x
 

Πολιτική

Προκαλούν οι Τούρκοι για την ένταξη στην ΕΕ-Λόγος για «αδικία και ιστορικό λάθος»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.  Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 ήταν «αδικία και ιστορικό λάθος», υποστηρίζει το «υπουργείο εξωτερικών» σε μια προκλητική γραπτή δήλωση για την 20ή επέτειο της ένταξης, κατηγορώντας την ΕΕ ότι είναι «η μόνη υπεύθυνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο νησί».

Το «υπεξ» αναφέρει ότι «σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την αδικία και το ιστορικό λάθος που διέπραξε η ΕΕ κατά του τουρκοκυπριακού λαού», προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «έγινε παράνομα και μονομερώς πλήρες μέλος της ΕΕ».

Ισχυρίζεται ότι η ΕΕ είναι «η μόνη υπεύθυνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο νησί» επειδή αποδέχτηκε άνευ όρων την Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος, «παραβιάζοντας τις δικές της θεμελιώδεις αρχές και αξίες, καθώς και τις διεθνείς συνθήκες, παρά το γεγονός ότι τα δημοψηφίσματα που έγιναν ταυτόχρονα και χωριστά σε Βορρά και Νότο στις 24 Απριλίου 2004 επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο κράτη στην Κύπρο με δικαίωμα αυτοδιάθεσης».

«Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έχουν αποτυπωθεί στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αισθάνονται καν την ανάγκη να σταματήσουν να επιδεικνύουν δημόσια την προκατειλημμένη τους στάση που υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές ελληνοκυπριακές θέσεις για την Κύπρο, με το θράσος της αγνόησης του τουρκοκυπριακού λαού», υποστηρίζει το «υπεξ».

«Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός της ΕΕ ότι υποστηρίζει μια λύση στο νησί είναι απλώς μια εκδήλωση της ανειλικρίνειας της», προσθέτει.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στο νησί και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι αναπόφευκτο η ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη του λάθους που έκανε πριν από 20 χρόνια και να αναγνωρίσει την εγγενή κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, αποδεχόμενη την ελεύθερη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού υπό το πρίσμα της τρέχουσας πραγματικότητας», καταλήγει το μη αναγνωρισμένο «υπεξ» των κατεχομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Όχι μόνο δεν έβγαλε «άσπρο καπνό», αντιθέτως επιβεβαίωσε το χάσμα μεταξύ της Κυβέρνησης και της κινεζικής κρατικής εταιρείας CPP, η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Κινέζο Πρέσβη στην Κύπρο Λιου Γιαντάο στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, για το τερματικό LNG στο Βασιλικό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ