x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Προσοχή στο Μεταναστευτικό

Μόλις τη Δευτέρα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου προσήλθε ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Οι ευρωβουλευτές τον κάλεσαν για να απαντήσει στις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις («push backs») στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, πρακτική η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τη δεσμευτική νομοθεσία για τη διεθνή προστασία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, η Υπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει καταγράψει σχεδόν 540 περιστατικά ανεπίσημων επιστροφών από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπ Γκράντι.

Ο Υπουργός απάντησε για δύο ώρες σε πολλές -ορισμένες μάλιστα εριστικές- ερωτήσεις, από τις οποίες δεν έλειπαν οι ερωτήσεις των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως δεν είναι η νομική πλευρά του θέματος βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που δεν τηρεί η δεύτερη, ούτε η έλλειψη αλληλεγγύης από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που δεν βλέπουν τη στάση της Τουρκίας. Μας ενδιαφέρει αν η Ελλάδα ασκεί βία στην επαναπροώθηση μεταναστών.

Ο Ελληνας Υπουργός ήταν κατηγορηματικός στις απαντήσεις του στο θέμα αυτό και ως εκ τούτου καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι όσες υποθέσεις καταγγέλθηκαν ήταν είτε κατασκευασμένες, είτε ερευνώνται σε βάθος και πως εν τέλει δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε φαινόμενο βίας στο μεταναστευτικό.

Στο μεταξύ, όμως, εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι κάποιοι στη Μεταναστευτική Υπηρεσία δεν κάνουν καλή δουλειά.

Εχουμε τον Σισέ Βαφίνγκ, τον 19χρονο μαθητή από την Αφρική, που είχε φτάσει στη Σάμο ως ασυνόδευτος ανήλικος. Εκτοτε σπουδάζει, μιλάει τέλεια Ελληνικά, και τώρα που ενηλικιώθηκε δεν του δίνεται το άσυλο και θέλουν να τον διώξουν από την Υπηρεσία Μετανάστευσης.

Στο πλευρό του 19χρονου ο Λυκειάρχης, οι κάτοικοι της Σάμου, η ίδια η Υπουργός Παιδείας.

Παρόμοια περίπτωση στο Βύρωνα Αθήνας καθώς ζητείται η απέλαση τριών μαθητών από το Ιράκ.

Οι Αλί Χεμίν, Αλί Ντοαά και Αλί Ραχμά είναι τρία αδέλφια από το Ιράκ, μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, τα οποία έχουν φοιτήσει 5 χρόνια σε ελληνικά σχολεία, από τη Δ’ Δημοτικού έως τη Β’ Γυμνασίου, επισημαίνει η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης).

Καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 μαζί με τη μητέρα τους και τα άλλα δύο αδέλφια τους.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, η ΟΛΜΕ και ο Δήμος Βύρωνα ζητούν να τους δοθεί άσυλο…

Και αναρωτιέμαι: Τι σκέφτεται η Υπηρεσία Μετανάστευσης όταν αποφασίζει πότε πρέπει να δοθεί άσυλο;

Ποιοι είναι αυτοί οι αρμόδιοι που κωφεύουν στα αιτήματα της τοπικών κοινωνιών που ξέρουν πολύ καλύτερα και από πρώτο χέρι την ποιότητα των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο;

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου οφείλει άμεσα να επιληφθεί του θέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενήλικοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να λύσουν τις διαφωνίες τους με συζήτηση, έστω και έντονη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας