x
 

Πολιτισμός

Ραχήλ-Μαρία Αθανασοπούλου στον «Ε.Κ.»: Η Τέχνη μπορεί να κάνει τον Κόσμο καλύτερο

Η Ραχήλ-Μαρία Αθανασοπούλου είναι ιδρυτικό στέλεχος του θεατρικού εργαστηρίου «Παιδιά επί σκηνής» και από το 2000 η καλλιτεχνική διευθύντριά του. Εχει σχεδιάσει, οργανώσει και υλοποιήσει δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ) και καλλιτεχνικά δρώμενα για παιδιά και ενήλικες, τα οποία ξεχώρισαν από την αρχή για την ποιότητά τους και αγαπήθηκαν πολύ από γονείς και παιδιά. Τον χειμώνα του 2021, το «Παιδιά επί σκηνής» πραγματοποίησε με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το αυτοτελές πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ… Μαζί και Διαφορετικοί!», μία δράση που παρουσιάστηκε σε σχολεία της Ελλάδας και που αφορούσε κυρίως στον ρατσισμό, στον σχολικό εκφοβισμό αλλά και στην προσαρμογή σε καινούριες συνθήκες ζωής. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που η κ. Αθανασοπούλου εύχεται να συνεχιστεί και μελλοντικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς η συναισθηματική εκπαίδευση από την νεαρή ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για την ευτυχία στην ενήλικη ζωή.

Πότε ξεκίνησε το εργαστήρι «Παιδιά επί σκηνής» και ποια είναι η φιλοσοφία του;

Η δράση τού «Παιδιά επί σκηνής» ξεκίνησε το 2000 με την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας χώρος έκφρασης, μάθησης και δημιουργίας για παιδιά και ενήλικες. Η έννοια της «ομάδας» είναι πολύ σημαντική κι αποτελεί τη βασική αρχή της φιλοσοφίας μας, καθώς μέσα από τη συναισθηματική ασφάλεια που αυτή δημιουργεί το παιδί εκφράζει, μαθαίνει, επικοινωνεί, αλληλεπιδρά, ανακαλύπτει τον εαυτό του και βρίσκει τη θέση του μέσα στο σύνολο ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και τον αλληλοσεβασμό.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεατρικού εργαστηρίου «Παιδιά επί σκηνής», Ραχήλ-Μαρία Αθανασοπούλου.

Τι είδους προγράμματα υλοποιούνται στο «Παιδιά επί σκηνής» και για ποιους λόγους γονείς και μαθητές τα αγκαλιάζουν με τόσο μεγάλη αγάπη;

Πραγματοποιούνται ετήσια εργαστήρια για παιδιά από 18 μηνών έως ενήλικες, αυτοτελή προγράμματα συναισθηματικής νοημοσύνης για ομάδες παιδιών και γονέων, επιμορφωτικά σεμινάρια για εμψυχωτές ομάδων, παιδαγωγούς, γονείς, καλλιτέχνες. Η πραγματοποίηση όλων των προγραμμάτων γίνεται διά ζώσης αλλά και διαδικτυακά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διανύουμε μία εποχή δύσκολη που απαιτεί την ισχυροποίηση της σκέψης, της ψυχής, της επικοινωνίας και της συνύπαρξης κι αυτό είναι ζητούμενο για το «Παιδιά επί σκηνής». Αγαπώ πολύ τη διδασκαλία κι αυτή η αγάπη νομίζω επιστρέφει, πιστεύω ότι τα παιδιά έχουν περίσσιο ταλέντο για να φτιάξουν έναν κόσμο καλύτερο και νιώθω τυχερή που μπορώ να βάλω ένα απειροελάχιστο λιθαράκι σε αυτήν την ικανότητά τους κι επίσης θεωρώ ότι ο δάσκαλος διδάσκει όσα θέλει να μάθει ο ίδιος κι εγώ έχω να μάθω ακόμη πολλά από τους μαθητές μου.

Σημαντικό κομμάτι της δράσης του «Παιδιά επί σκηνής» είναι τα αυτοτελή διαδραστικά προγράμματα συναισθηματικής νοημοσύνης. Ποιοι είναι οι στόχοι τους και σε ποιο κοινό απευθύνονται;

Τα συναισθήματα όταν βιώνονται και εκφράζονται σωστά περιέχουν σοφία, καθοδηγούν τις σκέψεις, διαμορφώνουν τις αξίες και δίνουν εφόδια επιβίωσης. Ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε και μετά τα δύο τελευταία χρόνια που διατάραξαν βασικές ισορροπίες και συμπεριφορές παιδιών κι ενηλίκων, χρειαζόμαστε καινούρια εφόδια, νέους τρόπους σκέψης και η βοήθεια της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι καθοριστική. Οι ομάδες που συμμετέχουν είναι παιδιά από 3 ετών έως έφηβοι με γονείς και εκπαιδευτικούς. Η οικογένεια και το σχολείο αποτελούν τους βασικούς πυρήνες της συναισθηματικής εκπαίδευσης του παιδιού κι είναι σημαντική για εμάς η συνύπαρξή τους ώστε να αναπτυχθούν κοινοί κώδικες έκφρασης, ουσιαστικής επικοινωνίας και κοινοί τρόποι επίλυσης των θεμάτων.
Προγράμματα EQ πραγματοποιούνται για γονείς, παιδαγωγούς, εμψυχωτές ομάδων, καθώς η υγιής ανάπτυξη της συναισθηματικής μας νοημοσύνης αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς για τα παιδιά.

Το «Παιδιά επί σκηνής» πραγματοποίησε με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το αυτοτελές πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ… Μαζί και Διαφορετικοί!», ποιους σκοπούς εκπλήρωσε η συγκεκριμένη παρουσίαση;

Εργαστήρι σωματικής έκφρασης εφήβων.

Η συγκεκριμένη δράση αφορούσε στον ρατσισμό, στον σχολικό εκφοβισμό, στην προσαρμογή σε νέες συνθήκες, θέματα που δυστυχώς εντείνονται δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις σχολικές κοινότητες γι’ αυτό και η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολλή μεγάλη. Με τη σημαντική αρωγή του ΥΠΠΟΑ καταφέραμε να παρουσιάσουμε δωρεάν το πρόγραμμα σε σχολεία και ομάδες κοινού διαφορετικού βιοτικού επιπέδου που ήταν βασικό μας ζητούμενο λόγω της θεματολογίας του.
Στις προθέσεις μας είναι η συνέχιση της δωρεάν παρουσίασης του προγράμματος στην Ελλάδα αλλά και σε ομάδες παιδιών στο εξωτερικό, πιστεύουμε ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, εκτός των άλλων, η καταγραφή απόψεων, αλλά και διαχειρίσεων τόσο διαφορετικών ομάδων παιδιών και εφήβων.

Πριν από την πανδημία είχατε επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη και είχατε συνεργαστεί με φορείς της Ομογένειας για την παρουσίαση αυτοτελή προγραμμάτων EQ. Τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας αυτή;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γι’ αυτήν την εμπειρία, για τους ανθρώπους που γνώρισα, για την αποδοχή που είχαν τα προγράμματα. Για τη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι ονειρευόμαστε με τον ίδιο τρόπο, μας απασχολούν κοινά ζητήματα, αντιμετωπίζουμε παρόμοιες δυσκολίες. Ηταν συγκινητική η οικειότητα, η αμεσότητα επαφής με παιδιά και ενήλικες που μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε κοινούς κώδικες ανεξαρτήτως και πέραν γεωγραφικών ορίων. Παρ’ ότι η πανδημία ανέβαλε τις προγραμματισμένες παρουσιάσεις workshops το 2020, είναι στους άμεσους στόχους μας η συνέχιση αυτών των συνεργασιών με παρουσιάσεις προγραμμάτων EQ σε ομάδες κοινού και σχολεία της Ομογένειας. Θα ξεκινήσουμε από τον Μάιο 2022 τη διαδικτυακή παρουσίαση προγραμμάτων σε ομάδες παιδιών και γονιών, τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται Κυριακή πρωί για να μπορούν να συμμετέχουν και οι γονείς, καθώς θα πάρουν εφόδια για να βοηθούν το παιδί στην καθημερινότητά του. Θέλω να πιστεύω κι εύχομαι από καρδιάς σύντομα να παρουσιάσουμε τα προγράμματά μας και διά ζώσης.

«Τα Συναισθήματα Μιλάνε με Χρώματα» (πρόγραμμα EQ για παιδιά).

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Καλύτερα να μιλήσουμε για όνειρα, για επιθυμίες, τα σχέδια περίτρανα διαπιστώσαμε ότι ανατρέπονται. Νομίζω ότι η έννοια της «ομάδας» είναι πιο σημαντική από ποτέ, θα ήθελα το «παιδιά επί σκηνής» να συνεχίσει να είναι ένας χώρος που θα συναντώνται άνθρωποι, εντός αλλά και εκτός χώρας, που θα συμπορεύονται με την ίδια στάση και θα συν-δημιουργούν πιστεύοντας ότι ο κόσμος μέσα από την Τέχνη μπορεί να γίνει καλύτερος.

θεατρικό εργαστήρι «Παιδιά επί σκηνής», www.paidiaepiskinis.gr, [email protected],
t: 210-5747773, 694-5569273

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ραχήλ-Μαρία Αθανασοπούλου έχει σπουδάσει ηθοποιός ενώ έχει παρακολουθήσει εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και σεμινάρια σκηνοθεσίας, σωματικής έκφρασης, θεατρικού παιχνιδιού, εμψύχωσης ομάδων, arttherapy.
Το 2000, ως ιδρυτικό μέλος του «Παιδιά επί σκηνής», αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του εργαστηρίου, έως και σήμερα.
Εχει μία ευρεία επαγγελματική εμπειρία στη σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προγραμμάτων EQ και καλλιτεχνικών δρώμενων για παιδιά και ενήλικες. Ενδεικτικά αναφέρονται: επιμορφωτικά και πιλοτικά προγράμματα για το θέατρο στην εκπαίδευση, εκπαιδευτικά προγράμματα βιωματικής μάθησης, προγράμματα συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ), σεμινάρια για παιδαγωγούς, διαδραστικά προγράμματα για γονείς.
Οπως επίσης και την καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία παιδικών θεατρικών παραστάσεων και λοιπών καλλιτεχνικών δρώμενων των ομάδων του «παιδιά επί σκηνής», διασκευή και συγγραφή παιδικών θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια για καλλιτέχνες.
Οι συνεργασίες της, εκτός των άλλων, αφορούν δήμους για τον σχεδιασμό και την οργάνωση Καλλιτεχνικών Φεστιβάλ, εκδοτικούς οίκους για τη διαδραστική παρουσίαση λογοτεχνικών έργων για παιδιά, Κέντρα Λόγου και Εργου για ετήσια ή αυτοτελή workshops, άλλες καλλιτεχνικές ομάδες και φορείς για την πραγματοποίηση σεμιναρίων και την παραγωγή καλλιτεχνικών δρώμενων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ