x
 

Γαστρονομία

Πρόγραμμα προώθησης του αβοκάντο στην Κρήτη

09 Φεβρουαρίου 2024

ΧΑΝΙΑ. Η προώθηση της καλλιέργειας αβοκάντο στην Κρήτη αποτελεί το αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης για την πράξη που αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Δράσεις Έρευνας, στήριξης και προώθησης της καλλιέργειας του αβοκάντο στην Κρήτη».

Η προγραμματική σύμβαση υπογράφεται μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, και της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, με προϊσταμένη Αρχή τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σκοπός ερευνητικού έργου είναι η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια του αβοκάντο, η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων παραγωγών και η ανάδειξη του προϊόντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς η καλλιέργεια αβοκάντο θεωρείται μια ανερχόμενη και αποδοτική καλλιέργεια στην Κρήτη και, παρά το έντονο ενδιαφέρον από παραγωγούς αλλά και τοπικούς φορείς, οι πληροφορίες που υπάρχουν για την καλλιέργεια αλλά και για το τελικό προϊόν είναι περιορισμένες.

Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της καλλιέργειας αβοκάντο στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, η υποστήριξη των παραγωγών, η προστασία της ποιότητας και η προώθηση ποιοτικά αναβαθμισμένου προϊόντος.

Ειδικότερα, στόχος του έργου είναι η εγκατάσταση της μοναδικής Ελληνικής προβασικής φυτείας αβοκάντο για παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού προς διάθεση σε φυτωριακές επιχειρήσεις, με τελικούς αποδέκτες τους παραγωγούς.

Επίσης, για πρώτη φορά η καλλιέργεια αβοκάντο θα αποκτήσει ημερομηνίες αναμενόμενης συγκομιδής, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του προϊόντος.

Παράλληλα, το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του μετασυλλεκτικού χρόνου αποθήκευσης, καθώς ο σχετικά μικρός μετασυλλεκτικός χρόνος αποθήκευσης του αβοκάντο είναι το κύριο πρόβλημα στις εξαγωγές αλλά και στην εγχώρια διάθεση των αβοκάντο. Θα συγκεντρωθούν δεδομένα για κάθε τεχνολογία αποθήκευσης και θα γίνει επεξεργασία και στατιστική αποτίμηση των αποτελεσμάτων με στόχο την αξιολόγηση αυτών για την ανάδειξη της βέλτιστης τεχνολογίας αποθήκευσης για κάθε τύπο αβοκάντο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις:

• Σύγχρονη μελέτη χημικών χαρακτηριστικών των κρητικών αβοκάντο.

• Χρήση τριών νέων τεχνολογιών για τη μεγιστοποίηση της μετασυλλεκτικής αποθήκευσης των αβοκάντο χωρίς την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.

• Δημιουργία πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

• Προσδιορισμός των επίσημων ημερομηνιών συγκομιδής για τις κύριες εμπορικές ποικιλίες αβοκάντο στην Κρήτη.

• Εκπαίδευση και κατάρτιση παραγωγών και γεωπόνων στο αντικείμενο του αβοκάντο και τις απαραίτητες καλλιεργητικές τεχνικές.

• Δημιουργία ιστοσελίδας και έντυπου ενημερωτικού υλικού μέσω των οποίων θα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια και την εμπορία των καρπών.

Το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια και τα αποτελέσματά του θα είναι ελεύθερα μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων, ιστοσελίδων και έντυπου ενημερωτικού υλικού σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η επίσημη παρουσίαση του έργου και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που θα πραγματοποιηθεί στον Εκθεσιακό Χώρο Αγιάς Χανίων, το χρονικό διάστημα 23-25 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ