x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Προς αλλαγή σελίδας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Η μη ικανοποιητική απόδοση των υποψηφίων που υποστηρίχθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, έχει προκαλέσει μια συζήτηση στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που περιέχει στοιχεία εξομολόγησης, αυτοκριτικής, αλλά και έντονο το αίσθημα του προβληματισμού για το μέλλον του κόμματός τους.

Ετσι, η εντύπωση που δημιουργείται είναι αυτή της αλλαγής σελίδας στην Ιστορία του κόμματος. Οτι έχει πια επέλθει η αρχή του τέλους της βασιλείας του Τραμπ ως ρυθμιστής του κόμματος.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Θα επικαλεστώ δύο μόνο, που οδηγούν στο συμπέρασμα αυτό:

H εφημερίδα «Wall Street Journal», η ναυαρχίδα των συντηρητικών στην Αμερική, συμφερόντων του Ρούπερτ Μέρντοχ, σε κύριο άρθρο της έγραψε και τα εξής, μια μέρα πριν ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ την υποψηφιότητά του, για μια ακόμα φορά, για την προεδρία της χώρας:

«Οι σύμβουλοί του τον παρότρυναν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του αργότερα. Ομως ο κ. Τραμπ την ανακοινώνει τώρα για δύο λόγους: Πρώτον, για να αποτρέψει άλλους υποψηφίους και, δεύτερον, γιατί θέλει να προλάβει μια πιθανή καταγγελία σε βάρος του από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Και προσθέτει, αυτό το ασυνήθιστα απολογητικό για εφημερίδα, κείμενο:

«Αυτή η εφημερίδα πιστεύει στην δημοκρατία, το οποίο σημαίνει ότι εμπιστεύεται τις αποφάσεις των ψηφοφόρων. Ακόμα και όταν κάνουν λάθος το Σύνταγμά μας προστατεύεται από τις δικλείδες που παρέχει το δικαίωμα του ελέγχου και οι διορθωτικές αλλαγές. Προειδοποιήσαμε για τον χαρακτήρα του κ. Τραμπ το 2016, αλλά από την στιγμή που εκλέχτηκε τον καλύψαμε όπως τον κάθε πρόεδρο. Το χρωστούσαμε στους αναγνώστες μας…

Ωστόσο, τα προβλήματα του χαρακτήρα του, ο ναρκισσισμός του, η έλλειψη αυτοελέγχου, η κακοποιητική συμπεριφορά στους συμβούλους του, οι βεντέτες του, μείωσαν τις επιτυχίες που είχε…».

Στην ίδια εφημερίδα και στην πολυδιαβασμένη στήλη της Πέγκυ Νόουναν (Peggy Noonan) παρουσιάζεται η παρακάτω γνώμη του Κρις Κρίστι (Chris Christie), πρώην κυβερνήτη της Νέας Ιερσέης.

Γράφει η Νούναν:

«Οι ενδιάμεσες εκλογές, μου είπε ο Κρίστι, ήταν στην πραγματικότητα ένας κόμβος στην Ιστορία του κόμματος… Αυτή είναι μια μάχη που δεν μπορούμε πια να αποφύγουμε… Η μάχη είναι πώς να αφήσουμε τον Τραμπ στο παρελθόν… Ποτέ δεν πλησίασε καν κοντά στην πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου… Το 2014, είχαμε 31 Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες. Του χρόνου θα έχουμε 26… Ο λόγος είναι ότι επιλέγει υποψηφίους με βάση όχι τα θέματα και την εκλεξιμότητά τους, αλλά την αφοσίωσή τους σε αυτόν. Είναι ένας ναρκισσισμός που σκοτώνει το κόμμα… Μια ψήφος για τον Τραμπ είναι μια ψήφος για έναν Δημοκρατικό πρόεδρο».

«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», θα πει κανείς. Είναι κι αυτό, αλλά είναι και πολύ περισσότερα από αυτό. Η πορεία του Τραμπ, λόγω του χαρακτήρος του ήταν προδιαγεγραμμένη από την αρχή, σε βαθμό πολύ πιο ξεκάθαρο από ό,τι συνήθως σε πολιτικούς. Ηταν αναμενόμενο ότι, όπως ανήλθε σαν κομήτης, θα καταρρεύσει σαν κομήτης. Αν και αυτό παίρνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν.

Αρα, αυτό που έλειπε από την πλειοψηφία των πολιτικών και των ΜΜΕ ήταν η γενναιότητα, το θάρρος, η τόλμη. Δεν ήταν οι γνώσεις. Ούτε η κρίση. Ηταν ο φόβος της οργής του λαού που στήριζε τον Τραμπ και οι επιπτώσεις στην καριέρα και στις επιχειρήσεις τους.

Τώρα όμως σπεύδουν να τοποθετήσουν τον εαυτό τους έτσι ώστε να καρπωθούν από την μετα-Τραμπική περίοδο βασιζόμενοι στην αδύναμη μνήμη που συνήθως έχει ο λαός.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αδέλφια αναγνώστες,Η εποχή μας θα μείνει στην Ιστορία για τις επαναστατικές τεχνολογικές εφευρέσεις.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ