x
 

Κοινωνία

PROBOTEK : Η ελληνική startup που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των drones

09 Νοεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Με έδρα την Κέρκυρα, υποκατάστημα στην Αθήνα και θυγατρική στο Λονδίνο η ελληνική νεοφυής επιχείρηση PROBOTEK που ιδρύθηκε το 2019 φιλοδοξεί να έχει το δικό της στίγμα στη διεθνή αγορά των drones που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, σαρώνοντας πολλούς κλάδους της οικονομίας και όχι μόνον. Η PROBOTEK αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις που κάνουν χρήση drone, τεχνητής νοημοσύνης, Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και λογισμικό. Είναι επίσης και integrators, διασυνδέοντας λύσεις τρίτων κατασκευαστών με τα συστήματα της PROBOTEK. Η εταιρεία είναι B2B και B2G. Το όραμά της, όπως αναφέρει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Δελαπόρτας είναι μέσα από τις καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει να επεκτείνει και να αναβαθμίσει την υφιστάμενη παγκόσμια αγορά για ένα πιο ασφαλές και εύκολο μέλλον.

Ο κ. Δελαπόρτας αναφέρεται σε ορισμένα μόνο παραδείγματα από αγορές όπου σήμερα χρησιμοποιούνται τα drones στο επιχειρείν σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο: πυρανίχνευση και πυρόσβεση, ασφάλεια (security), last mile delivery, επισκοπήσεις υποδομών και εγκαταστάσεων και γεωργία ακριβείας. Η στρατηγική της PROBOTEK είναι να παρέχει μια σειρά λύσεων σε όλη την Ευρώπη, με επίκεντρο και πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς της πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, του last mile delivery καθώς και επισκοπήσεις υποδομών και εγκαταστάσεων.

Αναφερόμενος στις βασικές προκλήσεις και προϋποθέσεις, προκειμένου τα drones να εισαχθούν στο επιχειρείν αλλά και γενικότερα την καθημερινότητα, o κ. Δελαπόρτας αναγνωρίζει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη αλλά και οι εθνικοί νόμοι και κανονισμοί επηρεάζουν την ταχύτητα ανάπτυξης των παραπάνω λύσεων. Επιπλέον, η συνδεσιμότητα είναι σημαντικός παράγοντας που όμως λόγω της έλευσης του 5G και των επικοινωνιών μέσω δορυφόρων (satellite communications) όπως το StarLink θα επιτρέψουν τον απεγκλωβισμό και την επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών που έχουν ανάγκη τις πτήσεις πέραν της οπτικής επαφής (BVLOS).

Αναφορικά με την χρήση των drones στην πυρανίχνευση, η startup PROBOTEK χορηγηθείσα από την Huawei και υποστηριζόμενη από την Cyta, παρουσίασε το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης με την ονομασία «Smart and Green Village» στην Κύπρο. Η λύση αναπτύχθηκε στο πάρκο Αθαλάσσας και τα χαρακτηριστικά της παρουσιάστηκαν ενώπιον εκπρόσωπων της κυβέρνησης, φορέων τοπικής διοίκησης, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η PROBOTEK αναπτύσσει όλη την υποδομή λογισμικού και τις πλατφόρμες για τα drone, τους αισθητήρες, τις κάμερες, το AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) και επιπλέον ενσωματώνει και ενοποιεί όλα τα συστήματα κάτω από μία κοινή επιχειρησιακή πλατφόρμα/εικόνα (Common Operational Platform-COP).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Η χώρα μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια γεωγραφική περιοχή ιστορικών εξελίξεων που επεκτείνεται από τον ευρωπαϊκό βορρά, την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, ως τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Φόρουμ Αthens Security το οποίο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ