x
 

Πολιτική

Πρόεδρος: Επεξεργαζόμαστε ιδέες και κίνητρα για Κυπριακό

25 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κυπριακή Δημοκρατία επεξεργάζεται ιδέες και κίνητρα για δημιουργία κινητικότητας στο Κυπριακό, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκλείοντας κάθε σκέψη που θα παραπέμπει σε κυριαρχική ισότητα.

«Υπάρχουν πολλές σκέψεις, πολλές ιδέες που τυγχάνουν επεξεργασίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας ειδικότερα υπόψη και τη διάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την Κυριακή, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου «Αναγνωστήριο Ελληνισμός Ακακίου».

Τόνισε, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε είτε σκέψη και κατ’ επέκταση ιδέα, που να παραπέμπει στην ικανοποίηση ενός αιτήματος, και αναφέρομαι στην κυριαρχική ισότητα, το οποίο δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση».

«Άρα, ναι, επεξεργαζόμαστε ιδέες, κίνητρα, αν θέλετε, δεδομένα που μπορούν να δημιουργήσουν μια θετική προοπτική, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως ο ίδιος δεν ανέμενε να ακούσει «κάτι διαφορετικό», καθώς, όπως πρόσθεσε, «είναι όλα αυτά που λέει αυτό το διάστημα ο κ. Τατάρ».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «εμείς αναμένουμε τη δεύτερη κάθοδο της προσωπικής απεσταλμένης (του ΓΓ του ΟΗΕ), θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση στις 11 Μαρτίου», προσθέτοντας πως η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ προηγουμένως θα βρίσκεται στις 7 Μαρτίου στο Λονδίνο για επαφές και «είμαι σίγουρος ότι μετά την Κύπρο, ή ενδεχομένως και πριν, να υπάρξει νέα επίσκεψη και στην Τουρκία και στις Βρυξέλλες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις για ενεργότερη εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Βρετανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι εκείνος που πρέπει να εμπλακεί περισσότερο είναι η Τουρκία.

Σημειώνοντας ότι γι’ αυτό το λόγο η κ. Ολγκίν επισκέφθηκε ήδη και την Άγκυρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί δυνατόν να υπάρξουν επαφές σε πιο ψηλό επίπεδο, ακόμη και στο επίπεδο του Προέδρου Ερντογάν.

«Απ’ εκεί και πέρα ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι σημαντικός σε ένα πρόβλημα όπως το Κυπριακό, ειδικότερα σε αυτή τη φάση που προσπαθούμε για να αρχίσουν οι συνομιλίες απ’ εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το θέμα της Τουρκίας μπορεί να βρίσκεται στην προσωρινή ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται ότι θα επισκιάσουν τη συζήτηση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ