x

Πολιτική

Ρεκόρ αποχής στις «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα

23 Ιανουαρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ρεκόρ αποχής καταγράφηκε στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα. Με το κλείσιμο των καλπών ανακοινώθηκε ότι η συμμετοχή ήταν στο 58,23% ενώ στις «προεδρικές εκλογές» τον Οκτώβριο του 2020 ήταν 67,19%. Στους 203.792 ανέρχονται οι “εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι” και οι κάλπες ήταν 763.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, προηγείτο με διαφορά το Kόμμα Eθνικής Eνότητας (ΚΚΕ) του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Στις «εκλογές» συμμετείχαν 8 κόμματα και 403 υποψήφιοι, οι 3 ανεξάρτητοι. Η «βουλή» του ψευδοκράτους απαρτίζεται από 50 έδρες. Για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» χρειάζεται πλειοψηφία τουλάχιστον 26 «βουλευτών». Συμμετείχαν τα κόμματα: Εθνικής Ενότητας, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό (ΡΤΚ), Κόμμα του Λαού (ΚΛ), Δημοκρατικό (ΔΚ), Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων) (ΚΑ), Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΚΚΑ) και η κίνηση Δρόμος Ανεξαρτησίας. Το όριο εισδοχής στην «βουλή» είναι 5%.
Με καταμετρημένες μόνο 21 κάλπες, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» ανακοίνωσε πριν τις 20.30 τα εξής ποσοστά: ΚΕΕ 38,29%, ΡΤΚ 27,12%, ΔΚ 11,29%, ΚΛ 4,96%, ΚΚΔ 2,99%, ΚΑ 12,51% ΚΚΑ 1,84% και Δρόμος Ανεξαρτησίας 1%.
Μικρότερα κόμματα της αριστεράς, όπως το κόμμα Ενωμένη Κύπρος, το κόμμα Νέα Κύπρος, η κίνηση Ομόσπονδη Κύπρος κ.ά, που απαρτίζουν την «τ/κ πλατφόρμα μποϊκοτάζ», αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις «βουλευτικές».
Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής καταγράφηκε στην περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου, όπου ζουν και οι περισσότεροι έποικοι, και το χαμηλότερο στη Λευκωσία, όπου διαμένει η μεγαλύτερη μάζα των ψηφοφόρων και έχει περισσότερη δύναμη η αντιπολίτευση.
Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε με το κλείσιμο των καλπών αλλά τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της Δευτέρας, λόγω της καθυστέρησης και στην καταμέτρηση της μεικτής – οριζόντιας ψηφοφορίας.
Σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν το ΚΚΔ να μένει εκτός «βουλής», ο ΓΓ του κόμματος, Χαλίλ Χιζάλ, εξέφρασε απογοήτευση. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτό είναι μια αποτυχία. Σημαίνει ότι δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε καλά», είπε. Εκτίμησε, μιλώντας στο Κανάλι Σιμ, ότι τους επηρέασε η αποχή αλλά και ότι κάποιοι ψηφοφόροι τους για να εμποδίσουν τη νίκη του ΚΕΕ ψήφισαν το ΡΤΚ.
Σε μια περίοδο κατά την οποία στη διεθνή σκηνή τα αριστερά κόμματα κερδίζουν εκλογές, το να γίνεται συζήτηση για το αν το ΚΚΔ θα μπει ή όχι στην «βουλή» δεν είναι ωραίο, πρόσθεσε.
Ο κ. Χαζίλ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραιτήσεων στο ΚΚΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Iσχυρούς παραλληλισμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας