xΑμερική

Προτομή και πλάτανος του Ιπποκράτη σε Πανεπιστήμιο της Φλόριδας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Υπερήφανη και συγκινημένη ένιωθε την Πέμπτη η Πέγκυ Κοκολάκη βλέποντας απέναντί της την προτομή του Ιπποκράτη. Υπερήφανη για το ελληνικό πνεύμα που συμβολίζει ο πατέρας της Ιατρικής στην ελληνική αρχαιότητα. Και συγκινημένη, γιατί στο κάτω μέρος της βάσης της προτομής, ήταν χαραγμένο το όνομα του αείμνηστου συζύγου της, Γιάννη Κοκολάκη, στη μνήμη του οποίου όλη η οικογένειά της ανέλαβε  τα έξοδα για να φιλοτεχνηθεί και να τοποθετηθεί.

Λίγα λεπτά νωρίτερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής, στη είσοδο του Νοva Southeastern University στο Κλίαργουότερ, παρουσία πλήθους παραγόντων και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του. Κοντά του, στη μέση της καταπράσινης αυλής, ακολούθησε η φύτευση δενδρυλλίου από τον ιστορικό πλάτανο του Ιπποκράτη στη νήσο Κω.

Προηγήθηκε ειδική τελετή σε άλλο χώρο του πανεπιστημίου, με ομιλίες διαφόρων παραγόντων. Το συντονισμό και την παρουσίαση είχε η πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, που εδρεύει στην Τάμπα, Πηνελόπη Σάλμονς. Το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, είχε την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της προτομής και τη φύτευση του δενδρυλλίου.

Μόλις έγινε η φύτευση του δενδρυλλίου του Ιπποκράτη. Δεξιά, με φανερή χαρά, η Πέγκυ Κοκολάκη και δίπλα της ο εγγονός της Τζόζεφ, φοιτητής και ο γιος της, Τζόζεφ Κοκολάκης. Πέμπτος από αριστερά, ο μεγάλος δωρητής του Πανεπιστημίου, Dr. Kiran C. Patel. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Μίλησαν, ο μέγας δωρητής και ευεργέτης του Νοva Southeastern University, Dr. Kiran C. Patel και εκ μέρους του Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος  George Hanbury και οι Terry Mularkey και Dean Wallace, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος. Για τον Ελληνισμό του χθες, σήμερα και αύριο, μίλησε η κ. Σάλμονς. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βοστώνης, Βασίλειος Ζαννής, αναφέρθηκε στη δύναμη του συμβολισμού του Δένδρου του Ιπποκράτη. Στον Ιπποκράτη, ως σύμβολο ειρήνης, αγάπης και προόδου, αναφέρθηκε ο καθηγητής Αριστοτέλης Μιχόπολος. Ο Τζόζεφ Κοκολάκης, γιος του αείμνηστου Γιάννη Κοκολάκη, που συνεχίζει το έργο του πατέρα του, σε μεγάλες κατασκευές ακινήτων, μίλησε για την απόφαση της οικογένειάς του να αναλάβει την κατασκευή της προτομής του πατέρα της Ιατρικής. Ο κ. Κοκολάκης εξέφρασε την υπερηφάνεια του “για την τιμή που κάναμε σήμερα στον πατέρα μου”. Ο κ. Κοκολάκης έκανε αναφορά και στην διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Πηνελόπη Σάλμονς, που εργάστηκε για την τοποθέτηση του αγάλματος. “Είναι κάτι που πάντα θα το θυμόμαστε. Θα περνάμε από εδώ με τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου, αν θέλει ο Θεός και θα βλέπουμε το όνομα του πατέρα μου”, υπογράμμισε.

Ολοι σχεδόν οι ομιλητές έκαναν αναφορές στον ελληνικό πολιτισμό, στις “γέφυρες” που δημιουργούν η τοποθέτηση της προτομής του Ιπποκράτη και η φύτευση δενδρυλλίου από τον αρχαίο πλάτανό του της Κω, αλλά και στη δωρεά της οικογένειας Κοκολάκη.

Συγκινημένη πολύ από την όλη τελετή, η χήρα του Γιάννη Κοκολάκη, Πέγκυ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την τελετή, ενώ απέδωσε την επιτυχία στην καλή οργάνωση από την Πηνελόπη Σάλμονς. “Οταν ήλθε σε επαφή μαζί μας για να συνεισφέρουμε στη φιλοτέχνηση του αγάλματος, αποφασίσαμε όλοι στην οικογένειά μας, να το αναλάβουμε εμείς εξ ολοκλήρου, ώστε να τιμήσουμε τη μνήμη του συζύγου μου και πατέρα των παιδιών μας”, είπε. Η κ. Πέγκυ Κοκολάκη αναφέρθηκε και στον εγγονό της, Τζόζεφ που είναι δευτεροετής φοιτητής της Ιατρικής στο εν λόγω πανεπιστήμιο και εξέφρασε το ενδιαφέρον της για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η προτομή του Ιπποκράτη κοντά στην πόρτα της Ιατρικής Σχολής του Nova Southeastern University, στο Κλίαργουότερ της Φλόριδας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ντυμένος με την άσπρη στολή του φοιτητή της Ιατρικής, ο εγγονός της, Τζόζεφ Κοκολάκης, είπε ότι νιώθει τιμή και υπερηφάνεια, που τόσοι πολλοί, μίλησαν επαινετικά για τον παππού και την οικογένειά τους.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την εκδήλωση, πρόσθεσε: “Η εκδήλωση αυτή συμπίπτει, κατά κάποιο τρόπο και με τους εορτασμούς της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι σημαντική η συμβολή της οικογένειας Κοκολάκη σ’ αυτό που σήμερα έγινε εδώ, γιατί η προτομή, όπως και το δένδρο του Ιπποκράτη, που συμβολικά φυτεύτηκε,  θα βρίσκεται εδώ για πολλά χρόνια. Ετσι, οι επόμενες γενεές φοιτητών, που θα περνούν από το σπουδαίο αυτό πανεπιστήμιο, θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν την επιστήμη τους με την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κληρονομιά. Τί καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας; Τί καλύτερη προβολή της διαχρονικής αξίας του ελληνικού πνεύματος;”

Ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Ατλάντας, π. Τζέιμς Ρουσάκης, τόνισε την ικανοποίησή του που είδε ότι χορηγός για την κατασκευή και τοποθέτηση της προτομής του Ιπποκράτη, ήταν η οικογένεια Κοκολάκη, κοντά στην οποία ήταν για πολλά χρόνια.

“Χαίρομαι, γιατί το άγαλμα, έχει το όνομα του Γιάννη Κοκολάκη, στη μνήμη του οποίου έχει δωριθεί”, είπε.

Eνα μέρος από τους προσκεκλημένους, που παρακολουθούν ομιλίες διαφόρων παραγόντων. Μπροστά, ο Τζόζεφ Κοκολάκης (αριστερά) και ο γενικός πρόξενος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Η διευθύντρια του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Πηνελόπη Σάλμονς, είπε ότι η εκδήλωση είχε επιτυχία, ότι όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τελετή. Πρόσθεσε δε ότι κατά το στάδιο της οργάνωσης ανέκυψαν διάφορα ζητήματα, τα οποία ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια της οικογένειας Κοκολάκη.

Μιλώντας για την εκδήλωση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μιχάλης Αλεξάνδρου, δήλωσε ότι “δημιουργήθηκε μια καταπληκτική γέφυρα, μεταξύ του   Νοva Southeastern University και του ελληνικού πολιτισμού. Από τα όσα είπαν οι παράγοντες του Πανεπιστημίου, μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική ήταν αυτή η ημέρα και πόσο υπερήφανοι πρέπει να είμαστε για τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο πραγματικά μεταφυτέψαμε σήμερα στο Κλίαργουότερ “. Ο κ. Αλεξάνδρου έκανε λόγο για άρτια οργάνωση από την κ. Σάλμονς. “Η οικογένεια Κοκολάκη πρέπει να είναι υπερήφανη για τον Γιάννη Κοκολάκη ο οποίος έβαλε καλά θεμέλια και έσπειρα πραγματικά καλούς σπόρους, γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζεται η γενναιοδωρία του στο πρόσωπο των παιδιών και των εγγονών  του”.

Ο καθηγητής κ. Ζαννής, που προμήθευσε τους οργανωτές με το δενδρύλλιο του Ιπποκράτη, δήλωσε: “Το δένδρο είναι σύμβολο που θα συνδέει οποιοδήποτε πανεπιστήμιο με την Ιπποκρατική Ιατρική και, γενικότερα, την Ιατρική και τα ελληνικά ιδεώδη της κλασσικής εποχής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΙΚΑΓΟ. Συνάντηση γνωριμίας με τον νέο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκη, διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα η Ενωση Ελληνικών Σωματείων του Σικάγου, η Παναρκαδική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα από τα πιο ιστορικά ελληνοαμερικανικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης κατεβάζει ρολά, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος με επιστολή την οποία έστειλε σε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες του, ευχαριστεί για τη συνεργασία και συμπαράστασή τους κατά τα 51 έτη της διακονίας του στην Εκκλησία και συνάμα τους πληροφορεί πως απέρχεται από τη θέση του στην Αρχιεπισκοπή.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω μεγάλης έντασης και αντιπαραθέσεων, οι οποίες όμως δεν υπερέβησαν τα όρια της λεκτικής διαμάχης, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που συγκάλεσε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων, που διατηρεί τον έλεγχο του Σταθακείου Πολιτιστικού Κέντρου.

ΒΙΝΤΕΟ

Πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα του Κόσμου

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Υόρκη (Βίντεο & Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλήθη κόσμου επέστρεψαν στο κέντρο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, αργά χθες για την 89η ετήσια εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Rockfeller Center, ανοίγοντας επίσημα την εορταστική περίοδο.