ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με προκλητικές εκδηλώσεις οι Τούρκοι γιόρτασαν την 38η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η λεωφόρος Κουτσιούκ στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας όπου πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ο οποίος εκπροσώπησε την Τουρκία.
Τα «πανηγύρια» ξεκίνησαν με 21 χαιρετιστήριες βολές. Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη προέβησαν σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου, ενώ ένα τουρκικό F-16 πέταξε πάνω και από τις ελεύθερες περιοχές στη γραμμή αντιπαράταξης.
Σε εμπρηστικό διάγγελμά του ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι σήμερα «ζουν σε μια δική τους χώρα κάτω από το δικό τους κράτος, ελεύθερα και χωρίς φόβο, και η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη από το 1964. Επανέλαβε επίσης τη θέση του για μια «δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση» στην Κύπρο, που δεν περνά –όπως είπε– από την ομοσπονδία, αλλά από την πρότασή του για λύση στη βάση δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών. «Η προσδοκία και η ελπίδα μου είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τα γεγονότα και να προσεγγίσει την πρότασή μας για λύση».
Ο Ε. Τατάρ δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την πρότασή του, την οποία επανέλαβε και στη Νέα Υόρκη, και για να μπορέσει να επαναρχίσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει «να γίνουν αποδεκτά το κράτος μας και η κυριαρχία μας».
Ακόμα και αν το ψευδοκράτος δεν έχει αναγνωριστεί, συνέχισε, είναι μια πραγματικότητα. «Υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία».
Αναφερόμενος στην «πρωτοβουλία για το Βαρώσι» ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής είναι μια νέα ενέργεια για τον τουρισμό και θα συμβάλει θετικά στην οικονομία.
Υπενθύμισε δε ότι στις 20 Ιουλίου μια περιοχή 3,5% εντός του Βαρωσίου αποχαρακτηρίστηκε από στρατιωτική ζώνη και οι ιδιοκτήτες εκεί απέκτησαν το δικαίωμα να προσφύγουν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» για τις περιουσίες τους. Ενώ μέχρι σήμερα πάνω από 400 Ελληνοκύπριοι έχουν προσφύγει στην εν λόγω «επιτροπή», συνέχισε, η «ε/κ διοίκηση» -όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας- προσφεύγει σε κάθε τρόπο για να τους αποτρέψει. «Αλλά ό,τι και να κάνουν, δεν μπορεί να αποτραπεί το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού».
Για τους υδρογονάνθρακες, ο Ε. Τατάρ είπε ότι «συνεχίζεται ένας μεγάλος αγώνας όσον αφορά τις ενεργειακές πηγές» και έκανε λόγο για «δίδυμο Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων» που προσπαθούν να εξαφανίσουν το ψευδοκράτος, «το στήριγμα της τουρκικής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο και να απομακρύνουν την μητέρα πατρίδα Τουρκία από την περιοχή. Ενώ οι κύριοι στόχοι τους είναι να πολιορκήσουν την Τουρκία και να αποκτήσουν τους ενεργειακούς πόρους της. Για να φτάσει αυτόν τον στόχο, το δίδυμο Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων συνεχώς εξοπλίζεται και κλιμακώνει την ένταση. Να μη αναμένεται ότι απέναντι σε αυτό εμείς θα μείνουμε θεατές».
Γι’ αυτό, είπε, είναι πολύ σημαντικό, ψευδοκράτος και Τουρκία να διαφυλάξουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.
Είπε επίσης, ότι «οι ρίζες μας και το σόι μας είναι στην Ανατολία» και επανέλαβε ότι η τουρκική παρουσία στο νησί βρίσκεται από το 1571 και από τότε που κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς «υπάρχει δεσμός ψυχής, αίματος και εγκάρδιος με την Τουρκία».