ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την αμετάβλητη στάση του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, διαμηνύοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών «αν δεν αναγνωριστεί η ισότιμη κυριαρχία» του ψευδοκράτους.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο NTV, ο Ε. Τατάρ επικαλέστηκε δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την ανάγκη αναγνώρισης των κατεχομένων, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνουν την επίσημη θέση της Τουρκίας για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Υπογράμμισε ότι η τουρκική πλευρά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αδύνατη η υλοποίηση μιας ομοσπονδιακής λύσης, και ότι οι προηγούμενες προσπάθειες έχουν αποτύχει.
Ο Ε. Τατάρ δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στις τελευταίες εξελίξεις στο περιουσιακό ζήτημα και στον τομέα του τουρισμού στα κατεχόμενα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ε/κ πλευρά. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει την «αρχή της κυριαρχικής ισότητας» και να σταματήσει τις «πολιτικές απομόνωσης».
Ανέφερε ότι οι τελευταίες ενέργειές της ε/κ πλευράς «αποτελούν μια σειρά επιθέσεων που προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε μια ήττα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή καταπίεσης. Αυτός ο ‘λαός’ δεν θα πέσει θύμα σε αυτό το σχέδιο», ανέφερε.
Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι αν πρόκειται να ξεκινήσει μια διαδικασία, αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο και οι δύο πλευρές θα μπορούν να εμπιστεύονται η μία την άλλη. «Έχουμε θέσει τους όρους μας, σε συνεργασία με την Τουρκία. Χωρίς απευθείας πτήσεις, εμπόριο και επαφές, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσω σε τριμερείς επίσημες συζητήσεις», ανέφερε.
Τέλος, ο Ε. Τατάρ επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία και της ενίσχυσης των σχέσεων με άλλες χώρες, υποστηρίζοντας ότι το ψευδοκράτος είναι ένα «ανεξάρτητο κράτος που αξίζει αναγνώρισης και σεβασμού».
Απαιτήσεις σε δύο άξονες
Ανάλογη προσέγγιση στο Κυπριακό, υιοθετείται και από την Αγκυρα που βρίσκεται πίσω από τον κατοχικό ηγέτη, εμμένοντας σε «κυριαρχική ισότητα» και απαιτώντας «εγγυήσεις» οι οποίες κινούνται σε πρώτο χρόνο στην αυτονόμηση της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» μέσω νομιμοποίησης απευθείας εμπορίου, απευθείας πτήσεων και απευθείας σχέσεων με τη διεθνή κοινότητα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα έχει χαράξει ένα οδικό χάρτη για υλοποίηση των μαξιμαλιστικών απαιτήσεών της, τόσο στα ευρωτουρκικά όσο και στο Κυπριακό. Τις τουρκικές αξιώσεις για τα ευρωτουρκικά αναμένεται να θέσει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την προσεχή Πέμπτη, 29 Αυγούστου.
Ο εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου και της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, δήλωσε την Τρίτη ότι η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αποτελεί μια «πρώτη ευκαιρία» για τους ΥΠΕΞ να συζητήσουν με τον Χακάν Φιντάν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, των οποίων «οι σχέσεις με την Κύπρο αποτελούν σημαντικό κομμάτι».
Σύμφωνα με τον κ. Στάνο, οι συζητήσεις της ΕΕ με την Τουρκία αφορούν μια σειρά από ζητήματα όπου «τα συμφέροντα μας είτε συγκλίνουν είτε επικαλύπτονται». Όσον αφορά το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος τόνισε πως η όποια συζήτηση θα γίνει βάσει των θέσεων της ΕΕ όπως έχουν οριστεί, υπογραμμίζοντας πως σε σχέση με τις ευρύτερες ευρωτουρκικές σχέσεις «είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε από τους Τούρκους ομολόγους μας πώς στοχεύουν να βρουν εποικοδομητικές λύσεις».
Επίθεση εναντίον Κόμπου
Το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους χαρακτήρισε «προσβολή» για τους Τουρκοκύπριους τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (Κύπρου).
Στην ανακοίνωση, το «υπουργείο» καλεί τον κ. Κόμπο να επιδείξει «σωφροσύνη» και να αναγνωρίσει την «ισότιμη κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας» και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων αποτελεί «τη μόνη ρεαλιστική οδό» για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Το ψευδοϋπουργείο χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Κόμπου ως «απειλητικές» και «αλαζονικές» και αναφέρει ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν θα υποκύψουν σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις».