x
 

Πολιτική

Α. Γεωργιάδης στον «Ε.Κ.»: «Πρωταρχικός συνεργάτης της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας η Ομογένεια»

ΑΘΗΝΑ. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, έχει επισκεφθεί πολλές φορές τις ΗΠΑ και έχει συναντήσει πολλούς ομογενείς, από τους κορυφαίους επιχειρηματίες μας μέχρι τους απλούς αγωνιστές της ζωής. Είναι από τους πρώτους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αντέδρασαν στις δίκαιες παρατηρήσεις για έλλειψη ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτικής τάξης στα προβλήματα της Ομογένειας. Ο ίδιος θεωρεί την Ομογένεια πρωταρχικό συνεργάτη της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας και σε αυτήν αναφέρεται κυρίως στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ε.Κ.».

«Εθνικός Κήρυκας»: Σε πρόσφατη συνάντησή σας με τους εκπροσώπους της ενέργειας και των άλλων επιχειρηματικών κλάδων του Βόρειου Τομέα Αθηνών τον οποίο εκπροσωπείτε στη Βουλή, αναφερθήκαμε σε μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα για τους ομογενείς. Δικαιολογεί το επιχειρηματικό-πολιτικό κλίμα της Ελλάδας τη βεβαιότητά σας αυτή και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Αδωνις Γεωργιάδης: Εκατό τοις εκατό. Αν δείτε τα πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν για την πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα, την τετραετία της κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη, έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Τώρα που έρχονται και επενδύουν από όλες τις φυλές της Γης, δεν θα έρθουν οι Ελληνες ομογενείς; Εμείς δεν λέμε στους Ελληνες ομογενείς να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα λόγω πατριωτικού καθήκοντος, εμείς λέμε στους Ελληνες ομογενείς ότι «η Ελλάδα έχει πια πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Είναι κρίμα να κερδίζουν οι άλλοι και όχι εσείς».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του γραφείου του κ. Γεωργιάδη

«Ε.Κ.»: Σε ποιους κατά τη γνώμη σας συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς θα συνέφερε κατά τη γνώμη σας να στραφούν περισσότερο οι ομογενείς, για να αισθάνονται ασφαλείς για τις επενδύσεις τους, αλλά και για να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες κέρδους; Εκτός από την ενέργεια, τον τουρισμό, κ.λπ. σε ποιους τομείς θα έπρεπε να δώσουν μεγαλύτερη σημασία; Δώστε μας ορισμένα παραδείγματα.

Αδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα προσφέρει πολύ μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές και μάλιστα σε πολλούς τομείς. Ο αγροδιατροφικός τομέας παραδείγματος χάρη έχει τεράστιες προοπτικές. Η χώρα μας έχει εξαιρετικά εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό με καταπληκτικές δεξιότητες στην υψηλή τεχνολογία. Η startup κοινότητα στην Ελλάδα παρουσιάζει συγκλονιστικές ευκαιρίες μεγάλου πλούτου και υψηλών αποδόσεων. Είναι τόσοι πολλοί οι τομείς πραγματικά, που δεν ξέρω ποιους να πρωτοαναφέρω.

«Ε.Κ.»: Με ποιους τρόπους το υπουργείο σας και το ελληνικό κράτος γενικότερα συμβάλει στην ενημέρωση των ομογενών για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και πώς τους βοηθάει να τις υλοποιήσουν; Υπάρχουν τομείς και λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να βελτιωθούν;

Αδωνις Γεωργιάδης: Ειδικότερη ενημέρωση των ομογενών πλην του υπουργείου Εξωτερικών και της οικονομικής μας διπλωματίας δεν γνωρίζω. Θα ήμουν πολύ πρόθυμος πάντως στην επόμενη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κάνουμε ειδικά Roadshow για τους ομογενείς στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι θα είχαμε πολλά να τους πούμε.

«Ε.Κ.»: Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για ομογενειακές και ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα;

Αδωνις Γεωργιάδης: Τι σχέση έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επενδύσεις; Εμείς είμαστε μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση που προσελκύουμε επενδύσεις από όλο τον κόσμο και φέρνουμε τους μεγαλύτερους κολοσσούς του πλανήτη στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επί πέντε χρόνια δεν είχαν να παρουσιάσουν ούτε μία επένδυση. Σας παρακαλώ πολύ, είναι προσβλητική η σύγκριση.

«Ε.Κ.»: Σε πρόσφατη συνάντησή σας με τα επιχειρηματικά στελέχη του Βόρειου Τομέα Αθηνών είπατε ότι η οικονομική πολιτική της αντιπολίτευσης βοηθάει αντί να μειώνει τις εκλογικές προοπτικές της Νέας Δημοκρατίας. Μπορείτε να μας πείτε γιατί;

Αδωνις Γεωργιάδης: Μα η αντιπολίτευση υπόσχεται μόνο αύξηση φόρων. Η μείωση του ΦΠΑ που προτάσσει προϋποθέτει σύμφωνα με το δικό της πρόγραμμα την αύξηση του φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 90%.

Οι άνθρωποι έχουν προτείνει την αύξηση του μερίσματος στις επιχειρήσεις που αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με την οικονομία και δεν καταλαβαίνει ότι μια επιστροφή στη φορομπηχτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική. Όλος ο κόσμος της αγοράς ψηφίζει υποχρεωτικά Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ε.Κ.»: Εχετε επανειλημμένα επισκεφτεί κατά το παρελθόν την Αμερική και τα άλλα κέντρα Απόδημου Ελληνισμού στο εξωτερικό. Θα θέλατε να στείλετε στους Ελληνες του εξωτερικού ένα προσωπικό σας χαιρετισμό;

Αδωνις Γεωργιάδης: Αγαπάμε τους Ελληνες ομογενείς. Θέλαμε πάρα πολύ να φτιάξουμε ένα νόμο για να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους πολύ πιο λειτουργικό. Δεν μας άφησε η Αριστερά. Πιστεύω ότι στην αναθεώρηση του συντάγματος, ένα από τα άρθρα που πρέπει να αλλάξουμε είναι αυτό με τις 200 έδρες που χρειάζεται για την ψήφιση του νόμου για την εκλογική διαδικασία των ομογενών. Ηταν λάθος. Ηταν μία φιλοδοξία που τελικά δεν μπορούσε να επιτευχθεί.

Θα πρέπει να γίνει ο νόμος για την εκλογική διαδικασία των ομογενών με απλή πλειοψηφία της Βουλής όπως όλη η άλλη εκλογική νομοθεσία και να μπορούν οι ομογενείς μας να ψηφίζουν όπως όλοι οι άλλοι, εφόσον είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στην τελευταία της κατοικία αναπαύεται πλέον η σπουδαία ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα, καθώς ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη λειτουργία στο Α' Νεκροταφείο, στο οποίο βρέθηκαν συγγενείς, φίλοι, και αγαπημένοι συνάδελφοί της από το θέατρο και τον καλλιτεχνικό χώρο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ