x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Εκκλησία

Πρώτη Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής των Αρχόντων

ΑΘΗΝΑ. Μετά τη φιλοξενία του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Θρησκευτική Ελευθερία, στις 26-28 Μαΐου, οι Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης εγκαινίασαν την 1η Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των Αρχόντων το πρωί της 29ης Μαΐου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στο Κέντρο Αθηνών. Το αποχαιρετιστήριο δείπνο και για τις δύο εκδηλώσεις θα γινόταν αργότερα το ίδιο βράδυ στο κοντινό Ζάππειο Μέγαρο.

Η Σύνοδος ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία από τον Δρα Αντώνη Ι. Λυμπεράκη, τον Αρχοντα Μέγα Ακτουάριο και την Επίκληση έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος παρουσίασε την Πατριαρχική Εκκληση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αθανάσιος Μαρτίνος, Αρχων Εξαρχος και Πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, καθώς και ο Χρυσόστομος Περέντης, Αρχων Ακτουάριος, Πρόεδρος Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Καναδά, του Τάγματος του Αποστόλου Παύλου.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρουσίασε την «Παγκόσμια Αποστολή των Αρχόντων» και ο Δρ Λυμπεράκης παρουσίασε το «Archons: A Global Ecumenical Service».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ Γέρων εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο απευθύνεται στους Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τη διάρκεια της 1ης Συνόδου Κορυφής των Παγκόσμιων Αρχόντων το πρωί της 29ης Μαΐου στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στο κέντρο της Αθήνας. Φωτογραφία: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»

Σκοπός της Συνόδου Κορυφής φέρεται να είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα ενθαρρύνει και θα διατηρήσει μεγαλύτερη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ αυτών των διαφορετικών παγκόσμιων Τάξεων Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε παρουσίαση για το «Ιδρυμα Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου», ενώ ακολούθησε ομιλία του Δρ Λυμπεράκη, ο οποίος είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

O Δρ Αντώνης Λυμπεράκης, Εθνικός Διοικητής του Τάγματος του Αγίου
Ανδρέα, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαιρετάει τον πρέ-
σβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργο Τσούνη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝδΡΕΑ

Πομπέο: Δεν έπρεπε να γίνει μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Κεντρικός ομιλητής στη δεύτερη μέρα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θρησκευτική Ελευθερία, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο, ήταν ο Μάικ Πομπέο.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε για μια σειρά από θέματα, αγγίζοντας και την καυτή γεωπολιτική ατζέντα των τελευταίων ετών. Αναφέρθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, στη διεθνή συνεργασία κ.ά. Ασκησε, όμως, και κριτική στη γειτονική χώρα και τον Τούρκο Πρόεδρο, με αφορμή τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε ισλαμικό τέμενος.

Στο σχόλιό του για το επίμαχο ζήτημα, υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «ένας ιερός και ιστορικής σημασίας τόπος, ένα μοναδικό μνημείο της UNESCO. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό» και πρόσθεσε πως «η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρόκληση από τον πρόεδρο Ερντογάν».

O ομογενής επιχειρηματίας Αρχων Ιωάννης Κατσιματίδης με τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΝδΡΕΑ

Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφέρθηκε, επίσης, στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί ο ίδιος και η οικογένειά του με την Ορθόδοξη κοινότητα στις ΗΠΑ, ενώ θυμήθηκε την επίσκεψή του -προ ετών- στο Φανάρι και τη συνάντησή του με τον Βαρθολομαίο, παρά τις «ήπιες αντιδράσεις της Τουρκίας, για να το θέσω διπλωματικά».

Αναφερόμενος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, με αφορμή τον πόλεμο  που μαίνεται στην Ουκρανία, δήλωσε πως «αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός, δεν είναι θρησκευτικός. Είναι πόλεμος κατάκτησης. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2019, όταν χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής συνέβαλλε οικονομικώς στην ανακαίνιση της Μαρασλείου Σχολής, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στο πλαίσιο της ονομαστικής εορτής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ