x

Αμερική

Πρωτοχρονιάτικη αγορά στην σκιά της Ομικρον (Φωτογραφίες)

30 Δεκεμβρίου 2021
Των Χριστόδουλου Αθανασάτου και Αννας Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα αυξημένα κρούσματα και η δεδομένη υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον επέφεραν τις δικές τους δυσμενείς συνέπειες στην πρωτοχρονιάτικη αγορά της Νέας Υόρκης. Κι αυτό γιατί παρά τα πρωτόκολλα που θα ίσχυαν τους προηγούμενους μήνες, η πόλη δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο επιβαλλόμενων λειτουργικών περιορισμών.

Από αυτόν τον κανόνα δεν ξέφυγαν και οι ομογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, είδαν το κοινό να διστάζει ή να κάνει πίσω, σε μια περίοδο στην οποία ενδεχομένως να είχαν επενδύσει για μια ώθηση που θα κάλυπτε, στο μέτρο του δυνατού, ένα κομμάτι των διαφυγόντων κερδών των προηγουμένων μηνών.

Amylos Taverna. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

«Η Ομικρον μάς έφερε τα πάνω κάτω», δηλώνει ο γνωστός επιχειρηματίας, Ιωάννης Αρβανίτης, ιδιοκτήτης του «Omonia Cafe», αντικατοπτρίζοντας το «γκρίζο» τοπίο μιας φωτεινής γιορτής, η οποία, σε μια φυσιολογική καθημερινότητα, αποτελεί αφορμή για αγορές, διασκέδαση, εξωστρέφεια και κίνηση.

«Υπάρχει σχετική κίνηση αλλά όχι αυτό που ξέραμε, έχει πέσει κατά πολύ. Ο κόσμος φοβάται να βγει έξω. Τηλεφωνούν αν δεχόμαστε κόσμο στον εξωτερικό χώρο, γιατί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Πριν από ένα μήνα είχαμε πάρει μπροστά αλλά λόγω της Ομικρον είχαμε ξανά πτώση. Ο κόσμος έχει κλειστεί μέσα, έχει φοβηθεί και όλοι ζούνε στην αβεβαιότητα», δηλώνει ο κ. Αρβανίτης, προσθέτοντας πως η κατάσταση «θυμίζει τα περσινά, έστω και σε πιο ελαφριά μορφή».

Omonia Cafe. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Στο γειτονικό «Amylos», η ιδιοκτήτρια Μάρθα Αρβανίτη ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά ακυρώσεων σε κρατήσεις από πελάτες που είτε φοβήθηκαν, είτε ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε νόσησαν οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: Τζίρος χαμηλότερος του αναμενομένου και μια διαρκής ανάγκη για όσο το δυνατόν συντομότερη απεμπλοκή από την περιπέτεια.

«Ο κόσμος φοβάται πως η μετάλλαξη Ομικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική. Πολλοί άνθρωποι ακυρώνουν επειδή κάποιοι άλλοι από την παρέα ή οι ίδιοι αρρώστησαν. Ελπίζω όταν η Ομικρον καταλαγιάσει, τα πράγματα να επιστρέψουν σε μια μορφή κανονικότητας. Δεν είναι πλέον θέμα του εμβολίου, καθώς υπάρχουν κρούσματα σε όλους. Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη», τονίζει η κ. Αρβανίτη, εκτιμώντας πως μια σχετική πτώση είχε αρχίσει να διαφαίνεται από την περίοδο επιβολής των ελέγχων στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ovelia. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

«Οταν μας έβαλαν να επιβάλλουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, εκεί λίγο ο κόσμος έκανε πίσω. Δεν τους άρεσε να δείχνουν την κάρτα, πολλοί θεώρησαν ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους. Είδα τουλάχιστον 20% μείωση από εκεί που πηγαίναμε προς το φυσιολογικό», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Ανάλογη εικόνα και στο εστιατόριο «Telly’s Taverna», όπου οι υπεύθυνοι έρχονται αντιμέτωποι με τη γενικότερη διστακτικότητα των πελατών να συνευρεθούν ή να γευματίσουν σε έναν εσωτερικό χώρο, φοβούμενοι την υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον.

«Η κίνηση έχει πέσει αρκετά σε πολλούς χώρους εστίασης. Ισως επειδή ο κόσμος φοβάται την Ομικρον που μεταδίδεται πιο εύκολα, έχουν ανέβει αρκετά τα κρούσματα. Είναι αρκετά κάτω από το κανονικό η κίνηση. Εμείς ζητάμε αποδεικτικό εμβολιασμού πριν μπουν, είναι αναγκαστικό, αλλά η κίνηση έχει μειωθεί αρκετά», δηλώνει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Ανδρέας Σάββα.

Λιγότερο πλούσιο το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Old Fashion Butcher Shop. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών απορρίπτει, για προφανείς λόγους, τις κοινωνικές συναθροίσεις της Πρωτοχρονιάς -έστω κι αν, όπως προαναφέρθηκε, οι εκδηλώσεις δεν έχουν απαγορευτεί- το επόμενο ερώτημα αφορά στο κατά πόσον προτίθεται να διοργανώσει ένα οικογενειακό τραπέζι και πόσο μεγάλο θα είναι αυτό. Ο ιδιοκτήτης της υπεραγοράς «Mediterranean Foods», Βασίλης Τεντολούρης, απαντάει πως ναι μεν τα ψώνια θα γίνουν, αλλά άπαντες είναι συγκρατημένοι.

«Η αγορά κινείται αλλά ο κόσμος είναι λίγο φοβισμένος. Η αγορά καλά πάει, προϊόντα έχουμε αρκετά. Αλλά ο κόσμος με αυτά που γίνονται είναι φοβισμένος, δεν πάνε σε σπίτια και αυτό δυσκολεύει. Εύχομαι σε όλη την ομογένεια και σε όλο τον κόσμο, να έχουν υγεία, χαρά στα σπίτια τους και να αποφύγουμε αυτό το κακό που μας έχει συμβεί», τονίζει ο κ. Τεντολούρης.

Titan Foods. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Από την άλλη πλευρά, ο περιορισμός των εορτασμών της έλευσης του νέου χρόνου στο σπίτι -ιδίως για τις ελληνικές οικογένειες- δεν θα μπορούσε να μην συνδυαστεί με ένα πιο προσεγμένο τραπέζι. Πρόκειται για μια συγκυρία την οποία καρπώνονται ορισμένα κρεοπωλεία, αφού, υπό άλλες συνθήκες, το Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς έχει μεγαλύτερη εξωστρέφεια, σε αντίθεση με παραδοσιακές γιορτές οικογενειακού γεύματος, όπως είναι τα Χριστούγεννα και η Ημέρα των Ευχαριστιών.

«Η πελατεία ανέβηκε επειδή οι καταναλωτές δεν θέλουν να βγουν έξω. Αγοράζουν τα κρέατα και τα μαγειρεύουν στα σπίτια τους. Κάνουμε και διανομή κατ’ οίκον, αν και ως επί το πλείστον έρχονται εδώ και τα παίρνουν. Από δουλειά φέτος είχαμε περισσότερο από όλα τα χρόνια. Μπορώ να πω την περισσότερη, τέτοια μέρα, τα τελευταία 42 χρόνια. Λαμβάνουμε τόσες πολλές παραγγελίες που δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να τις εξυπηρετήσουμε», δηλώνει ο Γιάννης Κουκουνάρης από το «Old Fashion Butcher Shop».

Αντίθετα, ο συνάδελφός του, Γιάννης Γκατζώνης, εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ακόμη και τα σπιτικά τραπέζια δεν είναι τόσο μαζικά, καθώς πολλοί από τους πελάτες φοβούνται τη μετάδοση στους πιο ευπαθείς της οικογένειας, με αποτέλεσμα οι ποσότητες που παραγγέλνουν να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Γκατζόνης. Akropolis Meat Market. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

«Οταν βγαίνει ο Δρ Φάουτσι και προτρέπει να μην προσκληθούν συγγενείς στο σπίτι αν δεν ξέρουμε το εμβολιαστικό στάτους που έχουν, τι θα γίνει; Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι, αν έχει παιδί, δεν θέλει να κάνει κάτι στο σπίτι. Φοβάται επίσης τη μετάδοση στον παππού και την γιαγιά. Φοβούνται να καλέσουν κόσμο. Η ημέρα έχει γίνει σαν οποιαδήποτε καθημερινή”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκατζώνης.

Omonia Cafe. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

 

Titan Foods. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Titan Foods. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

 

United Brothers Fruit Markets. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

 

United Brothers Fruit Markets. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

 

International Meat Market. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

 

International Meat Market. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Agnanti taverna. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

 

Telly’s Taverna. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

 

Telly’s Taverna. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

 

Mediterranean Foods. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

 

Mediterranean Foods. 29 Δεκεμβρίου 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο στόχος της εταιρείας Κορρές για τη διείσδυση του brand στους Millennials της αγοράς των ΗΠΑ, μετά τη στρατηγική συμφωνία που έκανε με την Morgan Stanley, ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, προωθώντας περαιτέρω την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, πέτυχε στο έπακρο με τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος 750 τετραγωνικών ποδιών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας