x
 

Πολιτική

Πρώτη ενημέρωση Μπάιντεν από τις υπηρεσίες Πληροφοριών

01 Δεκεμβρίου 2020

ΓΟΥΙΛΜΙΝΓΚΤΟΝ. ΝΤΕΛΑΓΟΥΕΑΡ. Ο Τζο Μπάιντεν είχε για πρώτη φορά πρόσβαση ως νεοεκλεγείς πρόεδρος στην Καθημερινή Ενημέρωση του Προέδρου (President's Daily Brief – PDB), την σύνοψη δηλαδή των κορυφαίων περιστατικών στις ΗΠΑ και τον Κόσμο από τις υπηρεσίες Πληροφοριών. Πρόκειται για μια διαδικασία την οποία η πρώην Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, είχε περιγράψει ως το «Βιβλίο με τους Θανάτους, τις Καταστροφές και των Φρικτών Πραγμάτων».

Κατά το παρελθόν, ο Μπάιντεν είχε ξανά πρόσβαση στις αποκαλούμενες PDB, οι οποίες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε πρόεδρος επιθυμεί να λαμβάνει τις πληροφορίες.

Πριν από δέκα χρόνια, ο Μπάιντεν διάβαζε τις PDB του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου, κατά τη διάρκεια της μετάβασης της εξουσίας στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην αντιπρόεδρο. Μετά από αυτό, ήταν εκείνος που διάβαζε για 8 χρόνια τις PDB του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ από την Δευτέρα, μετά από διάλειμμα τεσσάρων ετών, διαβάζει τις PDB του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οσοι προβαίνουν στην ενημέρωση «θα ζητήσουν σχεδόν σίγουρα από τον Μπάιντεν τι προτιμά αναφορικά με τη μορφή και το ύφος», ανέφερε στο «Associated Press» ο Ντέιβιντ Πριες, συγγραφέας του «The President’s Book of Secrets», την ιστορία δηλαδή των PDB.

«Κατ’ ελάχιστο, θα δουν τι του ταιριάζει περισσότερο, έτσι ώστε όταν κάνει δικό του το βιβλίο, να το προσαρμόσουν ανάλογα».

Οι PDB του Ομπάμα ήταν ένα δερμάτινης βιβλιοδεσίας έγγραφο 10 με 15 σελίδες, το οποίο έβρισκε κάθε πρωί στο τραπέζι που λάμβανε το πρωινό του. Αργότερα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, επέλεγε να διαβάζει την άκρας μυστικότητας ενημέρωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών σε διασφαλισμένο iPad.

«Τη μια ημέρα ίσως διάβαζα για τρομοκρατικούς θύλακες στην Σομαλία, για έναν ξεσηκωμό στο Ιράκ ή για το γεγονός πως οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι ανέπτυσσαν νέα οπλικά συστήματα», έγραψε ο Ομπάμα στο πρόσφατο βιβλίο του. «Σχεδόν πάντοτε, υπήρχε αναφορά για πιθανές τρομοκρατικές πλεκτάνες, ανεξάρτητα από το πόσο αόριστες, χωρίς αξιόπιστες πηγές ή αδρανή ήταν – μια μορφή δέουσας επιμέλειας εκ μέρους της κοινότητας Πληροφοριών που σκοπό είχε να αποτρέψει κάποιου είδους κίνηση όπως της 11ης Σεπτεμβρίου»,  τόνισε στο «A Promised Land».

Από εδώ και πλέον, ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα είναι σε θέση να διαβάζουν τις PDB που έχουν γραφτεί για τον Τραμπ, έστω και με καθυστέρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ