x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πρόσκληση συνεργασίας προς απόδημους Καλύμνιους

23 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΘΗΝΑ. Πρόσκληση για συνεργασία σε πολιτιστικά, κυρίως, θέματα, μέσω της βιβλιοθήκης ενηλίκων που εγκαινιάστηκε αυτές τις ημέρες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλεως Καλύμνου, απευθύνουν προς τους Καλύμνιους της Αμερικής, αλλά και όλου του Κόσμου, ο διευθυντής του σχολείου αυτού, Γιάννης Θεοφιλίδης, και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Εργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, Ελένη Πουλλά, η οποία είχε και την πρωτοβουλία δημιουργίας της βιβλιοθήκης αυτής. Σχετικά, ζητείται και η ηλεκτρονική σύνδεση της εν λόγω βιβλιοθήκης με τη δημοτική βιβλιοθήκη του «Ελληνικού Χωριού», Τάρπον Σπρινγκς.

Η βιβλιοθήκη ενηλίκων, που ονομάζεται «Νίκη Χούλη-Γεωργιάδου», έχει στόχο να λειτουργήσει ως επιμορφωτικό κέντρο για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, αλλά και ως ζωντανό κοινωνικό κύτταρο, όπως ανακοινώθηκε, με κύριο μέλημα τη συνεργατική καλλιέργεια γνώσεων, δεξιοτήτων και σχέσεων στην τοπική και παγκόσμια κοινότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σύνδεση των Καλυμνίων της Ομογένειας με τη βιβλιοθήκη, μέσα από τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων και διαφόρων άλλων εκδηλώσεων.

Μιλώντας κατά τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης ενηλίκων, ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Πόλεως Καλύμνου, Γιάννης Θεοφιλίδης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ: Γ. ΘΕΟΦΙΛΙΔΗ

Η οργανωτική επιτροπή, όπως τονίζει, προσκαλεί τους Καλύμνιους που ζουν στην Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, «να επικοινωνήσουν μαζί μας για να διερευνήσουμε τρόπους συνεργασίας. Ιδιαίτερα, καλούμε τον πνευματικό κόσμο της Ομογένειας (συγγραφείς, ποιητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες) να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις και το έργο τους, μέσα από εκδηλώσεις που θα διοργανώσουμε διαδικτυακά, ή εκ του σύνεγγυς μέσω της βιβλιοθήκης».

Για την όλη προσπάθεια, η οργανωτική υπεύθυνη κ. Πουλλά τονίζει ότι η λειτουργία μιας τέτοιας βιβλιοθήκης ενηλίκων σε ένα ακριτικό νησί, όπως είναι η Κάλυμνος, μπορεί να γίνει η αφορμή για τη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου επιιμόρφωσης ενηλίκων στο οποίο θα διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και ιδιωτών από όλα τα Δωδεκάνησα, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε δήλωσή της στον «Εθνικό Κήρυκα» η κ. Πουλλά, είπε, επίσης, ότι θα μπορεί, για παράδειγμα, ένας συγγραφέας, να παρουσιάσει, μέσω της νέας βιβλιοθήκης, ένα καινούργιο έργο του, ή ένας σκηνοθέτης ένα θεατρικό έργο του, ή ένας καλλιτέχνης εικαστικών τεχνών. «Είναι μια ευκαιρία να γίνει γνωστό στην Ελλάδα το έργο κάποιου δημιουργού», τόνισε. «Εχουμε υπ’ όψιν, να οργανώσουμε προσεχώς και ένα φεστιβάλ, αφιερωμένο στην ξενητειά. Μπορεί να περιλαμβάνει προβολή και παρουσίαση ταινιών, θεατρικών έργων, μουσικής κ.λπ. Προσωπικά, είμαι στην αναζήτηση προσώπων αυτών των κατηγοριών».

Στο αίτημα του κ. Θεοφιλιδη προς τον Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς για τη σύνδεση των δύο βιβλιοθηκών, αναφέρεται ότι σχετική παρότρυνση έγινε από τον τέως δήμαρχο του «Ελληνικού Χωριού», Κρις Αλαχούζο, ο οποίος μικρός φοιτούσε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης της Καλύμνου. Προστίθεται δε ότι το σχολείο αυτό στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο, μια αποθήκη σφουγγαριών, που ανήκε στον διάσημο Καλύμνιο έμπορο, Νίκο Βούβαλη, ο οποίος το δώρισε στο Δήμο Καλύμνου για να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο. Η παιδική βιβλιοθήκη του Σχολείου είναι αφιερωμένη σ’ αυτόν και φέρει το όνομά του. Η βιβλιοθήκη ενηλίκων που εγκαινιάστηκε, φέρει το όνομα της αείμνηστης δασκάλας Νίκης Χούλης – Γεωργιάδου.

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Εργου, που είχε την πρωτοβουλία ίδρυσης της βιβλιοθήκης ενηλίκων, Ελένη Πουλλά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ: Ε.ΠΟΥΛΛΑ

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Θεοφιλίδης υπενθυμίζει ότι η Κάλυμνος είναι η πρώτη πόλη με την οποία έχει αδελφοποιηθεί το Τάρπον Σπρινγκς, με σκοπό την ανταλλαγή σε θέματα εκπαίδευσης και, γενικά, πολιτισμού. Η ηλεκτρονική σύνδεση των δύο βιβλιοθηκών, θα είναι επωφελής για τους κατοίκους του Τάρπον Σπρινγς και της Καλύμνου.

Και ο κ. Θεοφιλίδης υπογραμμίζει στη συνέχεια: «Η Κάλυμνος είναι ένα νησί που έστελνε και στέλνει μετανάστες σε όλο τον κόσμο. Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να βρούμε τα διαπολιτισμικά κανάλια επανασύνδεσης με την ελληνική ομογένεια, ώστε να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν οι πολιτιστικές σχέσεις και οι ευκαιρίες εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πνευματική και πνευματική επανένωση αυτών που έφυγαν με αυτούς που έμειναν πίσω θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και θα ενισχύσει τους τόσο επιθυμητούς, καταπραϋντικούς δεσμούς της ψυχής».

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» για τη συνεργασία της βιβλιοθήκης με την Ομογένεια, ο κ. Θεοφιλίδης, τόνισε: «Εχει διπλή αξία και σημασία. Από τη μια, οι απόδημοι θα νιώθουν κοντά στον τόπο τους και από την άλλη, οι ντόπιοι στο νησί, θα νιώθουν τη σύνδεση που έχουν με τους απόδημους».

Από την πλευρά του, για το θέμα αυτό, ο τέως δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, κ. Αλαχούζος, ο οποίος ήταν μεταξύ των επισήμων κατά τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης ενηλίκων, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα»: «Η σύνδεση των δύο βιβλιοθηκών είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές της Καλύμνου, θα είναι δυνατόν να κάνουν διαδικτυακά χρήσιμες έρευνες και μελέτες, με τη χρήση μιας καλής αμερικανικής βιβλιοθήκης σε μια περιοχή γεμάτη από συμπατριώτες τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με χαμηλές θερμοκρασίες και διαδοχικές βροχοπτώσεις υποδέχθηκε τον Οκτώβριο η πόλη της Νέας Υόρκης, με το σκηνικό του καιρού να θυμίζει περισσότερο ήπιες χειμερινές μέρες και λιγότερο τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο με την τουρκική ακτοφυλακή να προωθεί βίαια μετανάστες προς την Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ. Βίντεο με πλάνα από την τουρκική ακτοφυλακή «να προωθεί βίαια μετανάστες προς την Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της Κοινής Δήλωσης της ΕΕ» ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Πλήθος κόσμου στην κηδεία της Αλισον Ρούσο – Ελινγκ, θύμα ομογενούς δράστη (Βίντεο)

ΜΠΡΟΥΚΒΙΛ. Με τιμές που αρμόζουν σε βαθμοφόρο που έπεσε εν ώρα καθήκοντος, οι Αρχές της Νέας Υόρκης αποχαιρέτησαν την 61χρονη διασώστρια Αλισον Ρούσο - Ελινγκ (Alison Russo - Elling), η οποία έπεσε νεκρή την προηγούμενη Πέμπτη από το μαχαίρι του 34χρονου ομογενούς Πίτερ Ζησόπουλου (Peter Zisopoulos) ο οποίος της επιτέθηκε απρόκλητα σε ένα αποτρόπαιο περιστατικό στην Αστόρια.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας