x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Ψηφιακό σχολείο για τους Απόδημους: Ο από μηχανής θεός που περιμέναμε

Αν ισχύει μια φορά ότι, ένας λαός δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την γνώση της Γλώσσας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού του, τότε αυτό ισχύει πολλές φορές για τα παιδιά των αποδήμων του λαού αυτού.

Πώς όμως το παιδί, το εγγόνι και το δισέγγονο του απόδημου θα αποκτήσει αυτά τα εφόδια;

Φυσικά μέσα από την ομογενειακή Παιδεία.

Ομως τι γίνεται όταν η ομογενειακή Παιδεία είναι ελλιπής, ή ακόμα και ανύπαρκτη;

Τότε μοιραία το αποτέλεσμα είναι ο εξοστρακισμός από το εθνικό σώμα των ανθρώπων αυτών.

Το θέμα της ελλιπούς Παιδείας, των σχολείων μας δηλαδή γενικά, το έχω αναλύσει πολλές φορές.

Απλά εδώ θα περιοριστώ να αναφέρω ότι τα σχολεία αυτά έχουν αφεθεί στην τύχη τους, στην φιλοτιμία, φιλοπατρία και φιλομάθεια των γονέων, των δασκάλων και των εκκλησιαστικών επιτροπών.

Και στο θέμα αυτό η Αρχιεπισκοπή, που έχει την ευθύνη τους, τα αντιμετωπίζει με αδιαφορία, αν όχι ως ενόχληση.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα ηγεσία της Αρχιεπισκοπής, αλλά διαχρονικά, πράγμα που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις αλλά και για τις ευθύνες της.

Τι γίνεται όμως όταν η ομογενειακή Παιδεία είναι ανύπαρκτη; Οταν μια ομογενειακή οικογένεια ζει σε μια από τις πολλές πόλεις ή απόμακρες περιοχές μιας χώρας που δεν υπάρχει σχολείο;

Τότε το παιδί αυτό είναι καταδικασμένο να χάσει τον κρίκο της γενετικής του καταγωγής. Και ο Ελληνισμός ένα παιδί του.

Ωστόσο, μην απελπίζεστε.

Το μοντέλο αυτό έχει αλλάξει ριζικά χάρη στην τεχνολογική επανάσταση που συντελείται. Οπως όταν κατά την διάρκεια του κορωνοϊού πολλοί εργάζονταν εξ αποστάσεως, από τα σπίτια τους, το ίδιο και ένα παιδί μπορεί να διδάσκεται εξ αποστάσεως.

Η τεχνολογία αυτή δεν είναι σημερινή. Υπάρχει για χρόνια. Ομως βλέπουμε το παράθυρο μιας χρυσής ευκαιρίας να ανοίγεται ορθάνοιχτο μπροστά στα μάτια μας και εμείς κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Ποιος θα το δει και κυρίως ποιος θα το αξιοποιήσει;

Τον ρόλο αυτό μπορεί να τον αναλάβει μόνο η Ελλάδα.

Για περισσότερο από εκατό χρόνια η Ελλάδα «πάρκαρε» τον απόδημο Ελληνισμό στο Φανάρι, ένιψε τας χείρας της από την ευθύνη της για την Παιδεία των αποδήμων που την θεωρεί μονοπώλιο της Αρχιεπισκοπής, και προσποιείται ότι δεν βλέπει πως βαδίζουμε προς τον γκρεμό, παρά τα πάμπολλα σημάδια.

Να όμως που ο Θεός μάς δίνει μια ακόμα -ίσως και από τις τελευταίες- ευκαιρίες στο όνομα της τεχνολογίας και της Ελλάδας.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το «Ψηφιακό Σχολείο», μια πραγματικά ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία της χώρας. Μια επαναστατική μέθοδο διδασκαλίας για τα ελληνόπουλα της Ελλάδας, που μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί και στα παιδιά του απόδημου Ελληνισμού.

Δήλωσε ο Πρωθυπουργός:

«…Μέσω του Ψηφιακού Σχολείου θα καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις για την ίδρυση σχολείου, όπως η Γαύδος».

Aν αυτό ισχύει για την Γαύδο -που ισχύει- τότε σκεφτείτε πόσο ισχύει στην αχανή Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία κτλ. κτλ.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τώρα είναι η ώρα να αρπάξετε τον «ταύρο από τα κέρατα». Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσετε το θέμα της Παιδείας του απόδημου Ελληνισμού ως ένα εθνικό θέμα, όχι μικρότερης αξίας από πολλά άλλα.

Συγκαλέστε μια σύσκεψη με ειδικούς ομογενείς εκπαιδευτικούς, με ειδικούς στην ψηφιακή τεχνολογία, την ηγεσία του υπ. Παιδείας κ.λπ., ώστε να βάλετε την στρατηγική για την αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτής.

Μόνον εσείς μπορείτε να ζητήσετε την οργάνωση ενός ειδικού τμήματος στο υπ. Παιδείας, στελεχωμένο από απόδημους εκπαιδευτικούς, που σε συνεργασία με τις τοπικές εκπαιδευτικές Αρχές στο εξωτερικό θα αναπτύξει ένα ειδικό -το τονίζω ειδικό- πρόγραμμα Παιδείας για τα απόδημα ελληνόπουλα.

Ενα τμήμα, που θα μπορεί να παράσχει -με την συνεργασία των τοπικών εκπαιδευτικών Αρχών- κάθε βοήθεια για την διάδοση του προγράμματος αυτού σε κάθε σημείο του πλανήτη όπου ζουν ελληνόπουλα, γονείς από μεικτούς γάμους και φιλέλληνες που ενδιαφέρονται για την Παιδεία μας.

Ηρθε η ώρα για την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά και να προστατεύσει τα συμφέροντά της στον απόδημο Ελληνισμό.

Η τεχνολογία αυτή -κι εσείς προσωπικά- είστε η χρυσή ευκαιρία, ο από μηχανής θεός που περιμέναμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί του Τζο Μπάιντεν ανησυχούν για την πνευματική του κατάσταση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ