x

NextGen

«Πρόσωπο της Χρονιάς» για τον «Ε.Κ.»: Δρ Αλβέρτος Μπουρλάς – Διευθύνων Σύμβουλος Pfizer

«Πρόσωπο της Χρονιάς»! Θεέ μου, τελείωσε επιτέλους το 2020; Αλήθεια, ήταν μόνο ένας χρόνος όλο αυτό; Ακόμα περισσότερο, ποιος θα ήθελε να είναι το Πρόσωπο μιας χρονιάς που έφερε τόσο πόνο και φόβο, τόση απαράμιλλη μοναξιά στα οχυρωμένα σπίτια που κάποτε μαζευόμασταν, και στην εκτεθειμένη συνείδηση της διαχρονικά εύθραυστης φύσης μας;

Η απάντηση είναι πως, ναι, το 2020 έχει σχεδόν τελειώσει. Και, ναι, παρά τις πολλές στιγμές που φαινόταν να ισχύει το αντίθετο, ήταν μόνο ένας χρόνος. Ομως, όχι, το «Πρόσωπο της Χρονιάς» δεν είναι το πρόσωπο μιας χρονιάς μαχών. Καθώς οι τελευταίες μέρες βγαίνουν από το κουτί της Πανδώρας που ήταν αυτή η χρονιά, ο «Εθνικός Κήρυκας» υποδέχεται την ελπίδα στο πρόσωπο του Δρα Αλβέρτου Μπουρλά.

Ο Δρ Μπουρλάς, Ελληνας Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος επέβλεψε τη συγκέντρωση ενός τεράστιου δικτύου ανθρώπινων και άλλων πόρων για την παραγωγή, τη διάθεση και τη διανομή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της πανδημίας Covid-19, έχει καθιερωθεί ως ένα είδος διασημότητας – μεταξύ Ελλήνων αυτό είναι βέβαιο. Ενώ άλλα εμβόλια κατά της Covid -19 έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται διαθέσιμα, η ομάδα του Δρα Μπουρλά ήταν οι πρώτοι που ανακοίνωσαν ότι μια λύση είχε μετακινηθεί από τη σφαίρα της επιθυμίας στην πραγματικότητα. Το ότι έκοψαν το νήμα πρώτοι σήμαινε ότι οι Pfizer/BioNTech μπορούσαν να θέσουν πρότυπα αποτελεσματικότητας, να ορίσουν την αγορά και να εμπνεύσουν πίστη για οικονομική ανάκαμψη. Σήμαινε επίσης ότι ο Δρ Μπουρλάς έγινε το πρόσωπο μιας ανανεωμένης εμπιστοσύνης στην επιστήμη, στην πεποίθηση ότι αυτή η πανδημία μπορεί να τελειώσει, και θα τελειώσει.

Η Ιστορία καλεί

Τίποτα από αυτά δεν ήταν σίγουρο, και αυτό το τεράστιο επίτευγμα με το οποίο θα ζήσουν οι περισσότεροι δεν ήρθε αρκετά νωρίς για να βοηθήσει πάρα πολλούς. Σχεδόν 1,8 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί, με πολλούς από αυτούς να προσπαθούν ακόμα να ξεπεράσουν τα παρατεταμένα συμπτώματα της νόσου, ή να συμφιλιωθούν με το κόστος της επιβίωσής τους. Ο συνολικός αριθμός των ζωών που έχουν πληγεί ή σημαδευτεί είναι ανυπολόγιστος. Αυτό είναι το μέτρο της συμβολής του Δρα Μπουρλά και των συνεργατών του: Ενα αντίβαρο στην κατάρρευση του πρότερου τρόπου ζωής.

Επρόκειτο για μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις. Αφορούσε μια νέα, πολλά υποσχόμενη, αλλά ουσιαστικώς αδοκίμαστη τεχνολογία εμβολίων, δυσκολίες παραγωγής που ήδη μείωσαν την αρχικώς προβλεπόμενη διαθεσιμότητα, και εμπόδια διανομής που απαιτούσαν τον επανασχεδιασμό της αλυσίδας εφοδιασμού. Σε αυτά ασφαλώς προστίθετο η πίεση του χρόνου λόγω μιας παγκόσμιας πανδημίας που γρήγορα γιγαντώθηκε από παγιωμένες κοινωνικές ανισότητες, από γενικευμένη αντίθεση στην επιστημονική σκέψη και μέθοδο, και την ίδια την πολιτικοποίηση της πανδημίας. Αλλά σε αυτήν την ιστορία ο χρόνος που χρειάστηκε για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο δεν είναι ο μόνος χρόνος που συμπυκνώθηκε.

Ο Δρ Μπουρλάς, ο οποίος αρχικά προσχώρησε στην Pfizer το 1993, επιλέχθηκε ουσιαστικά από τον προκάτοχό του, πρώην CEO της Pfizer, Ιαν Ριντ, για να τον διαδεχθεί όταν διορίστηκε ως Chief Operating Officer της Pfizer τον Ιανουάριο του 2018. Αυτή η θέση λέγεται ότι δημιουργήθηκε για να δώσει στον Δρα Μπουρλά την ευκαιρία για να εξελίξει τα 26 χρόνια εμπειρίας του σε αυτό που θα γινόταν το στυλ ηγεσίας του για τη φαρμακευτική εταιρεία. Μεταξύ άλλων ρόλων, είχε προηγουμένως υπηρετήσει την Pfizer ως Group President of Innovative Health Business, ως Group President of Vaccines, Oncology and Consumer Healthcare businesses; και ως General Manager of Established Products Business. Με άλλα λόγια, είχε να συνεισφέρει εμπειρία από την ανάπτυξη και εμπορία νέων προϊόντων, από τη διαχείριση των πιο κερδοφόρων τομέων της εταιρείας και από τη διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου της Pfizer. Ενα χρόνο αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 2019, οι εκτιμήσεις της βιομηχανίας επιβεβαιώθηκαν όταν ο Δρ Μπουρλάς ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer. Ως κτηνίατρος με Διδακτορικό στη Βιοτεχνολογία Αναπαραγωγής, ο Δρ Μπουρλάς ήταν ο πρώτος ιατρικά εκπαιδευμένος Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer για πάνω από 5 δεκαετίες.

Δέκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανακοινώθηκε ότι ο Δρ Μπουρλάς θα διαδεχόταν τον Ιαν Ράιντ και ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Pfizer. Πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων του, τα πρώτα κρούσματα SARS-CoV-2 καταγράφηκαν στην Κίνα, χωρίς να έχει ταυτοποιηθεί ο ιός. Τον Μάρτιο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Covid-19 ως πανδημία. Ηταν η πρώτη τέτοια πρόκληση που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα μετά από έναν ολόκληρο αιώνα, και απαιτούσε τη γνώση που συγκεντρώθηκε μέσα στον αιώνα εκείνο. Ο Δρ Μπουρλάς είχε μόλις συμπληρώσει δύο μήνες στον διπλό του ρόλο ως το ανώτατο στέλεχος της Pfizer.

Παρ’ όλο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το κάλεσμα της Ιστορίας, αυτό το κάλεσμα έμοιαζε περισσότερο με το διάσημο σχόλιο του Κίσινγκερ για το τηλεφώνημα στην Ευρώπη: Το άτομο που απαντά στην κλήση δεν είναι μόνο ένα. Αυτό το παραδέχεται πρώτος ο ίδιος ο Δρ Μπουρλάς, όχι μόνο όταν μιλά για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αλλά και γενικά για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μοιραζόμενος αμέσως τον έπαινο με την ομάδα του, ο Δρ Μπουρλάς πάντα επισημαίνει την ομαδική προσπάθεια που έκανε το εμβόλιο πραγματικότητα. Στην εκτενή του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», σημείωνε: «Αυτά που έχουμε επιτύχει τους τελευταίους μήνες είναι μνημειώδη έναντι των προσωπικών μου διαστάσεων. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής ότι αυτή είναι μια συνεργατική προσπάθεια που κατέστη δυνατή από την Pfizer και από τη BioNTech, εξίσου, καθώς και από τους πολλούς επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας σε όλο τον Κόσμο που δούλεψαν μαζί μας. Είναι σημαντικό επίσης να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη, οι οποίοι κατέστησαν δυνατό το όλο εγχείρημα».

Από το δυνατό στο πιθανό

Την 7η νύχτα της Χανουκά, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον τίμησε τον Δρα Μπουρλά προσκαλώντας τον να συμμετάσχει στον διαδικτυακό εορτασμό της. Καθώς άναβε τα κεριά, οι λέξεις «Nes Gadol Haya Sham (Μεγάλο θαύμα συνέβη εκεί)» έπαιρναν ένα εντελώς νέο νόημα, ενώ και το θαύμα ενός μόνου δοχείου ελαίου που κράτησε για 8 ημέρες υπογράμμιζε ότι ένα νεότευκτο σύστημα παραγωγής εμβολίων με αρχικώς περιορισμένες δυνατότητες τροφοδοτεί τις ελπίδες όλου του Κόσμου για τερματισμό της πανδημίας της Covid-19. Πάνω απ' όλα, την ώρα που ο Δρ Μπουρλάς μοιραζόταν αυτήν την προσωπική του στιγμή μέσω του διαδικτύου, στην ψηφιακή σκηνή όπου τόσες πολλές από τις κοινωνικές μας επαφές έλαβαν χώρα σχεδόν ένα χρόνο τώρα, ήταν σαφές ότι, παρά την ομαδική προσπάθεια, αυτό ήταν και το αποτέλεσμα του ταξιδιού ενός και μόνο ατόμου μέχρι να φτάσει σε αυτή τη χρονική συντεταγμένη. Ο ίδιος μίλησε για το αδύνατο που έγινε δυνατό, όμως πότε έγινε όλο αυτό πιθανό; Στις οθόνες φαινόταν ένας Ελληνοαμερικανός Εβραίος, γιος Θεσσαλονικέων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη αφού ζούσε σε πέντε διαφορετικές χώρες. Τον τιμούσαν για το προϊόν της συνεργασίας του με έναν Γερμανό επιστήμονα τουρκικής καταγωγής, τον διάσημο συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν. Πότε έγιναν πιθανά όλα αυτά; Πότε ορίστηκε στο μέλλον του Δρα Μπουρλά, πως αυτός θα διέθετε την παραγωγική ικανότητα της Pfizer στην υπηρεσία της πλατφόρμας εμβολίων mRNA που είχε αναπτύξει μέσω της BioNTech ο Σαχίν, και που προσέφερε τα πρώτα καλά νέα του 2020; Πότε ορίστηκε αυτή η πορεία;

Οι Ελληνες γνωρίζουν πως έπη σαν και αυτό απαιτούν κάτι περισσότερο από τη χάραξη μιας πορείας. Πως είναι το αποτέλεσμα προσωπικής δέσμευσης με έναν προορισμό, όποια εμπόδια και αν τυχόν προκύψουν. Ο επικεφαλής της διαχρονικής Ιθάκης όλων των Ελλήνων, ο Ελληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, διατυπώνει αυτή την πεποίθηση στο μήνυμά του προς τον «Εθνικό Κήρυκα» για τη βράβευση του Δρα Μπουρλά. «Το ‘Πρόσωπο της Χρονιάς’ είναι το πρόσωπο του αυτοδημιούργητου Ελληνα, που μεγαλουργεί πέρα από τα σύνορα χάρη στη δημιουργικότητα, στον επαγγελματισμό και στο πείσμα του. Ενας κρίκος στη μακρά παράδοση ευημερίας και προσφοράς των αποδήμων μας. Και άξιος συνεχιστής του ταξιδιού του αιώνιου Οδυσσέα προς την Ιθάκη της επιτυχίας. Γιατί ο Αλμπερτ του Κόσμου παραμένει πάντοτε ο Ακης της Ελλάδας και της αγαπημένης του Θεσσαλονίκης» σχολιάζει ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας περαιτέρω την άοκνη προσπάθεια του Δρα Μπουρλά για την ίδρυση ερευνητικών κέντρων της Pfizer στην Ελλάδα. «Ως πρωθυπουργός μιας χώρας που πρωτοστατεί στη μάχη της υγείας, τον θεωρώ αναντικατάστατο σύμμαχο. Αλλά και ως ειλικρινής φίλος του, τον τιμώ για τις γνώσεις, την εργατικότητα και το ήθος του».

Συγχρόνως, το ξεκίνημα του ταξιδιού του Δρα Μπουρλά ίσως εξηγείται και με τα λόγια του Παναγιώτη Γιαννάκη, του θρυλικού Ελληνα καλαθοσφαιριστή, τον οποίο ο Δρ Μπουρλάς είχε δει πολλές φορές να παίζει στη Θεσσαλονίκη: «Είμαι τόσο χαρούμενος για ανθρώπους σαν αυτόν, που δεν φοβήθηκαν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, δεν φοβήθηκαν από τη σύγκριση με τα ‘βουνά’ που οι Ελληνες εκείνης της εποχής έβλεπαν πριν τη γενιά μας. Αυτό κάναμε κι εμείς», λέει ο κ. Γιαννάκης, μιλώντας για την ασταμάτητη ομάδα του Αρη στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά και για την Εθνική ομάδα της εποχής. «Το παλεύαμε γιατί δεν πιστεύαμε ότι τα όνειρά μας θα μπορούσαν να είναι μικρά, πιστεύαμε ότι θα ήταν παγκόσμια. Μας συνδέει, λοιπόν, αυτή η θέληση. Θαυμάζω αυτόν τον άνθρωπο, με τον οποίο στην ουσία βαδίζαμε πλάι-πλάι χωρίς να γνωριζόμαστε, αποδεικνύοντας ότι όταν έχεις όνειρα και πιστεύεις μπορείς να κατακτήσεις κορυφές που φαίνονται απρόσιτες. Τον ευχαριστούμε όλοι για την προβολή που δίνει στην πατρίδα μας, για το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, και νομίζω ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στη νεολαία που μεγαλώνει εδώ, και όχι μόνο». Ως μέλος της ΑΡΓΩ, μιας διεθνούς κοινότητας Ελλήνων που αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της ελληνικής διασποράς, ο κύριος Γιαννάκης είχε τιμήσει τον Δρα Μπουρλά από την αρχή της θητείας του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer. Παρατηρώντας πώς προσεγγίζει τη διοίκηση της εταιρείας, ο πρωταθλητής προπονητής απηχεί παρόμοια συναισθήματα: «Μια καλή πάσα κάνει δύο ανθρώπους χαρούμενους».

Το ίδιο επιχείρημα εκφράζει και ο πεθερός του Δρα Μπουρλά, μιλώντας για αυτόν ως «ένα εξαιρετικό ταλέντο, ένα ταλαντούχο άτομο, που ξέρει πώς να συνεργάζεται με ανθρώπους. Στη Pfizer τον αγαπούν γιατί θα μοιράζεται κάθε επιτυχία με τους συναδέλφους του, απονέμοντας τα εύσημα στον καθένα, στο μέτρο βέβαια που του αναλογούσε. Ετσι έφτασε, σε σχετικά λίγα χρόνια, στην κορυφή αυτής της μεγάλης εταιρείας».

Ο κ. Αλχανάτης περιγράφει επίσης τον γαμπρό του, λέγοντας πως «όταν μιλάς μαζί του νομίζεις ότι είναι το φιλαράκι σου της διπλανής πόρτας. Απλός, δοτικός» ένας άνθρωπος που του αρέσει να παίζει κιθάρα και να τραγουδά. «Αλλά ακτινοβολεί επίσης μια τεράστια ενέργεια, η οποία τον καθιστά αμέσως όχι μόνο συμπαθητικό, αλλά κάτι περισσότερο από αυτό. Σκεφτείτε ότι τον εξέλεξαν στις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου παμψηφεί». Οσο για την πατρίδα του; «Λατρεύει την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη. Ενα χαρακτηριστικό περιστατικό που θυμάμαι είναι πως είμασταν στο εξοχικό και στο διπλανό σπίτι ήταν δύο παιδιά που δούλευαν στη Pfizer και ρώτησαν αν μπορούσαν να έρθουν να τον δουν. Κι εκείνος σηκώθηκε και πήγε ο ίδιος εκεί. Για να δείτε πώς κερδίζει τον κόσμο».

Δεν ξέρω. Νομίζω ότι, αυτές τις μέρες, έχει τουλάχιστον έναν ακόμη τρόπο για να τον κερδίζει. Κι αυτός ο τρόπος διατίθεται σε δύο δόσεις.

Δείτε το πλήρες μήνυμα του Ελληνα Πρωθυπουργού 

Δείτε τη συνέντευξη του Αλβέρτου Μπουρλά στον «Εθνικό Κήρυκα» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με τον Νίκο Δασκαλάκη, επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διευθυντή του εργαστηρίου Nευρογονιδιωματικής και Μεταφραστικής Βιοπληροφορικής του Νοσοκομείου McLean και ερευνητή στο Broad Institute, του καλύτερου Ινστιτούτου Γενετικής στον κόσμο, έχεις να πεις πολλά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας