x
 

Πολιτική

Ομόφυλα ζευγάρια: Πέρασε με 175 ψήφους το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

15 Φεβρουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. H Eλλάδα έγινε η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 175 «ναι», 77 «όχι» και 2 «παρών».

Συνολικά πήραν μέρος στην ψηφοφορία 254 βουλευτές.

Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών

Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»

Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 11 ( Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 12(Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»

Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»

Το ακροτελεύτειο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ για να εξηγήσει ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις αρχές της και υποστήριξε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου.

Η συζήτηση ήταν επεισοδιακή, με ιδιαίτερα αιχμηρές αναφορές από βουλευτές των κομμάτων που τάσσονταν κατά του νομοσχεδίου, ενώ αιχμηρή ήταν και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Διαφωνίες υπήρχαν και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου όπως είναι γνωστό ο αρχηγός του, Στέφανος Κασσελάκης είχε επιβάλει κομματική πειθαρχία, προειδοποιώντας με κυρώσεις όποιον θα ξέφευγε από την κομματική γραμμή. Ο Παύλος Πολάκης πάντως, που είναι γνωστό ότι διαφωνούσε με το νομοσχέδιο, επικαλέστηκε ιατρική δουλειά του ιδίου στο νοσοκομείο (έκανε και σχετική ανάρτηση μάλιστα) για να δικαιολογήσει την επικείμενη απουσία του από την ψηφοφορία.

Μητσοτάκης: Περπατάμε σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας

«Είμαστε εδώ σήμερα για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ‘ασπίδα’ των γονιών τους και με μία αναγκαία προσθήκη στο Οικογενειακό Δίκαιο να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση σχετικά με την ίση πρόσβαση στον πολιτικό γάμο, κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών.

«Είναι κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμά μας, είναι κάτι το οποίο απαιτεί το ίδιο το πολίτευμά μας, ώστε να καταστούν επιτέλους ‘ορατοί’ γύρω μας άνθρωποι ώς τώρα ‘αόρατοι’. Και, μαζί τους, πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι αυτά βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου, καθώς και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών -όπως είπε- δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται, όπως το να μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο, να μπορούν να συνταξιδεύουν, να πηγαίνουν στον γιατρό ή στο νοσοκομείο όποτε χρειάζεται.

«Και αν, ο μη γένοιτο, ο μόνος αναγνωρισμένος γονέας χαθεί, τότε εκείνα υποχρεωτικά να οδηγούνται προς έναν άγνωστο μακρινό συγγενή ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο ίδρυμα προς αναδοχή. Ολα αυτά χωρίς, επίσης, να μπορούν να κληρονομήσουν τους ανθρώπους που τα μεγάλωσαν, ούτε βέβαια και να εξασφαλίζονται με διατροφή και μέριμνα στην περίπτωση που οι γονείς χωρίσουν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Σεβόμαστε την Εκκλησία»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που κρίνει απαραίτητες. Είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο σημειώνοντας ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, «τις θέσεις της οποίας η Πολιτεία ασφαλώς και σέβεται, με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών».

Σαμαράς: Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα το καταψήφιζε.

«Σήμερα λίγο πριν από μία σημαντική ψηφοφορία κατά συνείδηση θα σας ζητήσω να ξεχάσετε όλα τα άλλα και να ακούσετε τη συνείδησή σας. Δεν θέλω να αντιδικήσω με κανέναν, ούτε να χαϊδέψω αυτιά», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του Οικογενειακού Δικαίου και πως οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα. «Και για όλα αυτά η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Αν μια χώρα θέλει το κάνει. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνει, γιατί δεν συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα. Ψέμα ότι πρόκειται τάχα για κατοχύρωση ανθρώπινου δικαιώματος», συνέχισε.

Είπε ότι «βλέπουμε επίκληση ψευδεπίγραφη για ανθρώπινα δικαιώματα που είναι και απειλητική. Δηλαδή ‘μη μιλάτε, τα κεφάλια μέσα’», ανέφερε σχετικά. Σημείωσε ότι ανθρώπινο δικαίωμα δεν είναι ό,τι σκαρφιστεί κανείς να το διεκδικήσει.

«Ουδέν σχόλιο» από κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά

«Ουδέν σχόλιο, εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε συνέχεια όσων είπε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αντιτιθέμενος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Απών ο Πολάκης

Εν τω μεταξύ, φάνηκε να διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δεν θα πήγαινε στη Βουλή για να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, πάρα το αυστηρό μήνυμα για κομματική πειθαρχία από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Με ανάρτησή του στην οποία αναφέρεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Παύλος Πολάκης λέει, μεταξύ άλλων, να μην τον ψάχνει καθώς έχει σοβαρότατη δουλειά που σώζει ζωές, ενώ διευκρινίζει ότι αυτή αφορά συγγενή του. Μάλιστα, παρουσιάζει και τέσσερις φωτογραφίες από το νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε πει νωρίτερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Για να δούμε και πόσοι θα απέχουν από εσάς, κ. Φάμελλε, μην έχουμε καμία άλλη έκπληξη το βράδυ και το ενδιαφέρον αντί να στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία στραφεί σε εσάς και στο τι θα κάνει ο κ. Πολάκης τελικά, τον οποίον έχετε περίπου απειλήσει με διαγραφή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το σχέδιό τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό για το σύστημα κόμμα», αλλά «δεν τους αφήσατε, τους το χαλάσατε όλο, γιατί πήρατε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με την παρουσίαση των 42 υποψήφιων και σύντομες τοποθετήσεις τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ