x

Πολιτική

Πρώτος με διαφορά παραμένει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

15 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διατηρεί την πρώτη θέση καθώς η εκλογική επιρροή του είναι 32,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 21,1% και οριακή διαφορά 0,6 από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο καταγράφει αύξηση μιας μονάδας. Η υποψηφιότητα Νεοφύτου καταγράφει αύξηση 1,5 μονάδων, από 19% σε 20,5%. Η στατιστικά ασήμαντη διαφορά των δύο μονομάχων παραπέμπει σε ένα εκλογικό θρίλερ που θα κριθεί στην κάλπη. Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας, η τάση σήμερα ευνοεί τον Μαυρογιάννη που συσπειρώνει ικανοποιητικά το ΑΚΕΛ και εισπράττει αξιόλογες εισροές από άλλους κομματικούς χώρους. Ο Νεοφύτου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια συσπείρωσης ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με την «Κ» ενώ η κλεψύδρα της προεκλογικής περιόδου τελειώνει σε τρεις εβδομάδες και το εκλογικό τοπίο, ως προς τη διεκδίκηση της πολυπόθητης δεύτερης θέσης, παραμένει αχαρτογράφητο ναρκοπέδιο για τους κυρίους Μαυρογιάννη και Νεοφύτου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από τα εκλογικά επιτελεία των αντιπάλων του, κρατά την πρώτη θέση με διαφορά έντεκα μονάδων από τον δεύτερο. Καταγράφει ασφαλώς απώλειες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ωστόσο δεν είναι αρκετές ώστε να απειλήσουν, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, την πρωτοπορία του. Η μάχη για τη δεύτερη θέση κινείται σε μια ευμετάβλητη πλατφόρμα με απρόσμενες μεταστροφές στις τάσεις, καθιστώντας επισφαλείς οποιεσδήποτε προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα. Η στατιστικά ασήμαντη διαφορά των δύο μονομάχων παραπέμπει σ’ ένα εκλογικό θρίλερ που θα κριθεί στην κάλπη. Η τάση σήμερα ευνοεί τον Μαυρογιάννη, που συσπειρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό το ΑΚΕΛ και εισπράττει αξιόλογες εισροές από άλλους κομματικούς χώρους. Ο Νεοφύτου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, που κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα τα χρονικά αποθέματα εξαντλούνται.
Επιπλέον, οι εισροές από άλλους χώρους είναι ελάχιστες και δεν προσθέτουν αξία στην εκλογική επιρροή του. Ο Χριστοδουλίδης παγιώνει μια απόσταση ασφάλειας από τους αντιπάλους και πρόσθετα η εικόνα του εξακολουθεί να κατακλύζεται από θετικό πρόσημο, τόσο στη δημοτικότητα όσο και στα συναισθήματα. Η βάση στήριξής του στον ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τις πιέσεις της ηγεσίας, ενώ εξακολουθεί να κερδίζει ευμεγέθεις εισροές απ’ όλους τους κομματικούς χώρους. Η τελική εκλογική του επιρροή θα κριθεί στις αντοχές του επιτελείου του από την επίθεση των αντίπαλων μηχανισμών στα τελευταία μέτρα της προεκλογικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ