x
 

Πολιτισμός

Πρόσφατα ανακαλυφθέντα λίθινα εργαλεία μετατοπίζουν την αυγή της ελληνικής αρχαιολογίας

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – («AP»). Στο βάθος ενός ανοιχτού ανθρακωρυχείου στη νότια Ελλάδα, ερευνητές ανακάλυψαν τον αρχαιότερο αρχαιολογικό χώρο της πλούσιας σε αρχαιότητες χώρας, ο οποίος χρονολογείται πριν από 700.000 χρόνια και συνδέεται με τους ανθρωποειδείς προγόνους των σύγχρονων ανθρώπων.

Το εύρημα που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, 1 Ιουνίου, θα μετατοπίσει την αυγή της ελληνικής αρχαιολογίας κατά ένα τέταρτο του εκατομμυρίου χρόνια πίσω, αν και παλαιότερες τοποθεσίες ανθρωποειδών έχουν ανακαλυφθεί αλλού στην Ευρώπη. Η παλαιότερη, στην Ισπανία, χρονολογείται πριν από περισσότερα ένα εκατομμύριο χρόνια.

Ο ελληνικός χώρος ήταν ένας από τους πέντε που ερευνήθηκαν στην περιοχή της Μεγαλόπολης κατά τη διάρκεια ενός πενταετούς προγράμματος στο οποίο συμμετείχε μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε αυτή την αχρονολόγητη φωτογραφία που παραχωρήθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 φαίνεται το κρανίο ενός μέλους της οικογένειας των ελαφιών στις πλευρές ενός ανοιχτού ανθρακωρυχείου στη Μεγαλόπολη, στη νότια Ελλάδα. (Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού μέσω AP)

Διαπιστώθηκε ότι περιείχε ακατέργαστα λίθινα εργαλεία από την Κατώτερη Παλαιολιθική περίοδο -πριν από περίπου 3,3 εκατομμύρια έως 300.000 χρόνια- και τα λείψανα εξαφανισμένων ειδών γιγάντιου ελαφιού, ελέφαντα, ιπποπόταμου, ρινόκερου και μακάκου πιθήκου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Παναγιώτη Καρκάνα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, της Ελένης Παναγοπούλου από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και της Κατερίνα Χαρβάτη, καθηγήτριας Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία.

Τα ευρήματα είναι «απλά εργαλεία, όπως αιχμηρές πέτρινες λεπίδες, που ανήκουν στην κατώτερη παλαιολιθική παραγωγή λίθινων εργαλείων», ανέφεραν οι συντονιστές σε σχόλια που έστειλαν στο «Associated Press».

Είπαν ότι είναι πιθανό τα αντικείμενα να έχουν παραχθεί από τον Homoantecessor, το είδος ανθρωποειδούς που χρονολογείται εκείνη την περίοδο σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Ο Homoantecessor πιστεύεται ότι ήταν ο τελευταίος κοινός πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων και των εξαφανισμένων ξαδέλφων τους Νεάντερταλ, οι οποίοι απομακρύνθηκαν πριν από περίπου 800.000 χρόνια.

«Ωστόσο, δεν θα είμαστε σε θέση να είμαστε σίγουροι μέχρι να ανακτηθούν απολιθωμένα ευρήματα ανθρωποειδών», δήλωσαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος. «(Η περιοχή) είναι η αρχαιότερη σήμερα γνωστή παρουσία ανθρωποειδών στην Ελλάδα και μετατοπίζει το γνωστό αρχαιολογικό αρχείο στη χώρα έως και 250.000 χρόνια προς τα πίσω».

Τα εργαλεία, τα οποία πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για το σφάξιμο ζώων και την επεξεργασία ξύλου ή άλλων φυτικών υλών, κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 700.000 χρόνια, αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι αναμένουν περαιτέρω αναλύσεις για να αποσαφηνίσουν τη χρονολογία.

Αυτή η αχρονολόγητη φωτογραφία που παραχωρήθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 δείχνει ερευνητές στις πλευρές ενός ανοιχτού ανθρακωρυχείου στη Μεγαλόπολη της νότιας Ελλάδας. (Greek Culture Ministry via AP)

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αυτό το εύρημα, το οποίο καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία της περιοχής μας για την κατανόηση των μεταναστεύσεων των ανθρωποειδών στην Ευρώπη και για την ανθρώπινη εξέλιξη γενικότερα», δήλωσαν οι τρεις συντονιστές.

Ο αρχαιολόγος Νίκος Ευστρατίου, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο, δήλωσε ότι η ανακάλυψη είναι «πολύ σημαντική» από μόνη της, όχι μόνο επειδή αποτελεί την αρχαιότερη γνωστή θέση της χώρας.

«Υπάρχει ένα αρχαιολογικό πλαίσιο στο οποίο έχουν βρεθεί εργαλεία, και υπολείμματα ζώων», δήλωσε ο κ. Ευστρατίου. «Είναι μια σημαντική και πολύ πρώιμη εύρεση … που μας επιτρέπει να κινηθούμε πολύ πίσω, και με έγκυρο τρόπο, στην εποχή των πρώτων εργαλείων στην Ελλάδα».

Μια άλλη από τις τοποθεσίες που ερευνήθηκαν στην περιοχή της Μεγαλόπολης στη νότια χερσόνησο της Πελοποννήσου -όπου βρίσκονται οι εξαιρετικά μεταγενέστερες τοποθεσίες των Μυκηνών, της Ολυμπίας και της Πύλου- περιείχε τα παλαιότερα ευρήματα της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής που βρέθηκαν στην Ελλάδα, τα οποία χρονολογούνται πριν από περίπου 280.000 χρόνια.

«(Είναι) μία από τις παλαιότερες τοποθεσίες στην Ευρώπη που έχουν εργαλεία χαρακτηριστικά της λεγόμενης μεσαίας παλαιολιθικής εργαλειοποιίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της (λιθο)βιομηχανίας στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ερευνητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο από απλή αφορμή για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ