x
 

Πολιτική

Πρόσκληση σε ξένους εμπειρογνώμονες να βοηθήσουν στις έρευνες για διαφθορά

21 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – AP). Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο Associated Press ότι ζήτησε από μια τρίτη χώρα, χωρίς να την κατονομάζει, να στείλει μια έμπειρη ομάδα εμπειρογνωμόνων στο οικονομικό έγκλημα για να βοηθήσει το νησί στις έρευνες για τα θέματα διαφθοράς που επανήλθαν με τους νέους ισχυρισμούς στο «Cyprus Confidential», την έρευνα των ξένων δημοσιογράφων ότι Κύπριοι πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του στο ΑΡ ότι δεν θέλει «καμία απολύτως σκιά» να πλανάται γιατί οποιαδήποτε αρνητική δημοσιότητα θα έβλαπτε τις προσπάθειες προσέλκυσης «ποιοτικών» ξένων επενδύσεων.

Ανέφερε επίσης ότι «πολλές έρευνες» για υποτιθέμενη φοροδιαφυγή και αποφυγή των κυρώσεων διεξάγονται επί του παρόντος, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Το αίτημά του, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, έγινε δεκτό και οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν μια ομάδα επτά αστυνομικών ερευνητών να εξετάσουν παλιές και νέες αναφορές των μέσων ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι δικηγόροι και λογιστές με έδρα την Κύπρο μετέφεραν τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών μέσω ενός θολού δικτύου εταιρειών και καταπιστεύματος για να αποφύγουν την κατάσχεσή τους σύμφωνα με τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι πιο πρόσφατοι ισχυρισμοί έγιναν σε πολλές ιστορίες που δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων την περασμένη εβδομάδα. Εγγραφα που διέρρευσαν «δείχνουν» κυπριακές εταιρείες να έχουν βοηθήσει Ρώσους ολιγάρχες να μετακινήσουν τα χρήματά τους εκτός Κύπρου για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν τους Κύπριους ομολόγους τους στο πώς να διεξάγουν καλύτερα τις έρευνές τους επισπεύδοντας τη διαδικασία για να αποδείξουν ότι «η Κύπρος έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά» και να ενισχύσουν την αίσθηση στο εσωτερικό ότι αποδίδεται δικαιοσύνη.

«Στόχος μας είναι ακριβώς να μην υπάρχουν υπαινιγμοί ή σκιές στο όνομα της χώρας μας», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειάς του να απαλλάξει το νησί από την παράνομη φήμη του είναι η ίδρυση μιας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, ενός ανεξάρτητου σώματος εμπειρογνωμόνων στο οικονομικό έγκλημα, επιφορτισμένο με την καταστολή οποιασδήποτε οικονομικής παραβίασης ή κυρώσεων.

Σχέδιο νόμου έχει ετοιμαστεί για κοινοβουλευτική συζήτηση και έγκριση επισήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Υπερασπίστηκε επίσης των προσπαθειών της Κύπρου να τακτοποιήσει τον τραπεζικό της τομέα μετά την κρίση χρεοκοπίας του 2013, όταν η χρειάστηκε το κούρεμα των καταθέσεων και η διάσωση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τους εταίρους στην ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκείνη την εποχή, σχεδόν το ένα τρίτο των 68 δισεκατομμυρίων ευρώ σε καταθέσεις της χώρας – υπερτριπλάσιες από το σύνολο της οικονομίας – κατείχαν Ρώσοι ολιγάρχες, τροφοδοτώντας την αντίληψη ότι η Κύπρος χρησιμοποιείτο για «ξέπλυμα» παράνομου χρήματος.

«Από κράτος με τεχνογνωσία οι ξένοι εμπειρογνώμονες»

Με φειδώ απάντησε, πάντως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τους ξένους εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα συνδράμουν στις έρευνες των κυπριακών Αρχών, για τα όσα περιλαμβάνονται στη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του οργανισμού ICIJ.

Ο Εκπρόσωπος περιορίστηκε να αναφέρει είπε ότι «ο αριθμός (των ατόμων της ομάδας) και η χώρα προέλευσης τους θα ανακοινωθεί με την έλευση τους στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εντός του πλαισίου της έμπρακτης επίδειξης μηδενικής ανοχής, έχει επικοινωνήσει προσωπικά με κράτος που έχει την τεχνογνωσία για να αποσταλεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο στων ερευνητών στην Κύπρο. Η ανταπόκριση ήταν άμεσα θετική», ανέφερε.

«Ο ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Γάζα έχει σχεδιαστεί»

Στη συνέντευξή του στο Associated Press ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Κύπρου να συμβάλει άμεσα στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και στις λεπτομέρειες της πρότασης για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η πρόταση της Κύπρου για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από το λιμάνι της Λάρνακας προς τη Γάζα είναι η «μόνη που συζητείται επί του παρόντος σε διεθνές επίπεδο».

Χαρακτήρισε δε την πρόταση ως έναν εφικτό τρόπο για να ενισχυθεί σημαντικά η ποσότητα της βοήθειας που φθάνει στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του περάσματος της Ράφα.

Οπως ανέφερε, ο σχεδιασμός για τον διάδρομο των περίπου 370 χιλιομέτρων έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και η βοήθεια μπορεί να αρχίσει να εισρέει στη Γάζα μόλις κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την πρόταση για τον θαλάσσιο διάδρομο, δήλωσε ότι το να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των αποστολών είναι περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί σύνθετες διαπραγματεύσεις.

«Ολοι υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε, τονίζοντας πως «όταν λέμε ότι είμαστε γέφυρα προς την περιοχή, το δείχνουμε στην πράξη. Είναι κάτι σημαντικό για τη χώρα μας».

Είπε, μάλιστα, ότι στο άμεσο μέλλον, θα χρησιμοποιηθούν πλοία με ρηχό βύθισμα για τη μεταφορά της βοήθειας και ότι η Κύπρος βρίσκεται σε επαφή με χώρες του Κόλπου που έχουν στη διάθεσή τους τέτοια πλοία.

«Τι θέλουμε; Θέλουμε να είναι όλα έτοιμα, ώστε όταν η κατάσταση το επιτρέψει, να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.

Η βοήθεια που θα φτάνει στη Γάζα θα διανέμεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας το καθιερωμένο της δίκτυο, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κάλεσμα ΥΠΕΞ στους ομολόγους του

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Κ. Κόμπος ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι αποτελεί συλλογική ευθύνη των «27» να μετατρέψουν την έντονη τους ανησυχία σε συγκεκριμένες δράσεις βρίσκοντας αποτελεσματικές λύσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με ομολόγους του στην περιοχή, με επίκεντρο την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, υποδεικνύοντας ότι «είναι μία συμπληρωματική πρωτοβουλία που δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά έναντι άλλων και ότι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή όσοι εταίροι το επιθυμούν».

Χριστοδουλίδης – Μελόνι

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα και το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ιταλία.

Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον  Πρόεδρο και την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, ενώ την Παρασκευή θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Θα προηγηθεί, την Τετάρτη και την Πέμπτη, επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη  στη Σερβία, όπου έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και τον Πατριάρχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις από τη νεκρή ζώνη στην οποία εισέβαλαν στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι συγκεκριμένο σπίτι στο οποίο ύψωσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τοποθέτησαν κάμερες και το μετέτρεψαν σε φυλάκιο, εμπίπτει στην «κυριαρχία» του κατοχικού μορφώματος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ