x
 

Οικονομία

Προληπτικές κινήσεις για να αποτραπεί νέα κρίση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσαν την κινητοποίηση της Κυβέρνησης, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να θέλει να λειτουργήσει προληπτικά, προλαβαίνοντας τυχόν δυσάρεστες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύσκεψη με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας με τους οποίους καθορίστηκαν οι άξονες προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πως η Κύπρος βίωσε το 2013 την καταστροφική εμπειρία του κουρέματος των καταθέσεων και το κλείσιμο τραπεζών. Γι΄ αυτό και η κινητοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε και έλαβε ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και τον βαθμό κινδύνου που ενέχουν για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο συζήτησε το θέμα και τον βαθμό που οι κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο λόγω των προβλημάτων στην ελβετική Credit Suisse και της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στην Αμερική, που προηγήθηκε. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι πρώτες εκτιμήσεις είναι καθησυχαστικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Στο μεταξύ, τέσσερις εταιρείες, που είναι αδειοδοτημένες και εποπτευμένοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), είχαν καταθέσεις στις δύο αμερικανικές τράπεζες, Silicon Valley Bank και Signature Bank, οι οποίες κατέρρευσαν, προκαλώντας αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία η οποία όχι μόνο δεν λέει να κοπάσει αλλά εντείνεται λόγω και των προβλημάτων της Credit Suisse.

Αυτό αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της ΕΚΚ με τον πρόεδρο της Γιώργο Θεοχαρίδη να εμφανίζεται, πάντως, καθησυχαστικός, λέγοντας ότι πρόκειται για ίδιους πόρους των εταιρειών και όχι χρήματα των πελατών τους, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη δηλώσει ότι θα προστατευθούν όλες οι καταθέσεις στις δύο τράπεζες.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΚ, Γιώργος Καρατζιάς, εξήγησε ότι η ΕΚΚ ζήτησε πληροφόρηση από τους εποπτευόμενους όταν προέκυψε το θέμα με τις δύο τράπεζες. «Υπάρχουν τέσσερις εταιρείες με καταθέσεις τις οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία τις είχαν αποσύρει διότι ακουγόταν ότι υπήρχε πρόβλημα στις συγκεκριμένες τράπεζες. Όταν δημιουργήθηκε (το πρόβλημα) υπήρχε ένα μικρό ποσό για κάθε εταιρεία από τα δικά τους λεφτά, όχι από τα χρήματα των πελατών τους», είπε.

Εξάλλου, ο Γιώργος Θεοχαρίδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για μικρά ποσά και δεν επηρεάζουν τις εργασίες τους. «Μπορεί για μας να φαίνονται μεγάλα, αλλά για αυτές τις εταιρείες είναι μικρό ποσό, αλλά η απόφαση των αμερικανικών αρχών είναι να προστατεύουν όλες τις καταθέσεις», συμπλήρωσε.

Ως μεμονωμένο περιστατικό, χαρακτήρισε την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB), ο οικονομολόγος και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η αναταραχή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις διεθνείς αγορές οφείλεται σε πανικό και όχι σε θεμελιώδη δεδομένα, εν μέσω ανησυχιών ότι «μπορεί να υπάρχουν και άλλες τράπεζες σε παρόμοια κατάσταση».

Το μόνο που λείπει αυτή την στιγμή από την ενημέρωση και μπορεί να εξηγεί το φαινόμενο που επικρατεί είναι -όπως και στην περασμένη κρίση όταν είχαν επενδύσει σε δομημένα ομόλογα- κάποιοι από τους μεγάλους δανειστές να είχαν δανείσει στην SVB, δήλωσε στο «ΚΥΠΕ» ο κ. Κληρίδης, σημειώνοντας ότι ο πανικός θα υπάρχει μέχρι να καλμάρουν οι αγορές.

«Αυτό συμβαίνει όμως στις επενδυτικές και όχι στις εμπορικές τράπεζες», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης, που επικρατεί στις αμερικανικές τράπεζες, ο κ. Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι μια ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης «δεν θα είναι λόγω θεμελιωδών δεδομένων, αλλά λόγω πανικού».

Πρόσθεσε πως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να καταρτίζουν διάφορα σενάρια κινδύνου, όπως για παράδειγμα το σενάριο να αυξηθούν εις βάρος της τράπεζας σημαντικά (200 – 300 μονάδες βάσης) τα επιτόκια και να χάσουν 20% του κεφαλαίου τους.

Ανέφερε ότι όσες τράπεζες κατέχουν ομόλογα ή άλλους είδους περιουσιακά στοιχεία είναι αναγκασμένες να προβαίνουν σε συνεχή σενάρια, που αφορούν την αύξηση ή τη μείωση της αξίας ενός στοιχείου.

«Απαγορεύεται να έχεις θέση που θα σε οδηγήσει να χάσεις 20% του κεφαλαίου σου στην περίπτωση που κινηθούν εναντίον της τράπεζας τα επιτόκια, όπως αναφέρει ο σχετικός κανονισμός», σημείωσε.

Εξήγησε περαιτέρω ότι ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει μια τράπεζα, καταρτίζει και τα ανάλογα σενάρια (ακραία και μη) για να αντιμετωπίζει ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τα κεφάλαια της και προχωρεί άμεσα είτε σε άντληση νέων κεφαλαίων είτε «κλείνοντας τη θέση της» σε κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συντηρεί το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η κατοχική Τουρκία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ