x
 

Πολιτική

Πρόεδρος: Λύση δύο κρατών ουδέποτε θα συζητηθεί ή να γίνει αποδεχτή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας την χώρο ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης.

Σε ομιλία του σε επετειακή εκδήλωση της ΕΔΕΚ για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τα 55 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα σημαντικό και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την κορυφαία μας προτεραιότητα, που δεν είναι άλλη από την απελευθέρωση του τόπου μας και την επανένωση της πατρίδας μας».

Σημείωσε δε πως και με την συμβολή της ΕΕ έγινε εφικτή η έναρξη της νέας προσπάθειας με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα.

Τονίζοντας πως γνωρίζει πολύ καλά ότι πενήντα χρόνια μετά την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή ότι τα δεδομένα δεν είναι εύκολα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «ποτέ δεν είπαμε και δεν θεωρήσαμε ότι αυτή η προσπάθεια θα ήταν εύκολη», καθώς, όπως πρόσθεσε, «η τουρκική πλευρά ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική και απαιτεί κυριαρχική ισότητα, μιλά για δύο κράτη και επικαλείται τις δήθεν πραγματικότητες».

«Για εμάς, η απάντηση είναι απλή, και ας μου επιτραπεί να την επαναλάβω και ενώπιόν σας: Λύση δύο κρατών ουδέποτε θα γίνει αποδεκτή, λύση δύο κρατών ουδέποτε θα συζητηθεί. Εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, να την επανενώσουμε, να γίνει χώρος ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό είναι το όραμά μου», είπε.

«Αυτή», υπογράμμισε, «είναι η υπόσχεση που έδωσα στον κυπριακό λαό όταν ζητούσα την ψήφο τους. Αυτό υπαγορεύει το πρόγραμμα διακυβέρνησής μου που αποτελεί το συμβόλαιό μου με την κοινωνία. Και αυτό θα τηρήσω μέχρι τέλους».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως ο ίδιος πιστεύει στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή την προσπάθεια.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να είναι ο καταλύτης για λύση, αλλά και ο καταλύτης και η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης και σε αυτόν ακριβώς τον ρόλο επενδύουμε, γνωρίζοντας πολύ καλά και τα μέσα και τα εργαλεία που η Ένωση έχει στη διάθεσή της, μέσα στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών», τόνισε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μνημόνευσε «ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και εκτίμησης» και τον ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ, τον οραματιστή Βάσο Λυσσαρίδη.

Συζήτηση με Αμερικανούς Γερουσιαστές

Στο μεταξύ, ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου ως πυλώνας συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.

Πρόκειται για τους Γερουσιαστές Jerry Moran, Shelley Moore Capito, Deb Fischer, John Hoeven, Kirsten Gillibrand, και τον βουλευτή Robert Aderholt.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Λετυμπιώτης σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και για τη στενή συνεργασία της Κύπρου με άλλα κράτη και Οργανισμούς, για την εντατικοποίηση της πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας τους σε Κύπρο, Αίγυπτο, Ελλάδα, Φινλανδία και Σουηδία, επισήμανε ο Κ. Λετυμπιώτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οριοθετήθηκε την Κυριακή η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ των ορεινών κοινοτήτων Γούρρι και Φαρμακάς και απείλησε σοβαρά το Δάσος του Μαχαιρά, ένα από τους μεγάλους «πνεύμονες» της νήσου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ