x

Γαστρονομία

«Πρέπει να αντιληφθούμε την αξία των προϊόντων μας και να τα αξιοποιήσουμε με σωστό τρόπο»

28 Μαΐου 2022
Του Αλέκου Στεφανάκη - Διδάκτορα Κτηνιατρικής

Ο Αλέκος Στεφανάκης, διδάκτωρ Κτηνιατρικής, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, πρόεδρος και επιστημονικός σύμβουλος της AgrecoFarms μιλάει για τον  πλούτο της κρητικής γης, την ποικιλία και την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των κρητικών προϊόντων, τα οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εσφαλμένα τα θεωρούμε δεδομένα χωρίς να τα αξιοποιούμε συλλογικά προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Επισημαίνει την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων παραγωγών και μεταποιητών για να ενισχυθεί η κρητική παραγωγή, να υπάρξει τυποποίηση των προϊόντων και προώθηση τους στις αγορές του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είμαστε σε έναν τόπο με πλούσια χλωρίδα και καταπληκτική πανίδα στην οποία έχουν μπει ξεναγοί ξένοι και εμείς καθόμαστε στα καφενεία. Εχουμε προϊόντα φυτικής παραγωγής ατέλειωτα. Ελαιόλαδο, σταφύλι, κρασί, ρακή, πρώιμα κηπευτικά φρούτα, χαρούπι, αρωματικά φυτά, στα καλλυντικά έχουμε ένα καταπληκτικό καλάθι ζωικών προϊόντων που είναι ο πυλώνας που διατηρήσαμε τα ήθη και τα έθιμά μας, καλά και κακά. Εχουμε μοναδικά τυροκομικά προϊόντα, εκπληκτικό κρέας, παραδοσιακά προϊόντα με βάση το κρέας. Μέσα σε αυτό το καλάθι υπάρχει και το ψωμί, μοναδικά προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Το ρακοκάζανο είχε τη δική του ιστορία, το πιλάφι το βραστό, το τυρί με το μέλι. Είναι ο πολιτισμός.

Κάθε προϊόν έχει τη δική του ιστορία. Ενας τόπος που το ελαιόλαδο 80% έξτρα παρθένο και εμείς το δίνουμε χύμα κατά 68% για να βελτιώνουμε τα λάδια των άλλων. Πρέπει να πούμε στους ελαιοπαραγωγούς συγγνώμη, γιατί φταίμε. Τα τυριά μας είναι απούλητα. Θλίβομαι όταν στον ξενοδοχειακό χώρο αγοράζουμε τη μοτσαρέλα που έχει 80% νερό και λήγει σε 15 μέρες 8 ευρώ και οι τυροκόμοι πουλάνε τη γραβιέρα Κρήτης, ένα προϊόν ωρίμανσης, 6. Δεν μπαίνει θέμα τιμής, αλλά μπαίνει θέμα αδιαφορίας και πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί θα έρθουν άλλοι να τα αξιοποιήσουν. Γιατί; Γιατί σ’ αυτόν τον τόπο συνεχίζει να πηγαίνει καθένας μοναχός του. Η Κρήτη, η οποία αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα από γαστρονομική άποψη περιοχή της Ελλάδας, αποτελεί το μόνο μέρος που η τοπική κουζίνα είναι τόσο προσιτή για τον τουρίστα. Η γαστρονομία πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κύριους λόγους που οι τουρίστες θα επιλέγουν την Κρήτη ως τόπο διακοπών τα επόμενα χρόνια. Η Κρήτη πρέπει να καθιερωθεί και ως γαστρονομικός προορισμός. Πρέπει να προσπαθήσουμε να «δέσουμε» τον τόπο, να προστατεύσουμε τα προϊόντα, να φτιάξουμε μεταποίηση που θα μεταποιεί τα προϊόντα και θα τα διοχετεύει στην τοπική αγορά και ό,τι περισσεύει στην εξωτερική. Σε αυτό το σκεπτικό η Περιφέρεια Κρήτης έχει φτιάξει στρατηγικό σχεδιασμό για τον αγροδιατροφικό τομέα. Η κρητική διατροφή αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη του τόπου και θα πρέπει, μιας και η κρητική κουζίνα πατάει πάνω στα προϊόντα του τόπου, γιατί είναι δεμένα με τα ήθη, τα έθιμα, τους φυσικούς πόρους και την κουλτούρα, να υποστηριχτεί η παραγωγή των προϊόντων που θα έχουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την τοπικότητα και την ποιότητα και θα στηρίζονται στην πολιτιστική κληρονομιά και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων των φυσικών πόρων, των ζώων και των φυτών. Αυτή είναι η Κρήτη. Είναι μια ταυτότητα ολόκληρη. Είναι η προσπάθεια της διασύνδεσης των τομέων της Οικονομίας της Κρήτης. Τα παραδοσιακά προϊόντα έχουν την ταυτότητα του συστήματος που τα παράγει, τα χαρακτηριστικά των φυσικών πόρων του κλίματος, των φυτών, των ζώων, των ανθρώπων που παράγουν. Αυτό από μόνο του καθορίζει την υγεία και την ποιότητα ζωής. Και την πατήσαμε εμείς με τόσα ήθη και έθιμα και κουλτούρα σε ένα τόπο με τέτοιας ποιότητας προϊόντα, τα οποία θεωρούμε δεδομένα και όμως δεν είναι.

Ζούμε σε ένα τόπο της Επαγγελίας, οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα απολαμβάνουν μοναδικά τρόφιμα και εμείς τρώμε παράξενα πράγματα… Στόχος είναι η Κρήτη να γίνει υπόδειγμα βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης με μετατροπή σε νησί των πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό έχει ξεκινήσει και προωθεί η Περιφέρεια. Με αυτή τη λογική έφτιαξε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και ήδη είναι ενταγμένα στο σήμα 600 κρητικά προϊόντα από 100 επιχειρήσεις. Η φάρμα έχει μακροχρόνια δραστηριότητα και η Grecotel έχει γράψει ιστορία στην προσπάθεια τής ανάδειξης τής κρητικής διατροφής. Προσφέρει μια ολιστική γαστρονομική και ανθρώπινη εμπειρία. Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία, καθώς η φάρμα παρέχει υψηλής ποιότητας οργανικά πιστοποιημένα προϊόντα διατροφής και προϊόντα περιποίησης σώματος από μικρούς συνεργαζόμενους και σχολαστικά επιλεγμένους παραγωγούς, που βάζουν την προσωπική τους φροντίδα στα προϊόντα. Εχει δώσει ένα βήμα στους τοπικούς παραγωγούς για να περπατήσουν τα προϊόντα τους. Είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα για μίμηση».

* Απόσπασμα από την ομιλία του Δρα Αλέκου Στεφανάκη σε εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην AgrecoFarms.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με το νέο καινοτόμο πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης υδατικών πόρων «Zero Drop», η Φολέγανδρος πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, θέτοντας ως στόχο την επίτευξη μηδέν απωλειών νερού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας