x

Κοινωνία

Πτωτική τάση κρουσμάτων στην Κύπρο, αλλά δεν τελειώσαμε

20 Ιανουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού και του ποσοστού θετικότητας τις τελευταίες μέρες, σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό, καθώς και του αριθμού των πολιτών που ήδη έχουν μολυνθεί και νοσήσει, καταδεικνύουν ότι έχει κτισθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία αναλύει στον «Φιλελεύθερο» ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, σε συνάρτηση με την επέλαση της παραλλαγής «Ομικρον» τις τελευταίες εβδομάδες στην κοινότητα, διαφαίνεται ότι η πανδημία εισέρχεται σε φθίνουσα πορεία.

Ο Δρ Βωνιάτης αναφέρει ότι πέραν των 100.000 ατόμων έχουν μολυνθεί και νοσήσει από τον Οκτώβριο και μετά, δηλαδή ένα ποσοστό γύρω στο 11% του πληθυσμού. Την ίδια ώρα σημειώνει ότι το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 2% και κάτι, σε συνδυασμό με τον δείκτη αναπαραγωγής των κρουσμάτων, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα είναι κάτω του 1%. Όλα τα πιο πάνω στοιχεία σε συνδυασμό με το ποσοστό εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό, που ξεπερνά το 70%, αλλά και από την ανοσία που έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα, επιτρέπουν στους ειδικούς να κάνουν λόγο για εκτόνωση της υγειονομικής αυτής κρίσης.

Ωστόσο, ο Δρ Βωνιάτης μπορεί να αναφέρεται σε ενθαρρυντικά στοιχεία γύρω από την πορεία της «Όμικρον», όμως τονίζει την ανάγκη για προσοχή καθώς ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι υπολογίζεται πως περίπου 20% του πληθυσμού είναι χωρίς ανοσία, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι χρήσιμο να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. Μέσω του εμβολιασμού, όπως ανέφερε ο Δρ Βωνιάτης, αυξάνεται η ανοσία και μειώνονται οι πιθανότητες να προκύψει κάτι άλλο, το οποίο να βρει πρόσφορο έδαφος για να «χτυπήσει» την κοινότητα.

Την ίδια ώρα, o επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, επισήμανε πως «πριν βιαστούμε για ακόμα μία φορά να καταπιαστούμε από συγκεκριμένα μόνο ή πρώιμα δεδομένα, ας προσπαθήσουμε να δούμε την εικόνα ολοκληρωμένα». Συγκεκριμένα, αναφέρει στην ανάρτησή του ότι, οι καθημερινές μεταδόσεις συνεχίζουν να διαταράσσουν την καθημερινότητα μας, το ποσοστό θετικότητας παραμένει υψηλό, ακόμα και με τα πολλά τεστ που κάνουμε, οι εισαγωγές συνεχίζονται με αυξημένο ρυθμό. Προσθέτει επίσης ότι η Covid-19 δεν είναι μία απλή γρίπη, παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα συχνά, βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους με long-COVID, καταγράφουμε θανάτους καθημερινά, σημειώνοντας ότι δεν πεθαίνουν μόνο ηλικιωμένοι και οι ηλικιωμένοι έχουν κι αυτοί δικαίωμα στη ζωή. Αναφέρει επίσης ότι «τα συστήματα υγείας όσο κι αν έχουν ενισχυθεί, έχουν συγκεκριμένα όρια». Σύμφωνα με τον κ. Τσιούτη, «η πρωτοβάθμια φροντίδα και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ασθενείς με Covid-19, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού κρουσμάτων». Αναφέρει ακόμα ότι η επόμενη μετάλλαξη είναι θέμα χρόνου και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι πιο «ήπια» και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της υφηλίου παραμένει ανεμβολίαστο. Τα φάρμακα, σημειώνει, «θα βοηθήσουν, αλλά έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και δεν είναι για τον καθένα, ούτε μειώνουν τη μετάδοση, η μακροχρόνια ανοσία (φυσική ή από εμβόλια) θα επιβεβαιωθεί ή όχι, μόνο μέσω της εμπειρίας». Αυτό που οδηγεί τις μεταδόσεις, συνεχίζει ο επικεφαλής της ΣΕΑ, «είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά: ο κυριότερος λόγος που έχουμε εξάρσεις σε κύματα είναι ο εφησυχασμός και τα βεβιασμένα συμπεράσματα».

Διαφωνίες εκπαιδευτικών

Δράσεις και μονόωρη στάση από την εργασία τους αποφάσισαν οι δάσκαλοι για να δείξουν την αντίδρασή τους στον τρόπου με τον οποίο οι αρμόδιοι παίρνουν τις αποφάσεις για την πανδημία που αφορούν τα σχολεία. Συγκεκριμένα, στις 7 Φεβρουαρίου η ΠΟΕΔ αποφάσισε μονόωρη στάση εργασίας βασισμένοι στο ψήφισμα που δόθηκε στα μέλη της. Αυτό αφορά στον διαχωρισμό της Προδημοτικής από τη Δημοτική εκπαίδευση στις αποφάσεις και στο γεγονός ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στα σχολεία.

Η ΟΕΛΜΕΚ, η Οργάνωση των καθηγητών ζητά την απόσυρση του μέτρου test and stay στα σχολεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας