x
 

Πολιτική

Πρώτη απόφαση δικαστηρίου υπέρ καταθέτη για το «κούρεμα» καταθέσεων

09 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Απόφαση προς όφελος ενάγοντα για την απομείωση (κούρεμα) των καταθέσεων του από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα το 2013, εξέδωσε την Τετάρτη το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού, με την Κυπριακή Δημοκρατία να καλείται να καταβάλει σε Ρώσο «κουρεμένο» καταθέτη, ως αποζημίωση, το χρηματικό ποσό των €780.832 ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση δικαστηρίου υπέρ ενάγοντα για το κούρεμα καταθέσεων, ο οποίος καταχώρησε αγωγή εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, της διαχειρίστριας της, της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην απόφαση του, το δικαστήριο αναφέρει ότι «η απομείωση των καταθέσεων του ενάγοντα οφειλόταν στις αμελείς πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και στη σοβαρή αμέλεια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) και όχι σε λόγους που αφορούν τους κανόνες της αγοράς».

Σημειώνει επίσης ότι «η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο το 2009 δεν αντιμετωπίστηκε ως θα έπρεπε από την κυβέρνηση, ως του υπεύθυνου θεσμού για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και προστασία της οικονομίας, αλλά ούτε και από την Κεντρική Τράπεζα ως θεσμικού οργάνου – επόπτη, που ήταν ο προστάτης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ορθής λειτουργίας των τραπεζών, καθώς και του ελέγχου γενικότερα του τραπεζικού συστήματος, και της προστασίας των καταθετών, μεταξύ αυτών και του ενάγοντα», υποδεικνύοντας ότι «επακόλουθο όλων (ήταν) η παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας του ενάγοντα».

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέδειξε αμέλεια έναντι του ενάγοντα, ως καταθέτη της Λαϊκής Τράπεζας καθώς δεν αποτάθηκε έγκαιρα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για δανεισμό, ενώ στη συνέχεια βασίστηκε, «χωρίς σοβαρότητα και προγραμματισμό», στην επιλογή του δανεισμού χωρίς να γνωρίζει τις ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες ήταν πολύ ψηλότερες από τις ανάγκες του κράτους.

Ο ενάγοντας αξίωνε αποζημιώσεις ύψους €1.603.931, ωστόσο το δικαστήριο δεν περιέλαβε στην απόφαση του ποσό σχεδόν €748.724, αφού κρίθηκε ότι δεν ήταν ελεύθερο από επιβάρυνση, καθώς ήταν δεσμευμένο για σκοπούς εγγυήσεων. Επίσης για χρηματικό ποσό €100.000 το οποίο ο ενάγοντας δεν έλαβε ως εξασφαλισμένες καταθέσεις, το δικαστήριο έκρινε πως δικογραφικά δεν δικαιολογείται η επιδίκαση του, καθώς δεν προβάλλεται ο ισχυρισμός για αμέλεια εναντίον της ΚΔ ή της ΚΤΚ και αφετέρου ο ενάγοντας έχει επιφυλάξει το δικαίωμα να διεκδικήσει τυχόν ζημιές του από την Τράπεζα Κύπρου.

Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση του προς όφελος του ενάγοντα και εναντίον της διαχειρίστριας της Λαϊκής Τράπεζας και εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας – και κατ’ επέκταση της ΚΔ –  για το ποσό των €780.832,90 πλέον νόμιμο τόκο μέχρι εξόφληση, ως επίσης και τα έξοδα αγωγής.

Έφεση Νομικής Υπηρεσίας

Η Νομική Υπηρεσία κατέθεσε έφεση στην απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου της Λεμεσού, να δικαιώσει τον Ρώσο καταθέτη της Λαϊκής.

Αυτό αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας στο κρατικό ΡΙΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ούτε ένα βήμα πίσω δεν κάνουν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις από τη νεκρή ζώνη στην οποία εισέβαλαν στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι συγκεκριμένο σπίτι στο οποίο ύψωσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τοποθέτησαν κάμερες και το μετέτρεψαν σε φυλάκιο, εμπίπτει στην «κυριαρχία» του κατοχικού μορφώματος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ