x

Αμερική

Πρόταση του Κ. Κούτρα για την Παρέλαση της Ομογένειας στην Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το μέλλον της Παρέλασης στην 5η Λεωφόρο για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία, επίσης βρέθηκε στη δίνη των αντιπαραθέσεων στους κόλπους της Ομογένειας, έχει ήδη θέσει προς σκέψη και διαβούλευση ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, καλώντας τον Απόδημο Ελληνισμό να αξιοποιήσει την ευκαιρία της παρουσίας του στην πιο διάσημη Λεωφόρο του Πλανήτη, την 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Πρόκειται για μια σκέψη η οποία διατυπώθηκε κατά την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον γενικό πρόξενο από τις σημαντικότερες -και πλέον επιτυχημένες- ομογενειακές οργανώσεις, επαγγελματικές και όχι μόνο, στην Αίθουσα Χιώτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας, την προηγούμενη Δευτέρα. Κύριο χαρακτηριστικό της, η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας, η οποία, κατά γενική ομολογία, είτε απουσιάζει, είτε «χάνεται» εν μέσω της ολοκληρωτικής δράσης στην μεγάλη γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού.

Ειδικότερα, σε μια προσπάθεια να «απελευθερωθεί» η ελληνική Παρέλαση από διχόνοιες και διασπαστικές λογικές, αλλά και να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η απήχησή της στην αμερικανική κοινωνία, ο κ. Κούτρας πρότεινε τη συνεργασία των ομογενειακών φορέων με φορείς και επιχειρήσεις της Ελλάδος, αλλά και αμερικανικές εταιρείες ομογενειακών συμφερόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ Κούτρας πρότεινε την ημέρα της παρελάσεως, μεταξύ άλλων δράσεων, να στήνονται και ειδικά περίπτερα προβολής, πέριξ της 5ης Λεωφόρου, για τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η γαστρονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση κ.λπ. ώστε να προβάλλεται η εικόνα της σημερινής, σύγχρονης Ελλάδας.

Μάλιστα, ο Δρ Κούτρας εξέφρασε την πεποίθηση πως μια τέτοια ιδέα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως δυναμική εγγύησης για την επιτυχημένη διεξαγωγή της Παρελάσεως, καθώς η ποσοτική και ποιοτική επαύξηση των συμμετεχόντων στην Παρέλαση, θα θέσει αναγκαστικά στο περιθώριο τις όποιες διχαστικές λογικές.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας της Νέας Υόρκης, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να δρομολογήσουν στο άμεσο μέλλον τις διαδικασίες για την υλοποίησή της.

«Να βάλουμε τέλος στην διχόνοια»

Η διατύπωση της πρότασης του Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα για την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου πραγματοποιήθηκε με μια παράλληλη έκκληση για ενότητα στην οργανωμένη Ομογένεια και όχι μόνο, με φόντο τα γεγονότα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

«Οπως γνωρίζετε, ένα σημαντικό τμήμα της οργανωμένης Ομογένειας της ευρύτερης Νέας Υόρκης διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση. Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων, δεν έχει διαφανεί λύση στον ορίζοντα.  Μια λύση που θα εξαλείψει την διχόνοια και θα προσελκύσει εκ νέου στα ομογενειακά δρώμενα την ελληνοαμερικανική νεολαία, που την έχουμε τόσο ανάγκη», είπε ο Δρ Κούτρας, εστιάζοντας στην Ομοσπονδία.

«Η διχόνοια που επικρατεί στους κόλπους της Ομοσπονδίας έθεσε και σε κίνδυνο την παρέλασή μας, την μετατόπισε χρονικά μακριά από την εθνική επέτειο, ευτυχώς όμως με τις άοκνες προσπάθειες κλήρου και λαού, Σεβασμιότατε, πραγματοποιήθηκε τελικά με μεγάλη επιτυχία.

Εύχομαι, να μην ζήσουμε ξανά τέτοιες στιγμές, οι οποίες αφήνουν σοβαρές πληγές σε όλη την Κοινότητά μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, αφήνοντας για μια ακόμη φορά αιχμές για την κατάσταση στην Ομοσπονδία, η οποία την οδηγεί στο τέλμα εδώ και περίπου 2 χρόνια.

Στο γεγονός αυτό, ο Δρ Κούτρας αντιπαρέβαλε την σύμπραξη των ομογενειακών οργανώσεων για την εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας, την οποία χαρακτήρισε ως «παρακαταθήκη ενότητας».

«Ελπίζω ότι αυτή η εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν τα πλέον εξέχοντα στελέχη της Ομογένειάς μας, οι πλέον ακούραστοι εθελοντές, δημιουργεί μια παρακαταθήκη ομόνοιας, η οποία σύντομα θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την αναδιοργάνωση της Ομογένειάς μας! Εδράζεται σε ένα όραμα που έχω μοιραστεί με αρκετούς από εσάς. ‘The only thing worse than being blind is having sight but no vision’ – Helen Keller (σ.σ. Το μόνο χειρότερο από το να είσαι τυφλός είναι να έχεις όραση αλλά όχι όραμα – Ελεν Κέλερ)», κατέληξε ο Δρ Κούτρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αρνήθηκε τις κατηγορίες της δολοφονίας και της παράνομης οπλοκατοχής, κατά την εξ αποστάσεως ακρόασή του από τις δικαστικές Αρχές, ο 34χρονος ομογενής Πήτερ Ζησόπουλος (Peter Zisopoulos), ο οποίος, την προηγούμενη Πέμπτη, δολοφόνησε με περισσότερες από 20 μαχαιριές την Πυραγό Άλισον Ρούσο - Έλινγκ (Alison Russo - Elling) σε ένα αποτρόπαιο περιστατικό στην “καρδιά” της Αστόρια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστάσεις κράτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην σύνοδο της Πράγας

ΠΡΑΓΑ. Ακρως ενδεικτική του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η απόσταση που φρόντισαν να κρατήσουν μεταξύ τους σήμερα, Πέμπτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Τραγωδία με ναυάγια δουλεμπορικών σε Λέσβο και Κύθηρα, τουλάχιστον 18 νεκροί – Ευθύνες στην Αγκυρα από Αθήνα

ΑΘΗΝΑ. Τραγικός είναι ο απολογισμός δύο ναυαγίων πλοιαρίων που μετέφεραν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες σε Κύθηρα και Λέσβο, με την Αθήνα να κατηγορεί ευθέως την Αγκυρα για τη βοήθεια που προσφέρει στους διακινητές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας