x

Πολιτική

Προκλητική επιστολή-απάντηση Τατάρ σε Αναστασιάδη για ΜΟΕ και Κυπριακό

22 Ιουνίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ένα ακόμη ρεσιτάλ προκλητικότητας δίνει ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στη γραπτή απάντησή του στην πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις προτάσεις του για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλες εισηγήσεις που στόχο έχουν τη δημιουργία καλού κλίματος που θα επιτρέψει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
Στην απαντητική επιστολή του, ο Τατάρ επαναλαμβάνει ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας έχουν τελειώσει και ότι προκειμένου να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να συμφωνηθεί η κυριαρχική ισότητα των δύο μερών και το «ισότιμο», κατά την έκφρασή του, διεθνές καθεστώς.
Σε ανακοίνωση της «προεδρίας» για την απαντητική επιστολή του Ερσίν Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επισημαίνεται επίσης ότι η τ/κ πλευρά θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση «για συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών» τις επόμενες ημέρες, οι οποίες «θα απαρτίζονται από στοιχεία που θα προστατεύουν την ισότητα των δύο πλευρών και θα αποφέρουν κοινό όφελος και συνεργασία».
Στην απαντητική του επιστολή με ημερομηνία, 20 Ιουνίου, ο Τ/κ ηγέτης έγραψε ότι οι λεγόμενες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, που είναι «ανύπαρκτες» και «ξεπερασμένες, αποτελούν μέρος της εξαντλημένης βάσης της ομοσπονδίας που εξυπηρετεί τη συνέχιση του στάτους κβο.
Ανέφερε επίσης ότι τα ΜΟΕ τίθεντο συνεχώς και στο παρελθόν και ο μόνος λόγος αποτυχίας τους ήταν ο στόχος της ε/κ πλευράς να επεκτείνει την εξουσία της στο ψευδοκράτος, παραβιάζοντας την κυριαρχία του.
Ο Ε. Τατάρ, αναφέρει, ότι εάν η ε/κ πλευρά ήταν ειλικρινής όσον αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, θα έπρεπε να απαιτήσει την άρση «της πολιτικής απομόνωσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στον λαό μας», λέγοντας ότι αυτή η πολιτική είναι ο κύριος λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.
Όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο Ε. Τατάρ δήλωσε ανοιχτά ότι οι διαπραγματεύσεις επί του εδάφους της ομοσπονδίας έχουν τελειώσει, η βάση της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί και για να ξεκινήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ.
Ο λόγος, συνέχισε, που το Κυπριακό παραμένει άλυτο εδώ και 59 χρόνια είναι η άρνηση να αποδοθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Τ/κ και η σημερινή πραγματικότητα, όπως ανέφερε, απαιτεί όπως οι Τ/κ χρησιμοποιούν αυτά τα νόμιμα δικαιώματα όπως και οι Ε/κ.
Πρόεδρος: Προτάσεις μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ
Μόνο εάν οι προτάσεις που προτίθεται να υποβάλει η Τουρκοκυπριακή πλευρά συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι καλοδεχούμενες, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι, εάν αυτές οι προτάσεις συνεχίζουν να βασίζονται στις απαράδεκτες θέσεις που τηρεί η τουρκική πλευρά, «τότε καλύτερα να μην υποβληθούν».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κληθεί να σχολιάσει την απάντηση και τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που πρότεινε ο ίδιος, όπως και η λύση ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένα και ότι θα υποβάλει νέες προτάσεις.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στις δηλώσεις προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων της μαρίνας Αγίας Νάπας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας