x
 

Κοινωνία

Προβληματισμένοι δηλώνουν στον «Ε.Κ.» Ελληνες πολίτες για το ζήτημα των Γλυπτών

ΑΘΗΝΑ. Αισιόδοξοι ή όχι και τόσο, αλλά σίγουρα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Ελληνες για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στον γενέθλιο τόπο τους και την πιθανολογούμενη προς το σκοπό αυτό σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών εντός του έτους. Την ίδια ώρα, η ανάγκη επαναπατρισμού των αρχαίων καλλιτεχνημάτων και έκθεσης αυτών στο Μουσείο της Ακρόπολης εντοπίζεται ως κοινός τόπος στις σχετικές μαρτυρίες.

Σε συνέχεια της πληθώρας των δημοσιευμάτων που έχουν φέρει το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και δεδομένων των -κατά παραδοχή κυβερνητικών πηγών- σχετικών μυστικών συναντήσεων για την εξεύρεση λύσης, ο «Εθνικός Κήρυκας» («Ε.Κ.») συνομίλησε με πολίτες προκειμένου να αφουγκραστεί τις σκέψεις, τις εντυπώσεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων επί του θέματος.

«Θεωρώ πως δεν είναι πιθανή η επίτευξη μιας συμφωνίας καθώς η βρετανική πλευρά εμφανίζεται ανένδοτη παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον διεθνή Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στον «Ε.Κ.» η κ. Αναστασία Σιάτου και πρόσθεσε ότι παρακολουθώντας τις εξελίξεις επί του θέματος πιστεύει πως δυστυχώς «στο τέλος της ημέρας, το αποτέλεσμα των περιστασιακών συζητήσεων είναι ανύπαρκτο».

Αντίστοιχη φαίνεται να είναι και η εκτίμηση της κ. Αλεξάνδρας Πουλιάγκου, η οποία σημείωσε ότι, κατά την ίδια άποψη, «όπως και οι προηγούμενες κινήσεις-διεργασίες που έγιναν δεν απέδωσαν καρπούς για την Ελλάδα, έτσι θα γίνει και με αυτή την διαπραγμάτευση», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς η γνώμη μου είναι ότι αυτά που χάσαμε δεν θα επιστρέψουν ποτέ γιατί πολύ απλά δεν είχαμε ούτε το κράτος, αλλά ούτε την αξιοπρέπεια, την παιδεία, την εξυπνάδα-πες το όπως θες- να τα διεκδικήσουμε όταν έπρεπε».

Ομοίως, ο κ. Αναστάσης Καραφωτιάς, δίχως να αποκρύψει την ελλιπή -για μία σειρά λόγων- ενημέρωσή του πάνω στο ζήτημα, είπε: «Ωστόσο, κρίνοντας από ένα εκτεταμένο παρελθόν αλλεπάλληλων αποτυχιών στην επίτευξη συμφωνίας, θαρρώ πως για άλλη μια φορά η υπόθεση θα έχει την αντίστοιχη έκβαση».

Περισσότερο αισιόδοξοι παρουσιάζονται άλλοι πολίτες, δεδομένης της ανακίνησης του θέματος διεθνώς το τελευταίο διάστημα και των έντονων, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, πιέσεων που δέχεται η βρετανική πλευρά. «Η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα τον τελευταίο καιρό είναι ένας μοχλός πίεσης, όπως και η γενικότερη τάση για επαναπατρισμό τεχνουργημάτων στις χώρες που αυτά δημιουργήθηκαν. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε συμφωνία, ιδίως όταν τα δυο μέρη δεν μιλούν από την ίδια διαπραγματευτική θέση, απαιτεί (δυστυχώς) υποχωρήσεις ή και ανταλλάγματα. Ο καθορισμός αυτού του «αντίδωρου» είναι μια παρεπόμενη παράμετρος την οποία θα πρέπει να σταθμίσουμε σοβαρά», είπε ο κ. Δημήτρης Νίκας, εξηγώντας πως, κατά την εκτίμησή του, «σαφώς, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα διά παντός είναι στόχος δυσεπίτευκτος αλλά όχι ανέφικτος» και δηλώνοντας «ρεαλιστικά αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας εντός του έτους».

Στο ιδιαίτερα σημαίνον κατά την παρούσα χρονική συγκυρία προηγούμενο στάθηκε και ο κ. Χρήστος Γιαμαλής εκφράζοντας την πεποίθησή του πως «η επιστροφή του ‘θραύσματος Fagan’ και ιδίως η προοπτική τής επί μονίμου βάσεως παραμονής του στο Μουσείο Ακρόπολης θέτει ένα αδιαμφισβήτητο προηγούμενο επιστροφής κειμηλίου στον γενέθλιο τόπο του και δη αφορά στο αυτό μνημείο».

Κοινός παρονομαστής στις τοποθετήσεις που παρατίθενται στο παρόν δημοσίευμα είναι η αντιμετώπιση της επιστροφής των αρχαίων ως κάτι «δίκαιον που οφείλει να γίνει πράξη». «Δίχως ιδιαίτερη δυσκολία αντιλαμβάνεται κανείς πως επιχειρήματα όπως αυτά που επικαλείται η βρετανική πλευρά είναι στη βάση τους σαθρά. Το κατά πόσον το φιρμάνι που έλαβε ο Ελγιν του εκχωρούσε πράγματι το δικαίωμα να αφαιρέσει και να μεταφέρει στη Μεγάλη Βρετανία σημαντικό τμήμα των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αμφισβητηθεί έντονα, ενώ, σε κάθε περίπτωση, προερχόταν από τον κατακτητή της χώρας, ο οποίος δεν είχε στο παρελθόν διστάσει να τον αξιοποιήσει ακόμη και ως πυριτιδαποθήκη, προφανώς μη αντιλαμβανόμενος ή/και σεβόμενος τη σπουδαιότητα τού εν λόγω μνημείου», συμπλήρωσε ο κ. Γιαμαλής.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα κλάπηκαν από την Ελλάδα, αυτό είναι γεγονός! Και μάλιστα κακοποιήθηκαν στη μεταφορά τους! Δεν πάρθηκαν κατόπιν συμφωνίας, δεν δόθηκαν από την Ελλάδα! Ανήκουν στην Ελλάδα, στον Παρθενώνα, στην Ακρόπολη των Αθηνών, εκεί είναι η θέση τους!» υπογράμμισε, μιλώντας στον «Ε.Κ.», με τη σειρά της η κ. Στέλλα Γιαννάκα, δηλώνοντας επίσης αισιόδοξη για τη θετική έκβαση των τρεχουσών σχετικών διεργασιών επί του ζητήματος. «Το εύχομαι και το ελπίζω!», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Αναφορά και στην Ελλάδα έχει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες ανά τον κόσμο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ