x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Προηγούμενες συναντήσεις, οδηγός για την σημερινή

Σήμερα, για τέταρτη φορά σε περισσότερα από 60 χρόνια, Ελληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αγκυρα. Εχουν προηγηθεί οι επισκέψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1959, του Κώστα Καραμανλή το 2008, του Αλέξη Τσίπρα το 2019 και σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντίθετα, από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν έχει επισκεφθεί την Αθήνα τέσσερις φορές, δύο ως πρωθυπουργός και δύο ως πρόεδρος της χώρας του.

Τι μπορούμε να αναμένουμε από την σημερινή συνάντηση μεταξύ των Μητσοτάκη και Ερντογάν;

Oχι πολλά. Η ελπίδα είναι ότι η συνάντηση αυτή θα οδηγήσει στην περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και στην επίλυση μικροπροβλημάτων και κυρίως ότι δεν θα συμβάλει στη χειροτέρευση των σχέσεων, κάτι που μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος θέσει απαράδεκτα θέματα, όπως π.χ. θέμα εθνικής κυριαρχίας μας.

Επομένως, προς τι η συνάντηση;

Με λίγα λόγια, γιατί τέτοιες συναντήσεις είναι και απαραίτητες και αναπόφευκτες.

Γιατί αν μη τι άλλο δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθεί μια προσωπική γνωριμία των δύο ηγετών, γιατί διευρύνονται οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, κι αυτό μπορεί να βοηθήσει τουλάχιστον στο να αποφεύγονται λανθασμένοι χειρισμοί και από τις δύο πλευρές.

Βέβαια, από το 1959, το 2008 και 2019 μέχρι τώρα πολλά έχουν αλλάξει στον Κόσμο και στην σχετική ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα παραμένουν περίπου τα ίδια.

Θέλοντας να ερευνήσω τι αναμενόταν από τις προηγούμενες συναντήσεις, σε σύγκριση με το τι μπορεί να αναμένεται τώρα, κατέφυγα σε ανταπόκριση της «New York Times» σχετικά με την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα το 2008.

Γράφει, μεταξύ των άλλων η εφημερίδα, με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2008:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν δεκαετίες αμοιβαίας αποστροφής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής της Ελλάδας έφτασε στην Τουρκία την Τετάρτη για την πρώτη επίσημη επίσκεψη από έναν Ελληνα ηγέτη σε σχεδόν μισό αιώνα.

Η τριήμερη παραμονή είναι σημαντικότερη για το γεγονός ότι συμβαίνει παρά για οποιεσδήποτε συμφωνίες αναμένεται να προκύψουν. Η επίσκεψη, που ξεκίνησε στην Αγκυρα, την πρωτεύουσα, είχε αναβληθεί τρεις φορές από το 2004.

…O κ. Καραμανλής περπάτησε πάνω σε ένα κόκκινο χαλί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια μπάντα έπαιξε τους Εθνικούς Υμνους της Ελλάδας και της Τουρκίας, και η συνάντηση μεταξύ τους διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες.

«Πιστεύω ότι το 2008 θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για τις χώρες μας να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις», είπε ο κ. Ερντογάν. «Θα ήθελα να δω την περίοδο μπροστά μας ως ένα παράθυρο ευκαιρίας».

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Οι Eλληνες έχουν πολύ καλά συναισθήματα για τον τουρκικό λαό. Πιστεύω ότι αναζητούν μια νέα σελίδα στις σχέσεις. Από την απάντησή μου είναι φανερό ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να περιμένουμε 49 χρόνια για τον επόμενο πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αγκυρα».

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ελπίζει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της Κύπρου μετά τις εκλογές εκεί τον Φεβρουάριο…

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια θέση που επανέλαβε ο κ. Καραμανλής την Τετάρτη.

Ωστόσο, εκτός από την Κύπρο, παραμένουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί… Ο κ. Ερντογάν παραγνώρισε το θέμα της αναγνώρισης της Τουρκίας για τη διεθνή υπόσταση του Πατριαρχείου, και άφησε να εννοηθεί ότι είναι δυνατή η πρόοδος προς την επαναλειτουργία της τελευταίας Ορθοδόξου Σχολής στην Τουρκία, που έκλεισε από τα τουρκικά δικαστήρια το 1972.

«Εξετάζουμε το θέμα και καθώς το εξετάζουμε θα πάρουμε την απόφασή μας», είπε.

Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε την παρουσία Πατριαρχείου στην Τουρκία ως πολύτιμη για τη διεθνή της σημασία.

«Είναι σημαντικό κριτήριο για την Τουρκία το ότι το κέντρο του Πατριαρχείου βρίσκεται εδώ», είπε ο κ. Καραμανλής. «Θα το αποκαλούσα ακόμα και ευρωπαϊκό διαβατήριο».

Αυτά ελέχθησαν δημόσια τότε.

Πόσα από αυτά άλλαξαν από τότε μέχρι τώρα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαίνεται, από πρώτη ματιά, ότι τα αποδεικτικά στοιχεία της κυβέρνησης στην δίκη που διεξάγει ενάντια στον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ