x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Προστασία της Δημοκρατίας

Η Δημοκρατία δεν είναι κάτι το αόριστο. Είναι το πολίτευμα των πολλών που προστατεύει και σέβεται και τις μειονότητες. Εξ ου και λέμε πως πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τον λαό.

Οσο για τους εκλεγμένους «άρχοντες», αυτοί πρέπει να είναι οι πρώτοι που σέβονται τη θέληση του λαού, που προστατεύεται από το Σύνταγμα και να το τηρούν πάση θυσία.

Κυρίως να μην δείχνουν αλαζονεία και να μην θεωρούν ότι κάθισαν στην καρέκλα εφ’ όρου ζωής. Ούτε να χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να καρπώνονται ίδιον όφελος.

Ωστόσο από γενέσεως της Δημοκρατίας πολλοί ηγέτες παραβαίνουν τον όρκο τους. Ενδεχομένως από άγνοια, από κακούς συμβούλους, από αναξιοπρέπεια ή αποκόμιση προσωπικού οφέλους.

Και ένας από αυτούς, δυστυχώς, ήταν ο πρώην πρόεδρος Τραμπ. Συνεχείς οι παραβιάσεις, του ίδιου και κυρίως των στενών του συνεργατών. Ούτε που ενδιαφερόντουσαν για το Σύνταγμα, τους νόμους και την ηθική της πολιτικής.

«Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες και ο ενάγων δεν είναι πρόεδρος», είπε η ομοσπονδιακή περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Τάνια Τσάτκαν (Tanya Chutkan) την Τρίτη, απορρίπτοντας το αίτημα του Τραμπ να μην δοθούν αρχεία του στο Κογκρέσο.

Και δεν τα ζητάει για αστείο το Κογκρέσο. Ερευνά τις ευθύνες όσων παρότρυναν και ενεθάρρυναν τον όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Και του ίδιου του Τραμπ που είχε καλέσει με ομιλία του τον όχλο «να πολεμήσει σαν την κόλαση» για να μην εγκριθεί η εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν που αναμενόταν να γίνει με ψηφοφορία στο Κογκρέσο, λίγο πιο πέρα, από όπου μιλούσε.

Δεν πρόκειται για κομματική διαφορά. Και είναι λυπηρό να θεωρείται έτσι. Πρόκειται για το ποιος σέβεται τη δημοκρατία και ποιος την πολεμάει προς ίδιον όφελος.

Πρέπει να προσέχουμε τη Δημοκρατία,. Να την προστατεύουμε και να την εμπλουτίζουμε όπου τυχόν πάσχει. Και κανείς δεν είναι πάνω από τον λαό. Ούτε πρόεδρος, ούτε πρωθυπουργός, ούτε βουλευτής, ή γερουσιαστής. Γι’ αυτό υπάρχουν οι θεσμοί.

Επομένως είναι αναγκαίο να μην αλλάζουμε τις αρχές και τις έννοιες κατά το δοκούν. Γιατί τότε θα πέσουμε είτε στην αναρχία, είτε στον ολοκληρωτισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και η συνάντησή του με τον βασιλιά (πλέον) Κάρολο, στάθηκε η αφορμή να έρθει στο προσκήνιο η αξιοποίηση του τέως βασιλικού κτήματος του Τατοϊου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας