x
 

Πολιτική

Ράπισμα για την Τουρκία το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

31 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Χαστούκι στην κατοχική Τουρκία δίνει ένα ακόμα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το υπ’ αριθμό 2674, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Σώμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα ακόμη χρόνο.

Στο ψήφισμα περιλήφθηκαν όλες οι τροποποιήσεις που ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, τα Βαρώσια και την ανάγκη διορισμού απεσταλμένου για έναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό.

Την ώρα που η τουρκική πλευρά καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να «αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν τις (δικές τους) πραγματικότητες» στο Κυπριακό, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιλέγει να παραμείνει σταθερά προσηλωμένο στις αυθεντικές πραγματικότητες. Αυτές που πηγάζουν από το συμφωνημένο πλαίσιο και τα παλαιότερα ψηφίσματα του για την Κύπρο.

Το ψήφισμα που προκάλεσε την έντονη ενόχληση της τουρκικής πλευράς, σε αντίθεση με τις δύο εκθέσεις Γκουτέρες, λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Χωρίς περιστροφές γίνεται ρητή αναφορά στη συμφωνημένη βάση λύσης, που δεν είναι άλλη από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Τη βάση που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανατρέψουν το κατοχικό καθεστώς και η Άγκυρα, που θέλουν να επιβάλουν λύση των δύο χωριστών κρατών.

Σε αντίθετη με την τουρκική αξίωση, τα μέλη του Σ.Α. αισθάνθηκαν την ανάγκη να επαναλάβουν πως ο επιδιωκόμενος στόχος είναι η συμφωνία για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Πάνω σ’ αυτή τη βάση θα πρέπει να στηρίζεται η εντολή που θα λάβει ο επόμενος απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Και για αυτό το θέμα αποτυπώνεται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπέρ του διορισμού, για τον οποίο επίσης εδώ και χρόνια θέτει προσκόμματα η τουρκική πλευρά. Μια σειρά από τουρκικά παίγνια για τους όρους εντολής, την ονοματοδοσία και το πρόσωπο, που στόχο είχαν να διατηρήσουν τη διαδικασία σε αδράνεια.

Στο ίδιο πλαίσιο το Συμβούλιο αναφέρεται στην ανάγκη για τη υιοθέτηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προς αντιστροφή του κακού κλίματος που επικρατεί την τελευταία πενταετία. Στην πράξη είναι μια ακόμη προσπάθεια που μπλοκάρει η τουρκική πλευρά, η οποία επιχείρησε να επιβάλει τις παράλογες αξιώσεις της για δύο κράτη και μέσα από αυτό το πεδίο. Όπως ακριβώς έπραξε με τις Τεχνικές Δικοινοτικές Επιτροπές.

Ξεκάθαρη προειδοποίηση

Στο δεσμευτικό ψήφισμα υπάρχουν ακριβείς αναφορές σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις σε στεριά και θάλασσα. Όπως οι σαφείς αναφορές στο θέμα των μονομερών κινήσεων των Τούρκων στα Βαρώσια. Το Συμβούλιο Ασφαλείας προειδοποιεί την Άγκυρα ρητώς πως εάν προχωρήσει σε νέα βήματα, θα υπάρξει αντίδραση. Μια διατύπωση που έλειπε από προηγούμενες γραπτές τοποθετήσεις του Οργάνου του ΟΗΕ, το οποίο εγκαλεί την Τουρκία επικαλούμενο εκ νέου τα ψηφίσματα 550 – 789 και τις σχετικές προεδρικές δηλώσεις του Συμβουλίου.

Εκτός από το θέμα των Βαρωσίων, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη και από τις αναφορές στο ζήτημα των Στροβιλίων. Το Συμβούλιο επιρρίπτει την ευθύνη των παραβιάσεων στην Τουρκία. Όπως και για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ, αφού καλεί σαφώς την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Νόμισμα με δύο όψεις ήταν αρχικά για την Κυβέρνηση ο διπλασιασμός της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το εξάμηνο, γίνεται ξανά δωδεκάμηνο μετά από πρόταση της βρετανικής αντιπροσωπείας που είναι η εισηγήτρια του ψηφίσματος. Στην αρχή η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε εκφράσει επιφυλάξεις, θεωρώντας πως μ’ αυτό τον τρόπο θα μειωνόταν το ενδιαφέρον του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό.

Για να συγκεραστούν οι ανησυχίες της Κυβέρνησης, διατηρήθηκε η υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα να ετοιμάζει εκθέσεις για το Κυπριακό ανά έξι μήνες. Αυτό σημαίνει πως τον προσεχή Ιούλιο θα υπάρξει η καταγραφή των πεπραγμένων από τον Αντόνιο Γκουτέρες και η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς να χρειάζεται να ανανεωθεί η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μια σοβαρή, αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο έχει σημειωθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μετά την υπερψήφιση εισήγησης της Ελλάδας να γίνει μέλος το Κόσσοβο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ