ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δύσκολο φαίνεται να είναι το έργο της ανακριτικής ομάδας που συστάθηκε από το ΤΑΕ Λεμεσού για διερεύνηση των όσων ντροπιαστικών σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στον Μόλο και στο κέντρο της Λεμεσού, με τις επιθέσεις κουκουλοφόρων κατά μεταναστών.
Το γεγονός ότι οι τραμπούκοι έφεραν κουκούλες στα πρόσωπά τους και γάντια στα χέρια δυσχεραίνει την ταυτοποίησή τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χέρια της ανακριτικής ομάδας βρίσκονται για μελέτη δεκάδες βίντεο από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης υποστατικών και της περιοχής. Επίσης, αξιολογούνται βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία κατέγραψαν πολίτες που έτυχε να βρίσκονται εκείνη την στιγμή στην περιοχή που βίωσε σκηνές τρόμου.
Σε ό,τι αφορά τους 13 υπόπτους που τελούν υπό τετραήμερη κράτηση, το διάταγμα για προσωποκράτησή τους λήγει την Τετάρτη με τις πληροφορίες να θέλουν την υπόθεση να καταχωρείται ενώπιον Δικαστηρίου εάν ολοκληρωθούν μέχρι τότε όλες οι εξετάσεις από πλευράς του ΤΑΕ Λεμεσού.
Ανάμεσα στους υπόπτους βρίσκονται και δύο νεαροί ηλικίας 16 και 17 ετών, αντίστοιχα, ο φερόμενος διοργανωτής της διαμαρτυρίας, καθώς και η γνωστή περίπτωση του καταδίκου, ο οποίος ήταν έξω με βραχιολάκι.
Υπενθυμίζεται ότι τα μεγάλα επεισόδια μετά την επίχωση, συνεχίστηκαν σε κεντρικούς δρόμους της Λεμεσού, όπου σημειώθηκαν οδομαχίες μεταξύ των κουκουλοφόρων, ακροδεξιών στοιχείων και αστυνομικών, με την πόλη να παραδίδεται στα χέρια τους και την Αστυνομία να απαντά με ρίψη δακρυγόνων.
Την ίδια ώρα, οι ταραξίες προκάλεσαν ζημιές και βανδαλισμούς στο πέρασμά τους.
Οι κουκουλοφόροι έχουν προκαλέσει ζημιές σε υποστατικό που ανήκει σε αλλοδαπούς, ζημιές σε γυάλινες προθήκες ξενοδοχείου, έκαψαν κουρείο, δύο καταστήματα στο παραλιακό μέτωπο και τουλάχιστον δύο οχήματα. Σημειώθηκαν επίσης επιθέσεις κατά αλλοδαπών περαστικών – ανάμεσα στους οποίους και τουρίστες – ενώ επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους. Επικράτησε μια χαώδης κατάσταση με ρίψη δακρυγόνων, κροτίδων, φωτιές και πολίτες έντρομους, που έτρεχαν να διαφύγουν.
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Τη νύχτα τρόμου της Παρασκευής, ακολούθησαν δύο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από πολίτες και το ΑΚΕΛ.
Η εκδήλωση του ΑΚΕΛ είχε κεντρικό σύνθημα «Όχι στον φασισμό, όχι στην ακροδεξιά, τέρμα στην ανοχή απέναντι στη δράση τής ακροδεξιάς και στα πογκρόμ που οργανώνει» και με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Στέφανο Στεφάνου.
Ο κ. Στεφάνου κατηγόρησε την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει «τα επεισόδια μίσους και τα πογκρόμ», όπως είπε. Έντονα επικριτικός ήταν και κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, Νίκου Αναστασιάδη.
«Λέμε όχι στην εκμετάλλευση του μεταναστευτικού ζητήματος για να προωθηθούν αντιλαϊκές πολιτικές», δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ζητώντας από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να προστατεύσει τη ζωή και τις περιουσίες των απλών ανθρώπων.
«Η κυβέρνηση οφείλει να εντοπίσει και να στείλει στη δικαιοσύνη όσους ενέχονται στα επεισόδια. Μαρτυρίες υπάρχουν, οπτικό υλικό υπάρχει, δικαιολογία δεν υπάρχει» δήλωσε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
Προηγήθηκε το βράδυ του Σαββάτου ειρηνική πορεία εκατοντάδων πολιτών, οι οποίοι με συνθήματα, πανό και πλακάτ, εκατοντάδες πολίτες πορεύτηκαν κατά μήκος του παραλιακού της Λεμεσού, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και μηνύματα ενάντια «στα φασιστικά πογκρόμ». Η Αστυνομία προέβη σε έξι συλλήψεις πριν την έναρξη της πορείας που ολοκληρώθηκε ειρηνικά. Οι συμμετέχοντες μετέβηκαν, ωστόσο, έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις.
Η πορεία ξεκίνησε με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να συνοδεύουν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα, όπως «στον δρόμο, στον δρόμο, να σπάσουμε τον τρόμο», «ούτε Λεμεσό, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «ισότητα, αγάπη, αλληλεγγύη».
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι έξι συλλήψεις έγιναν για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης κατοχής επιθετικών οργάνων, τα οποία εντοπίστηκαν στην κατοχή προσώπων, στο πλαίσιο εξετάσεων και ερευνών που έγιναν πριν την έναρξη της πορείας.