x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού για το μέλλον της Βελλάς

19 Νοεμβρίου 2023

ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Στις 8 Νοεμβρίου έλαβε χώρα στα Γιάννενα το Συνέδριο για το μέλλον της πολυπαθούς Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων, η οποία με απόφαση της Κυβέρνησης και με σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έκλεισε.

Εκλεισε η Σχολή, που η προσφορά της στα εκατό και πλέον έτη της λειτουργίας της, από την εποχή της τουρκοκρατίας, ήταν πολύ μεγάλη όχι μόνο για την εκκλησία αλλά και τη φτωχή Ηπειρο που οι κάτοικοί της δεν είχαν άλλον τρόπο να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Από τότε πολλά γράφτηκαν, πολλά ειπώθηκαν στις διάφορες εκδηλώσεις και συναντήσεις, για την πορεία και το μέλλον της σχολής, δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, αλλά η ιστορική Σχολή παραμένει κλειστή.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών το 2021 πρότεινε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ όλων των φορέων για να βρεθεί ο καλλίτερος τρόπος για την αξιοποίησής της. Με το ψήφισμά τους καλούσανε τότε την Ελληνική Κυβέρνηση να μη δεχτεί «ελαφρά τη καρδία» το κλείσιμό της Σχολής.

Με τη Σχολή, ωστόσο, να παραμένει κλειστή, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών στο Συνέδριο αυτό, εκπροσώπησε ο ταμίας του, Δρ. Ηλίας Γαλανός, ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Χρυσόστομου Δήμου και του Δ.Σ., έκανε τις προτάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι στις εγκαταστάσεις της Σχολής Βελλάς, πρέπει να δημιουργηθεί ένα «ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»  στο οποίο να γίνουν προσπάθειες για  να υπαχθούν:

  1. Θεολογική Σχολή που θα υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  2. Εκκλησιαστική Ακαδημία για κληρικούς που θα πλαισιώνουν τις ενορίες της Βόρειας Ελλάδας
  3. Σχολή Βυζαντινής Μουσικής
  4. Να επιδιωχθεί συνεργασία με ανώτατες και ανώτερες Θεολογικές Σχολές του εξωτερικού (π.χ. Ανώτατη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, θα γίνεται ανταλλαγή φοιτητών και σπουδαστών που θα έρχονται στη Βελλά για να εξασκούνται στην Ελληνική Γλώσσα και το Τελετουργικό στα Ελληνικά και αντίθετα φοιτητές και σπουδαστές από τη Βελλά στην Αμερική να εξασκηθούν στην Αγγλική γλώσσα και ίσως θα τους δοθεί η ευκαιρία να καλύπτουν θέσεις κληρικών στην Αμερική και αλλού).
  5. Παράλληλα στους χώρους της Σχολής να υπάρχει ή δυνατότητα να γίνονται διάφορα συνέδρια και σεμινάρια.

Στο Συνέδριο, πέραν των εισηγητών, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος , ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης(Βελλαΐτης), ο καρδιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Στέφανος Φούσας(Βελλαΐτης), ο Περιφερειακός Συμβουλος, κ. Γεώργιος Ζάψας, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μπάμπης Νούτσος(Βελλαΐτης), ο οδοντίατρος, πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος (Βελλαΐτης), ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μπάμπης Νούτσος(Βελλαΐτης), ο εκπαιδευτικόςκ. Κωτσίνης(Βελλαΐτης), η τελευταία  Διευθύντρια της Ανώτατης Εκκλ. Ακαδημίας Βελλάς κ.  Μαρία Ράπτη. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν πολλοί Βελλαϊτες και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελεύθερος χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγύησης αφέθηκε ο Ελληνοκύπριος φοιτητής - και πρώην τερματοφύλακας της ΠΑΕΕΚ - Γεώργιος Θεοδουλίδης (George Theodoulides), ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Κυριακή το πρωί, με την κατηγορία της κλοπής σε Εβραϊκή Συναγωγή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ