x
 

Εκκλησία

Πρώην και νυν Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Απόστολος στη Σύνοδο του Φαναρίου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρώην Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης και νυν Σάρδεων Ευάγγελος και ο διάδοχός του, ο από Μηδείας Απόστολος, ο οποίος εκλέχτηκε πρόσφατα Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, θα συμμετέχουν αμφότεροι στη Σύνοδο του Φαναρίου με τη νέα της σύνθεση στην οποία προέβη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 Μαρτίου έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Η Ιερά Σύνοδος αποτελείται από δώδεκα μέλη κατά το πρότυπο των μαθητών του Χριστού και συνέρχεται μία φορά τον μήνα στο Φανάρι υπό την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ορίζει και τα θέματα της ημερήσιας διάταξής της, η οποία δίνεται στην αρχή της συνεδρίασης της Συνόδου.

Κατά τα θεολογικά και εκκλησιολογικά θέσμια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος λογίζεται ως «το στόμα» της Εκκλησίας και στην οποία ο κάθε ιεράρχης μέλος της κομίζει στο Ιερό Σώμα τη ζωή και τη συμφωνία ή consensus της τοπικής του Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης στις 16 Μαΐου του 2016. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: «Ε.Κ.»/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ
Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος κατά την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης στις 16 Μαΐου του 2016, ως ποιμενάρχης της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: «Ε.Κ.»/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ

Η νέα σύνθεση της Συνόδου έχει ως εξής:

Βρυούλων κ. Παντελεήμων

Σάρδεων κ. Ευάγγελος

Ρόδου κ. Κύριλλος

Γουίννιπεγκ κ. Ιλαρίων

Κρήτης κ. Ευγένιος

Κορέας κ. Αμβρόσιος

Αυστρίας κ. Αρσένιος

Πισιδίας κ. Ιώβ

Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος

Σύμης κ. Χρυσόστομος

Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος

Γαλλίας κ. Δημήτριος

Όπως ήδη σημειώθηκε πιο πάνω, κατά «συγκυρία» στη σύνθεση της Συνόδου συμμετέχουν εξ Αμερικής ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος και ο διάδοχός του στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης Απόστολος, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει διάφορα σχόλια από ιεράρχες του Φαναρίου, αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς και από κληρικούς και λαϊκούς. Η θήτευση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου ως συνοδικού πάρεδρου έληξε στις 31 Αυγούστου. Η επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου θα γίνει τον Οκτώβριο.

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος μετά την εκθρόνισή του, τον Οκτώβριο του 2020 εξακολουθεί να διαμένει στη Νέα Υόρκη, καθότι ουσιαστικά η Μητρόπολη Σάρδεων είναι ανύπαρκτη εν μέσω ερειπίων.

Ο Ευάγγελος, ως γνωστόν, διετέλεσε Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης επί δέκα επτά χρόνια και συγκεκριμένα από της εκλογής και ενθρονίσεώς του στις 11 Μαΐου του 2003 μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου του 2020. Με ενέργειές του αποκτήθηκε το Μητροπολιτικό Οίκημα στην πόλη Westfield της Νέας Ιερσέης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος από χοροστασία στον Εσπερινό για την γιορτή της Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΧΑΪΤΙΔΗΣ

Οπως έχει αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατόρθωσε να συμπαρασύρει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με αποτέλεσμα ο Πατριάρχης να προχωρήσει μέσω της Συνόδου του της εποχής εκείνης, στην εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και την τρίμηνη αλειτουργησία του πρώτου τη τάξει Μητροπολίτη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Βοστώνης Μεθοδίου, χωρίς καν να κληθούν να απαντήσουν στις αιτιάσεις του κ. Ελπιδοφόρου. Στον Ευάγγελο δόθηκε ο τίτλος της Μητρόπολης Σάρδεων, η οποία υπήρχε κάποτε στη Μικρά Ασία, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν παρά μόνο ερείπια, όπως αναφέραμε. Ταυτόχρονα, ο Ελπιδοφόρος απαίτησε από τον Πατριάρχη και προέβη στη αναστολή του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής. Ο Ελπιδοφόρος δεν είχε την έγκριση ή σύμφωνη γνώμη, αλλά ούτε καν είχε ενημερώσει την Επαρχιακή Σύνοδο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο εκ των προτέρων όπως προβλέπεται από το Αρθρο 25 του Καταστατικού. Απαντες το πληροφορήθηκαν από τον «Ε.Κ.». Υπενθυμίζεται ότι για το Καταστατικό υπήρξε παλινωδία, το Φανάρι ζήτησε από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής να ζητήσει την αναστολή της αναστολής του, πράγμα που έγινε και ισχύει στο έπακρο.

Οπως επίσης έχει αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Ελπιδοφόρος είχε βάλει ως στόχο του πριν ακόμα ενθρονιστεί, να πάρει τη Μητρόπολη του Ευαγγέλου και να την προσαρτήσει στην Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια. Το σχέδιό του το αποκάλυψε κληρικός στενός συνεργάτης του Ελπιδοφόρου σε αδελφικό φίλο του Ευαγγέλου στη Θεσσαλονίκη, κι αυτά εκ των υστέρων περιήλθαν στη γνώση του Πατριαρχείου και του Βαρθολομαίου.

Εκτοτε ο Ευάγγελος βρίσκεται στο περιθώριο, ενώ ο Ελπιδοφόρος δεν χάνει ευκαιρία που να μην τον κακολογήσει όπως έκανε στο συνέδριο της Ηγεσίας των 100 στην Αριζόνα, πράγμα το οποίο υπάρχει και μαγνητοσκοπημένο. Επίσης, στο ίδιο συνέδριο κακολόγησε και τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Σπυρίδωνα τον οποίον, μάλιστα, είχε τιμήσει στην Κληρικολαϊκή τον Ιούλιο του 2022.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε συγγνώμη από τους ιεράρχες της Επαρχιακής Συνόδου κατά τη συνάντησή τους στις 5 Απριλίου του 2022, όπως απεκάλυψε στην Απόρρητη Εκθεση του Φαναρίου ο «Εθνικός Κήρυκας» για τα όσα διημείφθησαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής αναφορικά με την κατάργηση και επαναφορά του Καταστατικού, την αποπομπή του Ευαγγέλου και την αργία του Μεθοδίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επί τριετία και πλέον δεν προωθούσε την πλήρωση της κενωθείσας Μητρόπολης Νέας Ιερσέης διασπείροντας ευκαιρώς και ακαίρως ότι επρόκειτο να καταργηθεί και να προσαρτιστεί στην Αμεση Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Νέας Υόρκης υπό τη δική του δικαιοδοσία. Ωστόσο, διαψεύσθηκε παταγωδώς καθότι, ως γνωστόν, εκλέχτηκε Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, του οποίου η ενθρόνιση έχει οριστεί να γίνει το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλαϊ της Νέας Ιερσέης από τον κ. Ελπιδοφόρο.

Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος εξακολουθεί να παραμένει εμπερίστατος ως Μητροπολίτης της «ανύπαρκτης» ουσιαστικά Μητρόπολης Σάρδεων. Σημειώνεται πως πρόκειται για περίεργα και πρωτόγνωρα πράγματα τα όσα συμβαίνουν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τα οποία συντελούν στη διαρκώς διογκούμενη δυσφορία μεγάλης μερίδας κληρικών και λαϊκών, ενώ η αποψίλωση των εκκλησιασμάτων και το άδειασμα των ναών παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Κίτρους Αγαθόνικος (Φατούρος) έπειτα από πολυετή ασθένεια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ