ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αναγνώριση και διεθνή νομιμοποίηση της αποσχιστικής οντότητας επιζητεί με κάθε ευκαιρία ο εγκάθετος της Τουρκίας στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ και βρίσκει διαρκώς «συνεργάτες» που υποβοηθούν τον στόχο του.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ερσίν Τατάρ παρέθεσε δείπνο την κατεχόμενη Λευκωσία στον πρώην Ειδικό Σύμβουλο του τέως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν για το Κυπριακό και πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος πραγματοποίησε προκλητική επίσκεψη μόνο στα κατεχόμενα, «αναγνωρίζοντας» με αυτή την κίνησή του το παράνομο ψευδοκράτος.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα μετέδωσε ο παράνομος σταθμός Μπαϋράκ, ο Αυστραλός διπλωμάτης, ο οποίος για έξι χρόνια είχε ως αποστολή το Κυπριακό, δήλωσε «ευτυχής που επέστρεψε στην Κύπρο» και συγκεκριμένα στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως φέρεται να αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Ενώ έδειξε να κινείται εγγύτερα των τουρκικών θέσεων σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τατάρ στη λεγόμενη «προεδρία».
«Εργάστηκα για λύση του Κυπριακού για έξι χρόνια. Οι ίδιες απόψεις επαναλαμβάνονται ακόμη στο Κυπριακό και δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση με αυτές τις απόψεις. Επομένως θα πρέπει να συζητηθούν νέες και δημιουργικές ιδέες», επισήμανε ο Ντάουνερ.
Από πλευράς του ο κατοχικός ηγέτης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του από την παρουσία Ντάουνερ στα κατεχόμενα και ειδικότερα για τις θέσεις που διατύπωσε.
«Οι απόψεις του κ. Ντάουνερ για το μέλλον είναι σημαντικές. Μπορούν να ξεκινήσουν νέες και επίσημες διαπραγματεύσεις με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Η συζήτηση για ομοσπονδία, δεν έχει οδηγήσει σε λύση και οι διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτή τη βάση έχουν εξαντληθεί. Επομένως διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία δεν πρόκειται να ξεκινήσουν», επισήμανε ο Τατάρ.
Και φιλότουρκοι Βρετανοί
Στο πλαίσιο των ενεργειών της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκε η επιστολή 50 πολιτικών προσώπων από τη Βρετανία με την οποία ζητούν από το Φόρεϊν Όφις, να επιτρέψει τις απευθείας πτήσεις προς το ψευδοκράτος.
Πρώτος στον κατάλογο των Βρετανών πολιτικών στη λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα «The Independent», είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζακ Στρο, γνωστός για τις φιλοτουρκικές του θέσεις.
Επίσης προ ημερών προηγήθηκαν οι περίεργες δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μετά την συνάντηση που είχε στο Όσλο, ως επικεφαλής τουρκικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας με το Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών και πρώην ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, έκανε λόγο για σκέψεις που γίνονται από τη Νορβηγία για άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.