Το θέμα της Αμμοχώστου «δεν έπαιξε» ψηλά κατά τη διάρκεια των πανηγυριών, που έγιναν στα Κατεχόμενα, την 20ή Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974. Οι αναφορές έγιναν από τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος στο διάγγελμά του, την προηγούμενη ημέρα, 19 Ιουλίου, ανεδείκνυε την απόφαση για άνοιγμα της περίκλειστης κατεχόμενης περιοχής της Αμμοχώστου. Ειδικά αναφέρθηκε στην απόφαση για άρση του «στρατιωτικού καθεστώτος» περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% της περίκλειστης περιοχής.
Αυτό, όπως είναι γνωστό έγινε πριν από δυο χρόνια, στην 47η επέτειο από την εισβολή. Συνέδεσε την απόφαση αυτή με τη «δυνατότητα» που δόθηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες να υποβάλουν αίτημα για αποκατάσταση της περιουσίας τους, μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας». Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα σε σχέση με τα Βαρώσια, αποτάθηκαν στην λεγόμενη επιτροπή πέραν των 500 Ελληνοκυπρίων και ότι επισκέφθηκαν την περίκλειστη πόλη πέραν του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών. Εχει εξαγγείλει ότι η διάνοιξη της περίκλειστης πόλης θα συνεχίσει.
Πληροφορίες αναφέρουν πως για το 3,5% των κλειστών Βαρωσίων, περιοχή που έχει αρθεί το «στρατιωτικό καθεστώς», έχουν υποβάλει στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» 49 Ελληνοκύπριοι ενώ τα έργα συνεχίζονται. Κυρίως σε ό,τι αφορά τους δρόμους ενώ έχει επιδιορθωθεί και το βρισκόμενο εκεί τέμενος. Σημειώνεται συναφώς ότι η περιοχή αυτή έχει επιλεγεί επειδή υπάρχει «απόφαση» του «επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου» ότι το 95% της περίκλειστης περιοχής ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Απόφαση που ουδόλως έχει σχέση με τα πραγματικά δεδομένα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Στο 3,5%, όπως έχει αναφερθεί ψευδώς από τουρκικής πλευράς, δεν εντοπίζονται περιουσίες του ΕΒΚΑΦ και για προφανείς λόγους δόθηκε προτεραιότητα!