x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προς ίδρυση Εξαρχίας στη Λιθουανία προχωρεί το Φανάρι

ΒΙΛΝΙΟΥΣ. Προς ίδρυση Εξαρχίας στη Λιθουανία προσανατολίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως προκύπτει από το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψε την Τρίτη 21 Μαρτίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», με την πρωθυπουργό Ινγκριντα Σιμονιτέ (Ingrida Šimonytė).

Η Πρωθυπουργός επισήμανε ότι τόσο η ίδια προσωπικά όσο και η κυβέρνηση της χώρας υποστήριξαν το αίτημα των εκπροσώπων των εθνικών κοινοτήτων και των Ορθοδόξων ιερέων να προσχωρήσουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είπε χαρακτηριστικά πως «το κράτος και οι αξιωματούχοι του δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν ή να προσπαθούν να επηρεάσουν τις κανονικές αποφάσεις των Εκκλησιών. Ωστόσο, όταν γίνονται, θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε ή δεν εκτιμούμε τη σημασία τους».

Ο Πατριάρχης υπενθύμισε τους στενούς δεσμούς που είχε η Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως με τη Λιθουανία από τον 13ο αιώνα και αναφέρθηκε στη σημερινή προοπτική ίδρυσης Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη χώρα. Τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει μετατραπεί σε πηγή ενότητας για τους χριστιανούς όλου του κόσμου τονίζοντας ότι με τη Συμφωνία που υπογράφηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφέρεται θυσιαστικά στην υπηρεσία των Ορθοδόξων πιστών στη χώρα επεκτείνοντας την πνευματική του παρουσία στη Λιθουανία μαζί με τις μοναδικές ευθύνες που μας εμπιστεύονται οι Ιεροί Κανόνες και την αγιασμένη μακρόχρονη πρακτική της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Είπε ανάμεσα στα άλλα, πως «σήμερα ανοίγεται μπροστά μας μια νέα προοπτική μαζί με τη δυνατότητα να συνεργαστούμε για την ίδρυση της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Λιθουανία.

Αυτή είναι και η θέληση των Ορθοδόξων ιερέων και πιστών στη χώρα σας. Οπως αναφέρεται στη Συμφωνία Συνεργασίας, «υποστηρίζουμε την πρόθεση τόσο της ομάδας των Λιθουανών Ορθοδόξων ιερέων όσο και των πιστών που εκπροσωπούν διάφορες άλλες εθνοτικές κοινότητες στη Λιθουανία να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους και να αποκαταστήσουν την ιστορική δικαιοσύνη ασκώντας την πίστη τους σε μια Εκκλησία υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με επίγνωση και πλήρως αφοσιωμένη στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και στην Εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Κρήτη, 2016), υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα των Λιθουανών Ορθοδόξων πιστών να λατρεύουν ελεύθερα και σύμφωνα με τη συνείδησή τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα μικρό ελληνικό χωριό, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, στήθηκε, για μια ακόμη χρονιά, στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ για το καθιερωμένο φεστιβάλ της κοινότητας, το οποίο ξεκίνησε την Τετάρτη 14 Ιουνίου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ