x
 

Πολιτισμός

Προχωρά η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Ζάκυνθο

27 Ιουλίου 2021

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Σε δύο χρόνια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη θέση Λίβα, στη Ζάκυνθο.

Αυτό διαπίστωσε ο ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη, την Αικατερίνη Μοθωναίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και θεμάτων Πολιτισμού και τον τεχνικό διευθυντή του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, Θοδωρή Κάρδαρη.

Οπως έγινε γνωστό, ακολούθησε αυτοψία στον παλαιό ΧΥΤΑ στον Σκοπό, ο οποίος χρήζει άμεσης αποκατάστασης και απαιτείται η συνεργασία όλων για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε διάφορους οικισμούς όπου παρατηρείται ζήτημα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, συμμετείχε σε σύσκεψη με στελέχη της Περιφέρειας, ενώ είχε και συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρτάκη.

Ο κ. Γραφάκος δήλωσε σχετικά: «Η προσέγγιση του αύριο στη διαχείριση των αποβλήτων αφορά στην πρόληψη δημιουργίας τους, την επανάχρηση και την ανακύκλωση των υλικών με σωστή διαλογή στην πηγή, την ανάκτηση και την ενεργειακή τους αξιοποίηση και η κοινωνία σε αυτή την προσπάθεια είναι αρωγός. Η χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν δημοπρατηθεί 19 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, λειτουργούν πέντε Μονάδες και κατασκευάζονται οκτώ, μια εκ των οποίων είναι και αυτή της Ζακύνθου. Η Ζάκυνθος, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα έχει μια σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων η οποία θα την εντάξει γρηγορότερα στις αρχές της κυκλικής οικονομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Τη σύμβαση για την ωρίμανση και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αποκατάσταση των χώρων και των κτιρίων εστίασης και φιλοξενίας εντός του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι, υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο εντεταλμένος σύμβουλος και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη και του διευθύνοντος συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του ΔΣ του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ