x
 

Κύριο Άρθρο

Πού βρίσκεται ο πήχης;

11 Απριλίου 2021
Κύριο Αρθρο

Η νέα περιοδεία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε την Κυριακή στην Κύπρο χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη άτυπη πενταμερή διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27-29 Απριλίου στη Γενεύη. Η διάσκεψη κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας, καθώς πραγματοποιείται μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο στασιμότητας στο Κυπριακό, διάστημα στο οποίο έχουν μεσολαβήσει πολλά και σίγουρα όχι υποβοηθητικά για τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, όπως ήταν η εκλογή του «σκληροπυρηνικού» Τατάρ στα κατεχόμενα και η επιχειρούμενη προσπάθεια εποικισμού της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη Γενεύη θα διασαφηνιστεί κατά πόσο μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ή εάν για άλλη μια φορά, η Τουρκία θα προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με απώτερο στόχο να τις τουμπάρει, εμμένοντας στις θέσεις της περί δημιουργίας δύο κρατών.

Πρόσφατα, κυβερνητική πηγή που επικαλέστηκε το κρατικό Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανάλυσή του, είχε πει ότι ο πήχης των προσδοκιών όλων για την πενταμερή της Γενεύης βρίσκεται πολύ χαμηλά, προφανώς λόγω των αρνητικών μηνυμάτων που εκπέμπει η τουρκική πλευρά, τόσο από την Αγκυρα όσο και από τα κατεχόμενα. Την επομένη, όμως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης όταν ρωτήθηκε για το τι περιμένει να συμβεί στη διάσκεψη της Γενεύης, έριξε «το μπαλάκι» στην Τουρκία, υποδεικνύοντας ότι από την τουρκική στάση θα κριθεί η έκβαση της πενταμερούς.

Και πράγματι έτσι είναι. Τον πήχη τον ανεβάζει ή τον κατεβάζει η τουρκική στάση. Γιατί εκείνη είναι η αδιάλλακτη και αυτή είναι που παρεμποδίζει, με προκλητικές αξιώσεις και ενέργειες, κάθε προσπάθεια για συνεννόηση στο Κυπριακό.

Η υπόδειξη Αναστασιάδη είχε, βέβαια, αποδέκτες πλην της Αγκυρας και τους άμεσα εμπλεκόμενους, τα Ηνωμένα Εθνη, τις εγγυήτριες δυνάμεις και φυσικά την Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει κάθε λόγο να απαιτεί την ενεργή συμμετοχή της στις διαδικασίες για λύση, καθότι το κράτος που θα προκύψει θα είναι μέλος της Ενωσης και δεν μπορεί παρά είναι λειτουργικό και βιώσιμο.

Η χρονική συγκυρία είναι τέτοια που μπορεί η ΕΕ να παρέμβει αποτελεσματικά προς την Αγκυρα γιατί η συναίνεσή της θα είναι και προς το δικό της συμφέρον. Αυτή την περίοδο, η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, με τον Ερντογάν να βλέπει την οικονομία να καταρρέει μαζί με τη δημοτικότητα και του ιδίου. Μια συμφωνία, για παράδειγμα, με την ΕΕ αναφορικά με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, θα σημαίνει πολλά για την δυσπραγούσα τουρκική οικονομία.

Αρα, η σημερινή εικόνα με τον πήχη να βρίσκεται χαμηλά, μπορεί να μεταβληθεί δραστικά αν αξιοποιηθούν σωστά τα εμπλεκόμενα συμφέροντα και πειστεί η Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον να συναινέσει σε μια λύση του Κυπριακού που δεν θα είναι άδικη ούτε για τους Ελληνοκύπριους, μήτε για τους Τουρκοκύπριους…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενα δεύτερο κύκλο επαφών στην Κύπρο προγραμματίζει για την ερχόμενη εβδομάδα η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, με τα μηνύματα ωστόσο που στέλνει η τουρκική πλευρά να είναι άκρως αρνητικά και να δυσχεραίνουν το έργο της.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ