x
 

Πολιτική

Πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα απευθείας από τη Λάρνακα

10 Μαρτίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ξεκίνησε από την Κυριακή η υλοποίηση του σχεδίου «Αμάλθεια», που αποτελεί πρωτοβουλία της κυπριακής Κυβέρνησης για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Το απόγευμα από το λιμάνι της Λάρνακας αναμενόταν να αναχωρήσει το πρώτο σκάφος, μεταφέροντας πλωτή πλατφόρμα, φορτωμένη με 200 τόνους, μεταξύ των οποίων τρόφιμα, ρύζι και αλεύρι.

Σημειώνεται ότι για λόγους ασφαλείας δεν είχε δημοσιοποιηθεί η ώρα αναχώρησης του πλοίου, το οποίο αναμένεται να πάρει μέχρι και δύο μέρες μέχρι να φτάσει στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό σκάφος θα ρυμουλκήσει την πλωτή πλατφόρμα «MMS ARΙS» πάνω στην οποία είναι φορτωμένη η ανθρωπιστική βοήθεια και θα περάσει από τον έλεγχο του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ διατηρεί σταθερή τη θέση του σχετικά με το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένο ζήτημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα ελέγχουν ενδελεχώς κάθε ανθρωπιστική βοήθεια που θα εισέρχεται στην Γάζα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς το Σάββατο για το εάν υπήρχε κάτι νεότερο σε σχέση με τον ανθρωπιστικό διάδρομο και το σχέδιο «Αμάλθεια» εξέφρασε την ικανοποίησή του πρώτα και πάνω από όλα για το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο με επιμονή, τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης.

«Να σας αναφέρω ότι το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα, δεν μπορώ να πω την συγκεκριμένη ώρα για λόγους ασφάλειας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή με τα κράτη που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία». Εξέφρασε ικανοποίηση «γιατί γινόμαστε αποδέκτες τηλεφωνημάτων από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή Υπουργούς Εξωτερικών για να μας εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που γίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρεί άριστες σχέσεις στην περιοχή με όλα τα γειτονικά κράτη και προσπαθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.

«Θεωρώ, σεμνά και ταπεινά, ότι είναι μια εξέλιξη που αποδεικνύει αυτό που λέμε ότι η χώρα μας, μπορεί, ναι, να αποτελέσει πυρήνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας» σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Κύπρος στο επίκεντρο»

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «η Κύπρος που οραματιζόμαστε είναι μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή χώρα που διεθνώς θεωρείται αξιόπιστος εταίρος και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Μια χώρα της οποίας θα αναγνωρίζεται ο αξιόπιστος ρόλος στην περιοχή και το ουσιώδες αποτύπωμα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Σημειώνει ότι οι διπλωματικές επαφές και οι προσπάθειες υλοποίησης ήταν εντατικές. «Ο λεπτομερής και συγκεκριμένος σχεδιασμός της πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και την ομάδα του, έτυχε αναγνώρισης ως προς την υψηλότατη προστιθέμενη αξία που θα έχει – μεταξύ άλλων – από ΕΕ, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ, το ΗΒ και στηρίζεται από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία» τονίζει.

«Οι αναφορές στο διεθνή Τύπο τις τελευταίες μέρες θέτει την χώρα μας στο επίκεντρο, μια Κύπρος που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με ηγετική δράση και πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης μια πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης στην ίδια μας τη γειτονιά» αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Τουρκία ακολουθεί μια à la carte προσέγγιση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς τα ως παρωχημένα ή απορρίπτοντας το περιεχόμενό τους, όταν δεν ταιριάζουν στο αφήγημά της, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα της επιθετικότητάς της έχει ένα νομικά έγκυρο αποτέλεσμα, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ