ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ούτε υποτιμούμε ούτε υποβαθμίζουμε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην έρευνα του ICIJ «Cyprus Confidential», προσθέτοντας ότι ξεκίνησαν έρευνες που θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σε δηλώσεις, προσερχόμενος σε εκδήλωση καταδίκης με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, και ερωτηθείς αν θα συσταθεί ομάδα ανακριτών για να διερευνήσει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε υποτιμούμε ούτε υποβαθμίζουμε όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και αυτό είναι ένα μήνυμα ξεκάθαρο από πλευράς Κυβέρνησης και εμένα προσωπικά».
Ήδη, πρόσθεσε, ξεκίνησαν έρευνες και επανέλαβε ότι θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεν θα είναι έρευνες που θα κρατήσουν για πολλά χρόνια.
Επανέλαβε επίσης το μήνυμα ότι «κανείς, μα κανείς δεν είναι υπεράνω της φήμης, της αξιοπιστίας της χώρας μας».
Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι διάβασε τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και σημείωσε πως «οφείλω να σας πω, δεν είναι κάτι που με έκανε να νιώθω περήφανος. Άρα, ούτε υποτιμούμε, ούτε υποβαθμίζουμε, ούτε η Κυβέρνηση ούτε εγώ προσωπικά. Τίποτε άλλο».
Στη Βουλή
Οι αποκαλύψεις της μεγάλης ομάδας δημοσιογράφων σχετικά με την εμπλοκή της Κύπρου σε σχέση με ρωσικά κεφάλαια, θα συζητηθούν στη Βουλή.
Το θέμα ενέγραψαν όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και ήδη ορίστηκε συζήτηση του θέματος για την ερχόμενη Τετάρτη.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου και να διασύρει το όνομα της Κύπρου.
Τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, ψηφίστηκε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ η χώρα μας ψήφισε και τα τρία νομοσχέδια κατά της διαφθοράς που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως είπε πρόθεση της Επιτροπής Νομικών είναι να καλέσει το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Γενική Εισαγγελία, την Αστυνομία και τη ΜΟΚΑΣ για να πουν τι έκαναν για αυτά τα ζητήματα τα οποία θίγονται στις αποκαλύψεις των δημοσιογράφων.