Η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, παρά τις γενικότερες αντιξοότητες κάθε είδους, έχει αρχίσει να ανεβάζει στροφές. Οι μακροοικονομικοί δείκτες και τα κάθε είδους στοιχεία αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα. Μεταξύ άλλων η ανεργία συνεχώς μειώνεται (τείνει να πέσει κάτω από το 10% από εκεί που στη βαθιά κρίση είχε ξεπεράσει κατά πολύ το 20%), οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αξιοζήλευτοι (προβλέπεται ρυθμός 2,4% για φέτος και 2,3% για το 2024) ενώ ο τουρισμός χρόνο με το χρόνο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι πολύ πρόσφατα η αμερικανική εφημερίδα «Νew York Times» φιλοξένησε εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα, που χτυπήθηκε πριν από μια δεκαετία, ανθίζει» («Greece, Battered a Decade Ago, Is Booming»).
Η Οικονομία όμως δεν είναι κάτι το απρόσωπο, είναι επιχειρήσεις, είναι άνθρωποι που μοχθούν και εργάζονται για αυτή, είναι άνθρωποι που με την εργασία τους προσθέτουν στη συνολική εικόνα της Οικονομίας, και κατ’ επέκταση της χώρας. Σε συγκεκριμένους τομείς, όμως, στην Οικονομία της Ελλάδας, στη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Με απλά λόγια, όσοι δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς δεν μπορούν να βρουν προσωπικό, ανειδίκευτο κατά βάσιν. Σε μια περίοδο δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, υπάρχουν καίριοι τομείς της που έχουν σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των κενών τους θέσεων.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισε να παρέμβει και να μην αφήσει το πρόβλημα να διογκωθεί και να αποτελέσει αυτό τροχοπέδη στη γενικότερη εξέλιξη της Οικονομίας. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα των «Financial Times» και του «Αssociated Press» (που επικαλούνται δηλώσεις αρμόδιων υπουργών), εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να νομιμοποιήσει περίπου 300.000 μετανάστες ώστε αυτοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συγκεκριμένους τομείς.
Μια τέτοια απόφαση, από τη στιγμή βέβαια που διασφαλίζει ότι δεν ενισχύει την παράνομη μετανάστευση, κινείται σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση, και ίσως θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό.