x

Οικονομία

Προσδοκίες για τουριστική κίνηση μέχρι και το μήνα Νοέμβριο

19 Αυγούστου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία οι οποίες σε αρκετές μονάδες ξεπέρασαν το 85% δημιουργούν την προσδοκία ότι η σεζόν θα παραταθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου με εξίσου καλές πληρότητες.
Αισιοδοξία επικρατεί και για τις ξενοδοχειακές μονάδες στα ορεινά στις οποίες οι πληρότητες άγγιξαν το 90% τον Ιούλιο και Αύγουστο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εάν δεν ξανακτυπήσει ο Covid-19 η τουριστική σεζόν θα παραταθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου».
«Άλλωστε», σημείωσε, «ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος παραδοσιακά είναι πολύ καλοί μήνες λόγω αυξημένου αριθμού τουριστών από Βρετανία και Γερμανία» αναφέροντας ότι «το κενό που δημιούργησε η ρωσική και ουκρανική αγορά φαίνεται ότι συμπληρώνεται κατά 70% έως 80% από την αύξηση των τουριστικών εισροών από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, το Ισραήλ, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, και την Ολλανδία».
Παρά τις δύσκολες συνθήκες ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, «οι Ρώσοι δεν ξεχνούν την Κύπρο οι οποίοι μέσω άλλων προορισμών έρχονται για διακοπές στο νησί μας σε μικρούς όμως αριθμούς».
Όσον αφορά την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών που διενεργεί η Στατιστική Υπηρεσία, το Μάιο 2022 έφθασαν τα €221,0 εκατ. σε σύγκριση με €76,7 εκατ. που καταγράφηκαν κατά τον Μάιο 2021.
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €543,0 εκατ. σε σύγκριση με €123,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καθώς και €115,3 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2020.
Ο κ. Λοϊζίδης, απέδωσε το γεγονός της αύξησης της δαπάνης ανά τουριστική άφιξη στον αυξημένο αριθμό αφίξεων μεμονωμένων τουριστών και στις αυξημένες online κρατήσεις οι οποίες αφορούν τουρίστες οι οποίοι πληρώνουν περισσότερα και ξοδεύουν επίσης περισσότερα διότι διακινούνται με οχήματα στο νησί, επισκέπτονται εστιατόρια και καταστήματα.
Τόνισε ότι «θα πρέπει να κτίσουμε πάνω σε αυτή την πολιτική προσβλέποντας σε μεγαλύτερο αριθμό αγορών με περισσότερες πηγές προσέλκυσης τουρισμού».
Αναφορικά με τους μήνες αιχμής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η εξέλιξη τους είναι πολύ ικανοποιητική λαμβανομένης πάντα υπόψη της απώλειας των 800.000 τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία. Οι πληρότητες τον Ιούλιο και Αύγουστο ανήλθαν στο 70% έως 85% ανάλογα από την εξάρτηση που είχε μια μονάδα από τη ρωσική αγορά».
Τα ξενοδοχεία της Πάφου φέτος είχαν την τιμητική τους λόγω του ότι ανέκαθεν στηρίζονται στη βρετανική αγορά η οποία φέτος σημείωσε αύξηση, ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, για να προσθέσει ότι «ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν και τα ορεινά θέρετρα καθώς οι πληρότητες στα ξενοδοχεία ανήλθαν στο 85% με 90% με την πλειοψηφία των επισκεπτών να προέρχεται από την εγχώρια αγορά η οποία συμπληρωνόταν από τουρίστες».
Ωστόσο, τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Λεμεσού φαίνεται ότι είναι οι μεγάλοι χαμένοι λόγω της μεγάλης εξάρτησης που είχαν από τη ρωσική αγορά ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, σημειώνοντας ότι «πραγματικά φέτος υποφέρουν σοβαρά λόγω της απώλειας των Ρώσων τουριστών».
Η επαρχία Αμμοχώστου η οποία βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών και προσελκύει τουρίστες και από τις πέντε γωνιές του πλανήτη κατάφερε και φέτος να ισορροπήσει και να μειώσει στο ελάχιστο το πλήγμα από τη ρωσική και ουκρανική αγορά.
Ικανοποιητικές χαρακτηρίζονται και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας οι οποίες ανήλθαν μέχρι το 75% σε σχέση με το 2019.
«Πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για το 2023» ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης τονίζοντας ότι το σκηνικό είναι πολύ ρευστό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει όλες τις χώρες γι’ αυτό πρωταρχικός στόχος των Ευρωπαίων για την ώρα θα είναι πως θα ζεσταθούν το χειμώνα παρά να κάνουν κρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι».
Υπενθύμισε ότι το δίδαγμα από τα χρόνια του Covid – 19 είναι ότι πλέον οι περισσότερες κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με διάβημά της προς τα Ηνωμένα Εθνη, η Κυπριακή Δημοκρατία καλεί τον διεθνή οργανισμό όπως απορρίψει των ωμό εκβιασμό του κατοχικού ψευδοκράτους που επιδιώκει αναγνώριση μέσω μιας χωριστής συμφωνίας που θα διέπει από τώρα και στο εξής τη διακίνηση των κυανόκρανων στα κατεχόμενα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστάσεις κράτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην σύνοδο της Πράγας

ΠΡΑΓΑ. Ακρως ενδεικτική του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η απόσταση που φρόντισαν να κρατήσουν μεταξύ τους σήμερα, Πέμπτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Τραγωδία με ναυάγια δουλεμπορικών σε Λέσβο και Κύθηρα, τουλάχιστον 18 νεκροί – Ευθύνες στην Αγκυρα από Αθήνα

ΑΘΗΝΑ. Τραγικός είναι ο απολογισμός δύο ναυαγίων πλοιαρίων που μετέφεραν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες σε Κύθηρα και Λέσβο, με την Αθήνα να κατηγορεί ευθέως την Αγκυρα για τη βοήθεια που προσφέρει στους διακινητές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας