x
 

Πολιτική

Πρωτιά στον ΔΗΣΥ, με «βραχεία κεφαλή» από ΑΚΕΛ- Τρίτο το εθνικιστικό ΕΛΑΜ

25 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πρωτιά στον ΔΗΣΥ, αλλά με «βραχεία κεφαλή», με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί από κοντά, ανέδειξε για τις επικείμενες Ευρωεκλογές μεγάλη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 (Κύπρου), ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου.

Στην τρίτη θέση, με είσοδο στην Ευρωβουλή, τερματίζει το ΕΛΑΜ, με τέταρτο το ΔΗΚΟ, που εξασφαλίζει την έκτη έδρα, και με διαφορά από την ΕΔΕΚ. Τη δημοσκόπηση διενήργησε η εταιρεία CYMAR Market Research.

Τα ποσοστά, χωρίς αναγωγή, διαμορφώνονται ως ακολούθως: ΔΗΣΥ 18%, ΑΚΕΛ 16%, ΕΛΑΜ 10%, ΔΗΚΟ 8%, ΕΔΕΚ 4%, Βολτ 2% και από 1% Οικολόγοι και ΔΗΠΑ. Στο 22% οι αναποφάσιστοι, στο 6% η αποχή, ενώ 8% αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Όσον αφορά τις συσπειρώσεις, τη ψηλότερη επίδοση παρουσιάζει το ΑΚΕΛ με 73% και ακολουθούν ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ με 64%, ΕΔΕΚ με 55% και ΔΗΚΟ με 54%. Μόλις στο 19% η συσπείρωση των Οικολόγων και 11% της ΔΗΠΑ.

Οι σταυροί προτίμησης

Βάσει της δημοσκόπησης, πρώτος στον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι ο Λουκάς Φουρλάς με 62%, ενώ μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας με 27% και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης με 26%.

Στο ΑΚΕΛ ο Γιώργος Γεωργίου προηγείται με 41% και μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν η Άννα Θεολόγου με 28% και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με 27%.

Για την έδρα του ΕΛΑΜ προηγείται ο Μάριος Πελεκάνος με 38% και ακολουθούν ο Γεάδης Γεάδη με 35% και ο Λίνος Χατζηγεωργίου με 20%.

Όσον αφορά στην έδρα του ΔΗΚΟ, προηγείται ο Κώστας Μαυρίδης με 63% και ακολουθεί μάχη μεταξύ Κατερίνας Χριστοφίδου με 22% και Χρύση Παντελίδη με 21%.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, επτά στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα σίγουρα θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, ενώ κάτω του μετρίου είναι ο βαθμός ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση.

Σε ερώτηση «σε ποιους τομείς θα μπορούσε η ΕΕ να βοηθήσει περισσότερο την Κύπρο» 55% απάντησε στην επίλυση του Κυπριακού, 50% για περισσότερη οικονομική βοήθεια και κονδύλια ανάπτυξης, και 43% στη μείωση των μεταναστευτικών ορών.

Οι δημοτικές εκλογές

Στις μάχες για τις προεδρίες στους πέντε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), το σκηνικό διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Στον ΕΟΑ Λευκωσίας προηγείται ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης με 35% έναντι 21% του Ανδρέα Ασσιώτη, ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν στο 30% και η αποχή στο 15%.

Στον ΕΟΑ Λεμεσού προηγείται ο Γιάννης Τσουλόφτας με 23% και ακολουθούν ο Βασίλης Δημητριάδης με 16% και ο Χρίστος Βακανάς με 5%, ενώ οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το 38% και η αποχή το 18%.

Μάχη ψήφο με ψήφο για τον ΕΟΑ Λάρνακας, μεταξύ Άγγελου Χατζηχαραλάμπους στο 26% και Ευάγγελου Ευαγγελίδη στο 25%, ενώ 27% είναι οι αναποφάσιστοι και 21% η αποχή.

Στον ΕΟΑ Αμμοχώστου, σαφές προβάδισμα του Γιάννη Καρούσου με 35% και ακολουθούν Θεόδωρος Πυρίλλης με 16% και Άνδρος Κτωρίδης με 12%.

Τέλος, στον ΕΟΑ Πάφου προηγείται ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης με 29% και δίνουν μάχη Μάριος Τσέλεπος με 21% και Κωστάκης Κωνσταντίνου με 18%, ενώ 22% είναι οι αναποφάσιστοι.

Με βάση τη δημοσκόπηση, στον Δήμο Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος και Νίκος Τορναρίτης συγκεντρώνουν 32% και 19% αντίστοιχα, με τον Παναγιώτη Μέντζη στο 9% και τον Κωνσταντίνο Δημητριάδη στο 3%.

Μάχη ψήφο με ψήφο στον Δήμο Λεμεσού ανάμεσα στον Γιάννη Αρμεύτη με 30% και τον Νίκο Νικολαΐδη με 28%, ενώ Χρίστος Μιχαηλίδης και Δώρος Αντωνίου εξασφαλίζουν από 4%.

Σαφέστατο το προβάδισμα του Ανδρέα Βύρα στον Δήμο Λάρνακας με 64% και ακολουθούν Σωτήρης Ιωάννου με 11% και Μιχάλης Ππεκρής με 9%.

Στο Δήμο Στροβόλου, ο Χρίστος Τσίγκης προηγείται με 20% ενώ ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους εξασφαλίζει 18%, έναντι 14% του Σταύρου Σταυρινίδη και 1% της Τσελεστίνας Ντε Πέτρο. Στον Στρόβολο, οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 35%.

Την έρευνα διενήργησε, για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η εταιρεία CYMAR Market Research Ltd, από τις 08 μέχρι τις 19 Απριλίου 2024. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, στις αστικές και αγροτικές περιοχές, το μέγεθος του δείγματος 1235 συνεντεύξεις, από άνδρες και γυναίκες, άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, και 200 επιπρόσθετες συνεντεύξεις στους μεγαλύτερους Δήμους

Υποβολή υποψηφιοτήτων για τοπικές εκλογές

Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών.

Μεταξύ άλλων, υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για τις πέντε θέσεις Περιφερειαρχών, τις 20 θέσεις Δημάρχων και τις 93 θέσεις Αντιδημάρχων.

Την προσεχή Δευτέρα, θα υποβληθούν υποψηφιότητες για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών των κοινοτικών συμβουλίων.

Τις θέσεις Δημάρχων διεκδικούν:

Στη Λευκωσία οι: Νίκος Τορναρίτης, Χαράλαμπος Προύντζος, Παναγιώτης Μέντζης και Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

Στη Λάρνακα οι: Ανδρέας Βύρας, Μιχάλης Πεκρής και Σωτήρης Ιωάννου.

Στη Λεμεσό, υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι οι: Γιάννης Αρμεύτης, Νίκος Νικολαϊδης και Χρίστος Μιχαηλίδης.

Στην Πάφο, υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι οι: Εύρος Λοϊζίδης και Φαίδωνας Φαίδωνος.

Στον Στρόβολο, υποψήφιοι είναι οι: Χρίστος Τσίγκης, Σταύρος Σταυρινίδης, Αντρέας Παπαχαραλάμπους και Τσελεστίνα Ντε-Πέτρο.

Στην Αμμόχωστο υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι οι: Ανδρέας Βραχίμης, Σίμος Ιωάννου, Λίνος Παπαγιάννης, Κλαίρη Χατζηκακού και Βασίλης Μαύρος.

Στην Κερύνεια, υποψήφιοι είναι οι: Ιωσήφ Βιολάρης και Οδυσσέας Πατσαλίδης.

Και στη Μόρφου, υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι οι: Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Μιχάλης Γεωργιάδης.

Τις πέντε θέσεις Περιφερειαρχών διεκδικούν:

Στη Λευκωσία, οι: Κωνσταντίνος Γιωργκάτζης και Αντρέας Ασσιώτης.

Στη Λάρνακα, οι: Άγγελος Χατζηχαραλάμπους και Ευάγγελος Ευαγγελίδης.

Στη Λεμεσό, οι: Βασίλης Δημητριάδης, Γιάννης Τσουλόφτας και Χρίστος Βακανάς.

Στην Αμμόχωστο, τη θέση του περιφερειάρχη διεκδικούν, οι: Γιάννης Καρούσος, Θεόδωρος Πυρίλλης, Άντρος Κτωρίδης και Μαρία Τσαντίλα.

Και στην Πάφο, οι: Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, Κωστάκης Κωνσταντίνου και Μάριος Τσέλεπος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές. Έδρα στην Ευρωβουλή θα διεκδικήσουν 63 υποψήφιοι, οι 61 μέσω συνδυασμών και οι 2 ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 9 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στην αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κατάρ, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί (Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani), ο οποίος πραγματοποίησε για πρώτη φορά, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Κυπρίου Προέδρου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ