x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Προστασία της Δημοκρατίας

Η Δημοκρατία δεν είναι κάτι το αόριστο. Είναι το πολίτευμα των πολλών που προστατεύει και σέβεται και τις μειονότητες. Εξ ου και λέμε πως πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τον λαό.

Οσο για τους εκλεγμένους «άρχοντες», αυτοί πρέπει να είναι οι πρώτοι που σέβονται τη θέληση του λαού, που προστατεύεται από το Σύνταγμα και να το τηρούν πάση θυσία.

Κυρίως να μην δείχνουν αλαζονεία και να μην θεωρούν ότι κάθισαν στην καρέκλα εφ’ όρου ζωής. Ούτε να χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να καρπώνονται ίδιον όφελος.

Ωστόσο από γενέσεως της Δημοκρατίας πολλοί ηγέτες παραβαίνουν τον όρκο τους. Ενδεχομένως από άγνοια, από κακούς συμβούλους, από αναξιοπρέπεια ή αποκόμιση προσωπικού οφέλους.

Και ένας από αυτούς, δυστυχώς, ήταν ο πρώην πρόεδρος Τραμπ. Συνεχείς οι παραβιάσεις, του ίδιου και κυρίως των στενών του συνεργατών. Ούτε που ενδιαφερόντουσαν για το Σύνταγμα, τους νόμους και την ηθική της πολιτικής.

«Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες και ο ενάγων δεν είναι πρόεδρος», είπε η ομοσπονδιακή περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Τάνια Τσάτκαν (Tanya Chutkan) την Τρίτη, απορρίπτοντας το αίτημα του Τραμπ να μην δοθούν αρχεία του στο Κογκρέσο.

Και δεν τα ζητάει για αστείο το Κογκρέσο. Ερευνά τις ευθύνες όσων παρότρυναν και ενεθάρρυναν τον όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Και του ίδιου του Τραμπ που είχε καλέσει με ομιλία του τον όχλο «να πολεμήσει σαν την κόλαση» για να μην εγκριθεί η εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν που αναμενόταν να γίνει με ψηφοφορία στο Κογκρέσο, λίγο πιο πέρα, από όπου μιλούσε.

Δεν πρόκειται για κομματική διαφορά. Και είναι λυπηρό να θεωρείται έτσι. Πρόκειται για το ποιος σέβεται τη δημοκρατία και ποιος την πολεμάει προς ίδιον όφελος.

Πρέπει να προσέχουμε τη Δημοκρατία,. Να την προστατεύουμε και να την εμπλουτίζουμε όπου τυχόν πάσχει. Και κανείς δεν είναι πάνω από τον λαό. Ούτε πρόεδρος, ούτε πρωθυπουργός, ούτε βουλευτής, ή γερουσιαστής. Γι’ αυτό υπάρχουν οι θεσμοί.

Επομένως είναι αναγκαίο να μην αλλάζουμε τις αρχές και τις έννοιες κατά το δοκούν. Γιατί τότε θα πέσουμε είτε στην αναρχία, είτε στον ολοκληρωτισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τζορτζ πρέπει να καταλάβεις ότι η Ουκρανία δεν είναι καν μία χώρα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.