπορώ στην άκρη», δήλωσε ο Μπέρεντ, ο οποίος εργάζεται επίσης στον τομέα των πωλήσεων. «Μια δεύτερη δουλειά σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις κάτι παραπάνω».

Χιλιάδες υπάλληλοι και συνταξιούχοι της πόλης έχασαν πολλά στις 18 Ιουλίου 2013, όταν ένας διορισμένος από το κράτος διαχειριστής έκανε το Ντιτρόιτ τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Μια δεκαετία αργότερα, η Motor City έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες της χρεοκοπίας, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αυξήσεις εσόδων και εκατομμύρια δολάρια αποταμιευμένα. Αλλά ο Μπέρεντ και άλλοι που ήταν για χρόνια στη μισθοδοσία του Ντιτρόιτ λένε ότι δεν μπορούν παρά να αισθάνονται ότι έμειναν πίσω.

Ο νέος πύργος ύψους 685 ποδιών που κατασκευάζεται στο χώρο του πρώην Hudson’s, την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, στο Ντιτρόιτ. (AP Photo/Carlos Osorio)

«Γίνεσαι πυροσβέστης επειδή αυτό είναι το πάθος σου και θα βγάλεις ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Θα συνταξιοδοτηθείς με μια καλή σύνταξη», δήλωσε ο Μπέρεντ στο «Associated Press», προσθέτοντας ότι η μηνιαία σύνταξή του θα είναι πάνω από 1.000 δολάρια μικρότερη από την αναμενόμενη λόγω της πτώχευσης.

Η υγειονομική περίθαλψη του Μπέρεντ που χρηματοδοτείται από τον δήμο τελειώνει επίσης με τη συνταξιοδότηση, πέντε χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του δικαιώματός του για Medicare.

«Δεν βλέπω να παίρνουμε ποτέ πίσω την υγειονομική περίθαλψη», είπε. «Θα πρέπει να την αφαιρέσουμε από τις συντάξεις μας».

Ο αρχιτέκτονας της αίτησης πτώχευσης ήταν ο Κέβιν Ορ (Kevyn Orr), ένας δικηγόρος που προσλήφθηκε από τον τότε κυβερνήτη Ρικ Σνάιντερ (Rick Snyder) το 2013 για να διορθώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ντιτρόιτ και τις υποχρηματοδοτούμενες συντάξεις, τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και τις πληρωμές ομολόγων.

Το Ντιτρόιτ βγήκε από το καθεστώς πτώχευσης τον Δεκέμβριο του 2014 με περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους που αναδιαρθρώθηκαν ή διαγράφηκαν και 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην άκρη για τη βελτίωση των υπηρεσιών της πόλης. Επιχειρήσεις, ιδρύματα και η πολιτεία δώρισαν περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια για να αμβλύνουν τις περικοπές στις συντάξεις και να αποκλείσουν την πώληση έργων τέχνης που ανήκουν στην πόλη.

Οι περικοπές των συντάξεων ήταν αναγκαίες, επέμεινε ο Ορ.

«Διάβασα για τον πόνο, τον πολύ πραγματικό πόνο», δήλωσε στο «AP». «Αλλά οι εναλλακτικές λύσεις για το τι επρόκειτο να συμβεί -μόνο με τα μαθηματικά- θα ήταν σημαντικά χειρότερες».

Το 2013, το Ντιτρόιτ είχε περίπου 21.000 συνταξιούχους εργαζόμενους στους οποίους οφείλονταν παροχές, με υποχρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις ύψους περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για συντάξεις και 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υγειονομική κάλυψη των συνταξιούχων.

Τους μήνες πριν από τη χρεοκοπία, τα χρήματα από τα κρατικά ομόλογα βοήθησαν την πόλη να ανταποκριθεί στη μισθοδοσία των 10.000 υπαλλήλων της.

«Αυτά τα προβλήματα ήταν υπαρκτά για χρόνια ή δεκαετίες πριν φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο Ορ.

Εκτοτε, η πόλη, η οποία υπόκειτο σε κρατική εποπτεία και σε σχέδιο δαπανών υπό κρατικό έλεγχο για χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης, ανέφερε εννέα συνεχή έτη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και ισχυρών πλεονασμάτων σε μετρητά.

Ο Μάικ Ντάγκαν (Mike Duggan) εξελέγη δήμαρχος και ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014. Ελπίζοντας να επιβραδύνει τη φυγή ανθρώπων και επιχειρήσεων από το Ντιτρόιτ -ο πληθυσμός του έπεσε κατακόρυφα από περίπου 1,8 εκατομμύρια το 1950 σε κάτω από 700.000 το 2013- και να αυξήσει τη φορολογική βάση, η διοίκηση του Ντάγκαν άρχισε να προωθεί βελτιώσεις στις υπηρεσίες της πόλης και στην ποιότητα ζωής.

Περισσότερα από 24.000 εγκαταλελειμμένα σπίτια και άλλα άδεια κτίρια κατεδαφίστηκαν, κυρίως με τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων. Χιλιάδες άλλα ανακαινίστηκαν και βγήκαν στην αγορά για να προσελκύσουν ή να κρατήσουν οικογένειες στο Ντιτρόιτ.

«Πολύ μικρό μέρος της ανάκαμψής μας είχε σχέση με την πτώχευση», δήλωσε την Τρίτη ο Ντάγκαν, επισημαίνοντας τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τα έργα βελτίωσης των γειτονιών. «Η στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης είναι αυτή που την οδηγεί», κατέληξε.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ