x
 

Σημαντικές Εξελίξεις

Ψηφίστηκε από τη Γερουσία το πακέτο $1 τρισ. για τις Υποδομές

10 Αυγούστου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με ψηφοφορία μετά μία εβδομάδα έντονων συζητήσεων, η Γερουσία ενέκρινε την Τρίτη το πακέτο του $1 τρισεκατομμυρίου για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, το οποίο προέκυψε από μια σπάνια συμμαχία ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς και δικαίωσε ένα από τα κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Με ισχυρή πλειοψηφία 69-30, το πακέτο πλέον κατευθύνεται προς ψήφιση στη Βουλή. Ενας μεγάλος αριθμός νομοθετών έδειξε ότι ήταν πρόθυμος να βάλει στην άκρη την κομματική πίεση και έδειξε διατεθειμένος να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για τις πολιτείες τους για την αναβάθμιση των δρόμων, του διαδικτύου και του υδρευτικού συστήματος.

Ο Τσακ Σούμερ ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, είχε προϊδεάσει αργά την Δευτέρα ότι η διάρκεια μιας εβδομάδας συζήτηση για το διακομματικό νομοσχέδιο αναμενόταν να ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τρίτης, όπερ και εγένετο.

Στη συνέχεια η Γερουσία αναμενόταν να ψηφίσει για την έναρξη της συζήτησης ενός νομοσχεδίου με μεγαλύτερες οικονομικές δαπάνες, που έχει χαρακτήρα σχεδίου προϋπολογισμού για τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς.

Εγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα την Δευτέρα, έδειξαν ότι το νομοσχέδιο αυτό θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την ψήφιση νομοθεσίας αργότερα μέσα στη χρονιά, για την παροχή φορολογικών κινήτρων στην «καθαρή» βιομηχανική δραστηριότητα, για την κατάργηση των διδάκτρων στα διετή κολέγια μετά το λύκειο και πριν την τετραετή πανεπιστημιακή φοίτηση, αλλά και για τον καθορισμό μιας διαδικασίας για την απόκτηση υπηκοότητας από εκατομμύρια μετανάστες που εργάζονται στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού θα προβλέπει επίσης τη χορήγηση νέας ομοσπονδιακής βοήθειας για την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, αλλά και της φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Το πρώτο νομοσχέδιο είχε όγκο 2.702 σελίδων, ενώ βρισκόταν στην κορυφή της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας του Μπάιντεν και περιλαμβάνει νέες δαπάνες 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οδικά δίκτυα, γέφυρες, αλλά και για την διεύρυνση της πρόσβασης στις ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες.

«Αυτή είναι μία πολύ καλή ημέρα. Εχουμε έρθει σε συμφωνία μετά από μία μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση», δήλωσε χαμογελαστός ο Σούμερ για την ψηφοφορία της Τρίτης.

Το νομοσχέδιο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τις υποδομές είναι δημοφιλές μεταξύ αρκετών μελών του Κογκρέσου και στα δύο κόμματα, εξαιτίας των ομοσπονδιακών κεφαλαίων που θα διανείμει στις πολιτείες, όπου εκλέγονται.

Οι δημοσκοπήσεις επίσης δείχνουν ότι οι Αμερικανοί, το υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ως στόχο να συζητήσουν και να ψηφίσουν τη μη δεσμευτική απόφαση των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις επόμενες ημέρες, ενώ η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει ως ένα πλαίσιο για μία πιο λεπτομερή και υποχρεωτικής εφαρμογής νομοθεσία, αργότερα μέσα στη χρονιά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους έχουν έντονα αντιταχθεί στο μέγεθος, αλλά και στο κόστος αυτού του συνακόλουθου με το πρώτο νομοθετικού πακέτου, το οποίο οι Δημοκρατικοί στοχεύουν να ψηφίσουν χωρίς τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων, μέσω μίας διαδικασίας «κοινοβουλευτικής συμφιλίωσης».

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Περατώθηκε η ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον σύζυγο της τον περασμένο Μάιο στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ